Start Logga In Skriv Artikel Om Oss
Vad söker du?
Allt om 'Edvin Adolphson'

Edvin Adolphson

Edvin Adolphson, regissör, skådespelare (sök IMDb, Projekt Runeberg),

  • Född 25 februari 1893 i Furingstad i Östergötland som Gustav Edvin Adolphson.
  • Död 31 oktober 1979.

http://www.sima.nu/images/film/h-tider/armar.jpg

Gift med

  • Margot de Chergé år1916-år1925,
  • Harriet Bosse år1927-år1932,
  • Mildred Folkestad år1932-år1948,
  • Ulla Balle-Jensen år1948-år1979.

Far till skådespelerskan Kristina Adolphson, och sångaren och trubaduren Olle Adolphson. Farbror till Mia Adolphson.

Edvin Adolphson debuterade som skådespelare år1912 i på Arbis i Norrköping och var under ca 50 år verksam vid en rad av landets ledande teatrar och gjorde på scenen mer än 500 roller.

Även inom filmen blev han en av landets främsta och folkkäraste skådespelare. Han medverkade i över 100 filmer. Första riktiga filmrollen kom 1923 i Friaren från landsvägen i regi av Sigurd Wallén. Men han hade haft statistroller i filmer sedan år1918. År1940 i Anders Henriksons Ett brott gör han en minnesvärd rolltolkning. En fullkomligt lysande komisk roll på äldre dar gör han i filmen Änglar finns dom, år1961, där han spelar den koleriske och vapenbesatta sjökaptenen Victor Günther. Gjorde på 1960-talet två uppskattade roller för tv, dels rollen som pastorn i Hemsöborna år1966, dels år1968 då han gjorde en enastående succé i titelrollen i TV-versionen av Markurells i Wadköping. Han drabbades under sina sista år av nedsatt syn.

  • Han var även verksam som regissör och regisserade bl.a. den första svenska ljudfilm Säg det i toner.

  • Edvin Adolphson ligger begravd på Solna kyrkogård, Solna

Filmografi:

  • Friaren från landsvägen, år1923
  • Anderssonskans Kalle på nya upptåg, år1923
  • Där fyren blinkar, år1924
  • Sten Stensson Stéen från Eslöv, år1924
  • Flygande holländaren, år1925
  • Bröllopet i Bränna, år1926
  • Till Österland, år1926
  • Hon, den enda, år1926
  • Fänrik Ståhls sägner del I & II, år1926
  • Förseglade läppar, år1927
  • Gustaf Wasa I & II, år1928
  • Janssons frestelse, år1928
  • Hjärtats triumf, år1929
  • Säg det i toner, år1929
  • Vi två, år1930
  • Halvvägs till himlen, år1931
  • Längtan till havet, år1931
  • Skepp ohoj!, år1931
  • Generalen, år1931
  • Modärna fruar, år1932
  • Kärlek och kassabrist, år1932
  • Tango, (kortfilm) år1932
  • Kära släkten, år1933
  • Sången om den eldröda blomman, år1934
  • Atlantäventyret, år1934
  • Munkbrogreven, år1935
  • Bröllopsresan, år1936
  • På Solsidan, år1936
  • Johan Ulfstjerna, år1936
  • Ryska snuvan, år1937
  • John Ericsson - segraren vid Hampton Roads, år1937
  • Dollar, år1938
  • En enda natt, år1939
  • Efterlyst, år1939
  • Gubben kommer, år1939
  • Ett brott, år1940
  • Med dej i mina armar, år1940
  • Fröken Kyrkråtta, år1941
  • En kvinna ombord, år1941
  • Livet går vidare, år1941
  • Lågor i dunklet, år1942
  • Man glömmer ingenting, år1942
  • General von Döbeln, år1942
  • Sjätte skottet, år1943
  • Hon trodde det var han, år1943
  • En dag skall gry, år1944
  • Mans kvinna, år1945
  • Galgmannen, år1945
  • Kungliga patrasket, år1945
  • Maria på Kvarngården, år1945
  • Åsa-Hanna, år1946
  • Begär, år1946
  • Ingen väg tillbaka, år1947
  • Supé för två, år1947
  • Folket i Simlångsdalen, år1947
  • De valde friheten!, år1948
  • Flottans kavaljerer, år1948
  • En svensk Tiger, år1948
  • Singoalla, år1949
  • Skolka skolan, år1949, ej krediterad
  • Kastrullresan, år1950
  • Frökens första barn, år1950
  • När kärleken kom till byn, år1950
  • Kvartetten som sprängdes, år1950
  • Hon dansade en sommar, år1951
  • Bärande hav, år1951
  • Dårskapens hus, år1951
  • Hård klang, år1952
  • En fästman i taget, år1952
  • Bättre 50-tal, (valfilm) år1952
  • Vägen till Klockrike, år1953
  • Vingslag i natten, år1953
  • Göingehövdingen, år1953
  • Ung sommar, år1954
  • Förtrollad vandring, år1954
  • Ute blåser sommarvind, år1955
  • Nattens väv, år1955
  • Enhörningen, år1955
  • Paradiset, år1955
  • Giftas, år1955
  • Älskling på vågen, år1955, ej krediterad
  • Hamlet, (TV) år1955
  • Sceningång, år1956
  • Litet bo, år1956
  • Sången om den eldröda blomman, år1956
  • Pettersson i Annorlunda, (valfilm) år1956
  • Synnöve Solbakken, år1957
  • Körkarlen, år1958
  • Laila, år1958
  • Bock i örtagård, år1958
  • Får jag låna din fru?, år1959
  • Paw, år1959 (dansk film)
  • Bröllopsdagen, år1960
  • Av hjärtans lust, år1960
  • Goda vänner trogna grannar, år1960
  • Pärlemor, år1961
  • Änglar, finns dom?, år1961
  • Swedenhielms, (TV) år1962
  • Kvartetten som sprängdes, (TV) år1962
  • Dödsdansen, (TV) år1962
  • Prins Hatt under jorden, år1963
  • Sällskapslek, år1963
  • Bröllopsbesvär, år1964
  • Hemsöborna, (TV) år1966
  • Leleus testamente, (TV) år1968
  • Markurells i Wadköping, (TV) år1968

