Start Logga In Skriv Artikel Om Oss
Vad söker du?
Allt om 'Efternamn'

Efternamn

Efternamn är idagdet ord vi använder i stället förfamiljenamn eller släktnamn.

Efternamn är vanligendet namn som en person har gemensamt med andra medlemmar i sin familj eller släkt.

De första efternamnen tillkom genom en form av tillnamn för att skilja personer med samma förnamn åt.

Efternamn (släktnamn) kan vara t.ex ett yrkesnamn som i tyskans skomakare, bagare eller smed = Schumacher, Becker och Schmidt. (Detsamma gäller tex engelskan, tex Thatcher (taktäckare). Det kan också vara i form av ett -sonnamn, då är det i allmänhet ett patronymikon. Vanligt var också att ha ett gårdsnamn som släkt- eller tillnamn.

Under 1600-talet var det vanligt bland universitetsutbildade, särskilt i Uppsala och bland präster att skriva sitt namn i latinsk form. Senare även med grekiska ändelser. Namnen fick då ofta ändelsen -us. Exempel är Stangnelius, Arosenius. Till och med ett redan existerande efternamn kunde latiniseras ex rudbeck- Rudbeckius. Andra namnändelser från den tiden är namn som slutar på -ander. Även vallonerna som kom till de svenska järnbruken vid 1600-1700talet bidrog med efternamn som ibland även försvenskades. Det var under denna tid som det blev vanligt med efternamn som gick i familjen och alltid skrevs likadant - tidigare stavade adeln gärna efternamn olika vid olika tillfällen. Adeln hade länge två efternamn, dels ett patronymikon och dels ett släktnamn (detta gällde även kungar, t.ex. Gustav Eriksson Vasa)

En annan senare form är soldatnamn som till en början endast fick användas av soldaten själv men som senare blev ett familjenamn och dessutom hörde till torpet - flyttade en ny soldat in så fick även han och hans familj det namnet. Att ta ett namn med anknytning till den ort man härstammade från blev även vanligt bland bl.a. borgare. Många av dessa namn består av ett ortsnamn och med ändelsen -ling (ling=född) även ortsnamnet med ändelsen -ander blev vanligt bla av knallar.

Givandet kan också vara ärofullt, om det skett i samband med riddardubbning och givits av en kung eller annan med rätt att adla. Urgamla Adelsätter har namn som på något sätt anknyter till hur deras familjevapen (skölden) ser ut. Bielke har tex en bjälke över skölden, Sparre har två taksparrar och ätten Natt och Dag (Sveriges äldsta?) har en sköld delad i svart och vitt.

Till slutet av 1800-talet fanns det inte några regler om förvärv av släktnamn eller om skydd för släktnamn i någon större mening. Undantag utgjorde vissa regler om ett begränsat skydd för adliga namn och om namnbyte för manskapet inom krigsmakten (soldatnamn) och för sjömän.

Lagstiftning om släktnamn infördes i Sverige först genom 1901 års släktnamnsförordning. Denna angav de förhållanden under vilka nytt släktnamn fick antecknas i kyrkobok och formerna för godkännande av nytt släktnamn. Därigenom infördes en spärr mot de fria namnbyten som tidigare förekommit i stor omfattning.

Inte förrän i början på 1900-talet frystes son-namnen så att efternamnet inte gick i arv efter fadern (formen -dotter övergavs helt). Som en konsekvens av detta uppmuntrade staten svenskarna att byta ut de mycket vanliga sonnamnen mot egna namn, dock fanns kravet att de skulle kännas svenska. Namn bestående av led tagna från naturen - t.ex. björk, lind, blom, skog och kvist - blev vanliga då, likaså udda stavningar som Erixon och Eklundh.

De tio budorden för nya namn (Adolf Noreen, 1924):

 • Namnet bör vara nytt.
 • Namnet bör vara ett släktnamn.
 • Namnet bör vara svenskt.
 • Namnet bör ej ha tillkrånglad och dekorativ stavning.
 • Namnet bör vara på verkligt språk och ej en godtycklig sammansättning av ljud.
 • Namnet bör icke vara anstötligt.
 • Namnet bör icke väcka löje eller inbjuda till drift.
 • Namnet bör icke vara pråligt.
 • Namnet bör vara så kort som möjligt.
 • Namnet bör vara karakteriserande.

