Egen teknik
Egen teknik(jämför engelskans proprietary technology) kallas det när ett företag lanserar produkter baserat på sin egen upphovsrätt, patent, och/eller företagshemligheter som de inte avslöjar, så att kunderna inte kan kombinera produkten med reservdelar eller tillbehör från tredje part.Motsatsen till att använda egen teknik är att använda standardiserad eller öppen teknik, till exempel öppen källkod.Användningen av egen teknik ställer kravet att alla andra också använder teknik från samma leverantör. Speciellt kännbart blev detta under 1980-talet när varje datortillverkare hade sin egen teknik för datornät, t.ex. SNA från IBM, Decnet från DEC och Appletalk från Apple Computer. Motståndet mot detta krångel resulterade i en uppslutning runt öppna standarder som TCP/IP vilket var nödvändigt för spridningen av Internet. De företag som från början satsat på TCP/IP, t.ex. Sun Microsystems och Cisco, fick ett starkt övertag på marknaden under 1990-talet.
Den värsta spridaren av egen teknik idag är Microsoft, inte så mycket genom operativsystemet Microsoft Windows som genom de dokumentformat som skapas med programmen Microsoft Word och Microsoft Excel. När ett dokument är sparat i dessa format, måste den som vill läsa dokumentet också skaffa samma program, som bara säljs från samma leverantör. Speciellt kännbart blir detta över tiden, när Riksarkivet fylls med dokument - vårt kulturarv - vars format ägs av ett enda företag. Det viktiga här är inte vilket operativsystem eller program som används, utan att det valda dokumentformatet följer en öppen standard och inte är leverantörens egen teknik.
Ett mellanting mellan egen teknik och standardiserad teknik är "patenterad teknik som licensieras på rimliga och jämlika villkor". Detta gäller exempelvis för radiotekniken Bluetooth, som uppfanns och patenterades av Ericsson. Så småningom kanske den blir en standard, men fram till dess måste alla företag som bygger produkter med Bluetooth betala en licensavgift till Ericsson. Patenträtten ger Ericsson möjligheten att vägra licensiera ut tekniken, eller begära ett ockerpris. Men Ericsson har lovat att alla som vill ska få köpa en licens på rimliga och jämlika villkor.Detta mellanting är vanligt förekommande inom telefonivärlden, och leder till att de gigantiska utrustningstillverkarna patenterar allt de kan hitta på, bara för att ha ett överskott av patent att byteshandla med. Metoden innebär att små företag aldrig kan spela på samma villkor, eftersom de inte har råd att hålla sig med patentavdelningar. Förespråkarna för metoden återfinns bland jättar som Ericsson.
Hösten 2001 föreslogs inom W3C att detta standardiseringsorgan för webben skulle börja tillåta standards som bygger på patent som licensieras under sådana rimliga och jämlika villkor. Motståndet mot dessa idéer har emellertid varit kompakt från alla som värnar om nätets frihet, främst från organisationer som EFF.
Artikeln skriven 2009-01-17 av Learning4sharing
Inga kategorier för denna artikel än...Intresserad av fler artiklar?
CodeweaversStencil
Datorsystem
AbiWord
WordPerfect
Kontorsutrustning
Bordsräknare
Datalog
Vindögd