Redigera?

Artikeln skriven 2009-01-17 av Learning4sharing

Inga kategorier för denna artikel än...

Vi behhöver hjälp att kategorisera våra artiklar. Kan du skriva ett nyckelord för denna artikel? Du kan skriva upp till 3 olika nyckelord för denna artikel, vi uppskattar din hjälp!

Skriv nyckelord som du tycker beskriver denna artikel på ett bra sätt. Du kan ange 3 olika nyckelord för denna artikel, max 20 tecken per nyckelord.

  1. Lägg till fler
    Skriv in svaret på frågan: 6+1

Intresserad av fler artiklar?

Nalle Puh
Gustaf V
Per Sjöstrand
Chris Penn
Sommarplåga
Nic Schröder
Inga Tidblad
Partiell integration
Smultron

Senaste sökningarna

sodavatten har fått 905 sökningar. Den senaste gjordes 2021-01-17 09:47:02.

anrika har fått 1194 sökningar. Den senaste gjordes 2021-01-17 09:45:14.

operativt kapital har fått 1286 sökningar. Den senaste gjordes 2021-01-17 09:45:11.

digital har fått 1282 sökningar. Den senaste gjordes 2021-01-17 09:45:02.

corazza bildt har fått 1256 sökningar. Den senaste gjordes 2021-01-17 09:45:01.

stadsminister har fått 964 sökningar. Den senaste gjordes 2021-01-17 09:39:19.

lån har fått 986 sökningar. Den senaste gjordes 2021-01-17 09:36:54.

torv har fått 1306 sökningar. Den senaste gjordes 2021-01-17 09:35:47.

obs har fått 1202 sökningar. Den senaste gjordes 2021-01-17 09:31:14.

Åke Rhudin har fått 708 sökningar. Den senaste gjordes 2021-01-17 09:28:36.

syntetfiber har fått 1547 sökningar. Den senaste gjordes 2021-01-17 09:26:43.

ksjuka har fått 989 sökningar. Den senaste gjordes 2021-01-17 09:25:21.

Designed by: template world
Learning4sharing.nu
All Rights Reserved. 0.27 SEK

Logga in

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar!

Ingent Konto?

Skaffa konto för att redigera och skapa nya ariklar Nytt Konto.

Ny Användare

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar! Skapa konto nedan.


Ett verifieringsmail kommer att skickas till din E-post som du måste öppna och verifiera din E-post med

Lägg till artikel

Du är inte inloggad.

Logga In eller Skapa konto.