Start Logga In Skriv Artikel Om Oss
Vad söker du?
Allt om 'Dyseleksi samt vanliga svårigheter'

Dyseleksi samt vanliga svårigheter

Innehåll- 1. Dyseleksi som handikapp - 2. Riktig Motivator till riktigt ljud - 3. Ord är enligt ovan akord. - 4. förhistoria innan internet - 5. Dyselseksi i andra skepnader - 6. Framtiden är tunnfilm - 7. -DU MÅSTE VARA STRUKTURERAD-

1. Dyseleksi som handikapp

Dyseleksi (dyslexi) är ett tillstånd där bokstäver inte binderhop till ord. Inlärningen av Läsprocessen hos barn och ibland vuxna fungerar inte som hos vanliga. Och ifallet skulle det då vara något fel: snarare kan det tyda på att att den som har svårt att läsa har ett annat sätt att tänka och som tom kan vara nyttigt framöver.

Att ljuda sig igenom ett ord tar "år och dar" och bara faktumet sänker självförtroendet ochde som drabbas av fenomenet uttrycker sig inte sällan i man - med stor förstämning.

För endel är det mer eller mindre en pina att stava sig igenom vad som står skrivet. I vår moderna värld finns skriven information överallt och det är mer eller mindre en mycket svår upplevelse att inte kunna vara delaktiga.

Dyseleksi är från min sida självupplevt; och som ni ser är det inget problem för mig utan blivit en en möjlighet där jag nu skall berätta om de metoder jag själv använt för att komma över mina problem.

Dock kan jag pgr av min iver bland glömma komma, punkt och kanske stor bokstav. Men det är smärre "skitsaker" som dyker upp då och då. Och vem gör inte det ibland? Skriver man officielllt kanske det skall läggas mer tyngvikt på att ha en mer korrekt svenska ändock har dessa snabba medium ändå gjort det möjligt att korrigera fel och brister så det ärett smärre problem.

2. Riktig Motivator till riktigt ljud

För det första - en lärare som bryr sig inte ger sig - leder in eleven i ett gott självförtroende på många andra områden än bara läsning. Betyg och prestation är inte i det här läget viktigt utan att lära sig se sig själv och känna sig som människa i ett kanske konstnärligt perspektiv eller i de intressen som eleven är intresserad av. I många fall leder även dessa intressen till livslånga engagemang - det ena ger det andra och kanske också i en livslång pasion för det man vill göra.

När det gäller att läsa och ta till sig tekniken skall man glömma helt vad som lärs ut. Det första är att kunna ta till sig ett tangentbord. Det intressanta är att man väl börjat förståtankesättet lär sig ögat att på samma sätt som man skriver ak-or-rd på ta-n-ge-nt-bord-etlär sig ögat att på samma sätt läsa.

I fallet Att lära sig skriva vackert samtidigt som den som vill lära sig att läsa och skriva skapar bara ytterligare ett hinder. Vill man trotts allt ha en handstil när man skriver kan man använda sig av en teckenstil som just är handskrift. Valerie är en. Softy.zip ttf är en annan. Dock kanske inte din personliga; men välj en som du känner dig hemma med.

Dysseleksi är mao en motorisk störning som gör att bindningen mellan ord och bokstäver inte fungerar som normalt utan något som måste tränas upp ibland kan det ta 10 år ibland längre - och har man roligt emellan kanske det inte blir lika trist. Det gäller även för de som vill lära sig att skriva utan att titta på tangentbordet. ¨

3. Ord är enligt ovan akord.

Varje fras är istället; varje akord! Dvs bokstäver och återkommande komponenter i ord somåterkommer . Börja med enkla 2 staviga ord som om ta ka te ti to. Nästa grupperingär kom komma. För att göra det lite roligare och om du är förälder kan du gå hit: http://www.research.att.com/projects/tts/demo.html för att kunna låta exprimentera om hur det egentligen låter.

Vidare är ett program som skriver ut text när man exempelvis läser på twiki eller annanstanslämpligt i variabel takt 30 tecken i sekunden lämpligt. Det finns sådana; vid tillfället när detta skrivs har jag tyvärr inte sådana uppgifter. Senast vid tekniska mässan presenterandes just en sådan uppfinning som skrev ut med rinnande text som gick att regelera i hastighet. Efter ett tag med lite skrivande och läsande på tangentbord lär sig ögat att följa på samma sätt som man skriver läsa i block om kanske 2 bokstäver i taget och där efter kanske 3 ibland längrefram i utvecklingsfasen hela rader beroende på vilken synskärpa man har.