  Under 1901 års släktnamnslag fick bara de med sonnamn och löjeväckande namn byta - detta ändrades 1963 till att alla med tillräckligt vanliga namn fick möjligheten. 1982 släpptes alla restriktioner, och svenskar fick dessutom tillstånd att ta antingen mannens eller kvinnans namn vid äktenskap eller rentav inte ändra namn alls. Matronymikon (alltså namn med ändelsen -dotter) blev åter tillåtna och tas oftast av feminister och frånskilda kvinnor. 1988 godkändes det första bytet till ett efternamn med adelsklang, Antersparre, vilket tidigare var förbjudet eftersom det ansågs att man försökte göra sken av att tillhöra ett högre stånd.

  Idag är det vanligt att man tar sig ett namn som låter som ett adelsnamn, vilket är tillåtet sålänge man inte försöker ta ett redan existerande adelsnamn. Svenskar gör gärna sina namn mer engelskklingande, medan invandrare tar svenskklingande eller befäster ett namn de varit förbjudna att bära i sitt ursprungsland.

  I de flesta länder används patronymikonet fortfarande som tidigare och har därför en manlig och en kvinnlig form.

  Vanliga efternamnsändelser i olika språk: danska, norska -sen (fruset patronymikon) skånska -sön   jugoslaviska språk?? -vic (patronymikon) polska -ska (patronymikon) ryska -ov, -ovna (patronymikon) spanska -ez (förr patronymikon) svenska -son (fruset patronymikon) tyska -er (vanliga slutbokstäver för yrkesbeteckningar) språket som talas i Georgien -nadze   finska -nen  

  Se även:

  • Sveriges vanligaste efternamn
  • Förnamn
  • Patronymikon
  • Soldatnamn
  • Adelsnamn
  • Tillnamn
  • Binamn
  • Egennamn
  • Namnlag
  • Smeknamn
  • frånSCB

  Redigera?

  Artikeln skriven 2009-01-18 av Learning4sharing

  Inga kategorier för denna artikel än...

  Vi behhöver hjälp att kategorisera våra artiklar. Kan du skriva ett nyckelord för denna artikel? Du kan skriva upp till 3 olika nyckelord för denna artikel, vi uppskattar din hjälp!

  Skriv nyckelord som du tycker beskriver denna artikel på ett bra sätt. Du kan ange 3 olika nyckelord för denna artikel, max 20 tecken per nyckelord.

  1. Lägg till fler
   Skriv in svaret på frågan: 9+2

  Intresserad av fler artiklar?

  Mac operativsystem X
  XML
  Golden Globe
  Samlingsnamn
  Pundare
  Punkare
  Stockholmare
  Maffiafilm
  James Fenimore Cooper
 • Senaste sökningarna

  kokpunkt har fått 1340 sökningar. Den senaste gjordes 2024-04-14 12:51:44.

  Lånord har fått 1792 sökningar. Den senaste gjordes 2024-04-14 12:51:37.

  kovalent har fått 1278 sökningar. Den senaste gjordes 2024-04-14 12:50:56.

  hej har fått 2520 sökningar. Den senaste gjordes 2024-04-14 12:50:48.

  habitat har fått 1290 sökningar. Den senaste gjordes 2024-04-14 12:50:25.

  landskapssvamp har fått 1389 sökningar. Den senaste gjordes 2024-04-14 12:50:17.

  lisa gai har fått 1218 sökningar. Den senaste gjordes 2024-04-14 12:50:01.

  bark har fått 1413 sökningar. Den senaste gjordes 2024-04-14 12:49:49.

  pistill har fått 1337 sökningar. Den senaste gjordes 2024-04-14 12:49:21.

  vind har fått 1289 sökningar. Den senaste gjordes 2024-04-14 12:49:09.

  signalement har fått 1382 sökningar. Den senaste gjordes 2024-04-14 12:49:04.

  mens har fått 1761 sökningar. Den senaste gjordes 2024-04-14 12:48:57.

  Designed by: template world
  Learning4sharing.nu
  All Rights Reserved. 0.06 SEK

  Logga in

  Välkommen att redigera och skriva nya artiklar!

  Ingent Konto?

  Skaffa konto för att redigera och skapa nya ariklar Nytt Konto.

  Ny Användare

  Välkommen att redigera och skriva nya artiklar! Skapa konto nedan.


  Ett verifieringsmail kommer att skickas till din E-post som du måste öppna och verifiera din E-post med

  Lägg till artikel

  Du är inte inloggad.

  Logga In eller Skapa konto.