Egen server
Innehåll- 1. Introduktion - 2. Programvara - 2.1 Microsoft Windows - 2.2 FreeBSD - 2.3 Linux - 2.4 Macintosh - 2.5 Ytterligare alternativ - 3. Säkerhet - 4. Webbadress1. Introduktion
Fler och fler som skaffar fast internetuppkoppling hemma funderar även på att sätta upp en egen webbserver.Med webbserver menar man ibland en hel dator - med eller utan programvara. Ibland menar man bara själva programvaran. I denna artikel används ordet webbserver för att beteckna programvaran och server för att beteckna själva datorn som kör programvaran.
Den här artikeln har för avsikt att ge en enkel introduktion till hur man kommer igång och vad man bör tänka på.
Kontrollera först att avtalet med din internetleverantör tillåter att du sätter upp en webbserver.
2. Programvara
Vad du ska välja för programvara beror på vad du har för operativsystem på din dator och vad du vill att din webbserver ska klara av.
2.1 Microsoft Windows
Har du Windows XP Professional eller Windows 2000 ingår Microsoft Internet Information Server och du behöver bara aktivera eller installera den från skivan. Då får du möjlighet att skapa Active Server Pages. Med en enkel tilläggsinstallation från internet kan du även skapa php-sidor.
Om du har någon annan Windows-variant kan du till exempel köra webbservern Apache. Genom att ladda ner något av de installationspaket som innehåller både Apache, php och MySQL går det enkelt att installera och få möjlighet till att skapa avancerade dynamiska sidor med databaskoppling.
- http://www.easyphp.org/
- http://sourceforge.net/projects/phpdev5
2.2 FreeBSD
Med FreeBSD installerar du enklast Apache, PHP och andra program genom ports-systemet.
2.3 Linux
Har du Linux som operativsystem är det ganska enkelt att få igång Apache och php. Det går att köra ASP på en Apache-server men den fria lösning som finns för detta, Apache::ASP, kräver att man skriver koden i Perl i stället för i något av de två vanligaste språken för ASP, nämligen VBScript eller JScript.
2.4 Macintosh
I Mac OS X ingår webbservern Apache.
2.5 Ytterligare alternativ
Det finns många fler programvaror för webbservar än vad som nämnts ovan. Du kan till exempel leta på . Under deras rubrik "Internet" finns en avdelning för server-programvara.
3. Säkerhet
För att minska risken för angrepp utifrån bör du se till att du är försedd med en bra brandvägg. För att man utifrån ska komma åt din webbserver ska brandväggen släppa igenom trafik på port 80. Mjukvarubrandväggar kan du hitta på till exempel . Det är också av stor vikt att installera de olika säkerhetsuppdateringar som publiceras för ditt system.
4. Webbadress
Av din internetleverantör blir din dator tilldelad en så kallad IP-adress, till exempel 172.16.67.89. För att komma åt din webbserver från en annan internetuppkoppling anger man denna IP-adress i webbläsarens adressfält.
De flesta leverantörer delar ut dynamiska IP-adresser, vilket innebär att du kan få olika adresser varje gång du kopplar upp dig. För att lösa detta problem finns det företag som erbjuder (gratis eller till en viss kostnad) så kallad dynamisk DNS. Detta är en tjänst som gör att du kan välja en fast adress som automatiskt kopplas till din aktuella IP-adress.
Vill du veta vilken IP-adress du använder just nu så kan du gå till http://www.showmyip.com/ (Siten har en ganska lång svarstid på kanske 10-20 sekunder så ha lite tålamod, det är inte fel på sidan - den är bara slö). Om man vill använda sig av en snabbare tjänst är http://www.whatismyip.com/ ett bra alternativ.
Se även:
- Hur man lägger ut en webbplats med egen domän på Internet
- Domännamn
- Fri DNS
- Dedicerad server
Artikeln skriven 2009-01-17 av Learning4sharing
Inga kategorier för denna artikel än...Intresserad av fler artiklar?
Magnus BodinMikael Brandström
Daniel Bratell
Björn Brenander
Ante Eriksson
Tommy k Johansson
Jonas S Karlsson
Ola Larsmo
Lson