Ekorre
Ekorren är en gnagare och tillhör enkeltandade gnagare. Ekorrfamiljen: Sciuridae med 47 släkten med tillsammans 251 arter med en utbredning över hela världenmed några undantagbla ökenområden, Australien, Madagaskar. Ekorren jagades förr för sin grå vinterpäls (gråverk) se vidare Ekorren är även Skansens symbolhttp://www.jagareforbundet.se/images/ungdom/ekorre.jpg (bilden från jägarförbundets sida)
Den vanliga ekorrenförekommer i ett flertal legender, folksagor och myter, i fornnordisk mytologi och förekommer bla som Ratatosk. I serien om Spirou finns ekorren Spip.
Ekorrn satt i granenär en välkänd barnvisa av Alice Tegnér och för denna visa förekommer en mängd travesteringar och versioner ochstilövningar hos
Ekorren styr med svansen när den hoppar från träd till träd.
Den äter nötter och tall- och grankottar. Den tar bort skalet från kottarna och sen får den frön från kottarna. När den äter nötter tar den ett litet hål i skalet. Sen tar den bort skalet med tassarna.
Den äter också fågelägg från fågelbon i träden. Man ser kottar och skal från kottar under träden för ekorren äter i träden. Den äter också svamp och bär. Ekorren sparar mat till vintern i hålor för på vintern hittar den inte så mycket mat.
Ekorren gör bo av ris och kvistar och den klättrar i träden. Den gör ett vinterbo och ett sommarbo och ett vanligt bo för att sova i på nätterna.
Ekorren får 3-5 ungar i mars. Efter fyra veckor kan de klara sig själva.
På sommaren har den en röd päls som räven, på vintrarna är den grå på ryggen. Framfoten har fyra tår. Framfoten är ca 4 cm lång. Bakfoten är 5 cm lång och 3,5 cm bred. Spåret ser ut som en bukett. Rävar äter ekorren. Räven är ekorrens fiende.
Av Annalina Anduri Olsson åk 2, april 2000 (Anmärkning detta är ordagrannt hämtat här:)
http://www.strangnas.se/strangnas/haradskola/elevmapp/fodd_1991/annalina_anduri_olsson/20000517_ak_2_ekorre/20000517_ekorre.htm
Artikeln skriven 2009-01-18 av Learning4sharing
Inga kategorier för denna artikel än...Intresserad av fler artiklar?
David GiertzSam Giertz
Kårboda orangeri
Museum Anna Nordlander
Grepphål
Charles Georg Lachs
Viktoria I
Albert Köhl
Sergej Alexandrovitj