För egen del var jag tidigt med om telefonmodemen och dess utveckling. Dvs läshastigheten ökade med modemutvecklingen. Många kanske få förstod vlika problem jag hade, men det skrivna samtalet med andra människor på ett lika plan hjälpte oerhört mycket. När jag sen började med engelska gick jag samma öde till mötes. Via en kanadensisk hälsovårds administratör började jag brevväxla; ordförådet var knappt - när sen det blev möjligt att via datorn tala med människor över hela världen språkligt övades även denna förmåga upp - Jag kan med varm hand överräcka www.for-the-people.com som en plats för givande samtal över dator.

4. förhistoria innan internet

Tidigare var mao inte Diskutionsforum som twiki var inte utvecklade utan vi fick nöja oss med ibland egenutvecklade diskutionsforum; som FIDONET kopplade till alla möjliga system The common link skrivna i c eller i basic på ABC80 eller andra system. En av de första som fortfarande lever i fjärde generationen är computext (Kördes på en VAX 11/750) men som heter någonting annat nu. För att inte förglömma de glada minnena från BBSen BomB The Base -Att här i få utrymme till ett aktivt skrivande och indirekt tänkande och utbyte av villt främmande människor men via sin hängivenhet i att uttrycka sin röst i det skrivna mediumet har varit en fantastik utveckling för mig och en oerhörd källa för inspriation rent av poestiska slag. Mao Dyseleksi går att ta sig ur - bara det att det är lite annorlunda än vanligt.

5. Dyselseksi i andra skepnader

Dyseleksi leder också till funderingar till framtidens nätbaserade pedagogik. även om mångatror att det är ett definitivt handikapp - så leder det till frågor om just dessa pedagogiskaverktyg med datorstöd, till många andra med kanske inte med problem.

Efter de stora IT satsningarna i svenska skolor saknar jag fortfarande vision vad de skall ha datorer med program avsedda för näringslivet till i samma hus. PROGRAM som är fullständigt packade med finesser som ingen använder och som vare sig fungerar intuetivt eller resonerande.

...Vad som saknas är dialog och tid till den.

Visst det finns rättstavningskontroll men det inger inte till diskution om varför ord följder ligger som de gör det saknas verktyg som gör att man kan stega igenom exempelvis matematiska eller andra problem. Och bilden av att föra över kunskap via WHITEBOARDs med lärare leder inte alltid till ett samtal och dialog då många outsagda teser ter sig ganska naturliga således ingår det inte i samtalet.

http://www.abc.se/~m8114/digitalt_papper.jpg Första staplande stegen till tunfilmstidning

6. Framtiden är tunnfilm

De platta skärmarna med inbyggd dator i (VIEWSONIC) kan med rätt programvara leda tillen vision som jag har vilken jag kallar för "strucktrured learning memory aid" - till dettaäven till tunfilm/fish displayer med ett konduktivt lysande klet kallat oled vilka är enklaatt producera med screentrycks teknik och där man terminterar de utskrivna ledarna mot en displaykontroller. Dvs boken kommer aldrig vara vad den varit. En USB sladd i bakändan eller tom kompatibel med 802.11b standarden. adderar man sedan värme känsligt matrial till tunfilmen som ändrar snabbt ledarförmåga kan vi dessutom lägga till musfunktion till boken - Vad vi får lite skämtsamt är inte bara en interaktiv bok utan också en musfälla:-) (c) Marcel Bos

7. -DU MÅSTE VARA STRUKTURERAD-

All kunskap handlar om tanketrådar - delar av information kan söderdelas och plaserasi andra sammanhang. Det sätt vi lär oss på idag är ytterst av 1 2 och 3. Problemet att du somkan 3 - eller vill testa vad som egentligen sägs i en text måste ta penna och papper och mellan pappret och exempelvis matteboken är det tusen på att du missförstår sammanhanget och får göra om läxan igen från början. Med Strucktured Learning memory aid tekniken som jag funderat över handlar det om en dialog och där man kan vända och vrida på problemen i en elektronisk bok. Fylla i exprimentera och framför allt stoppa upp; fylla i nya värden och se om skiten exploderar. (kemi) Många ämnen är sådana att de kräver reflektion. varförjag nämner twiki är att den är nära till den dialog och det språk som krävs för att inte baratext skall visa sig utan även 3dimentionell grafik kanske om ett tag en artificiell dialog motor. Just det faktumet att flera kan gå in och ändra och markera ord för att på så sätt skapa nya uppslag leder även till dessa funderingar. Några exempel till skulle kunna varainspiration för utvecklare att tillsammans med mig titta på mathengine och med den på ettroligt sätt kunna testa fysikaliska storheter mm.

Med omtanke Marcel

Se diskussionen kring denna artikel.Se även bibliografin för m8114se även [gratis undervisning för grafiska program - att exprimentera med fysikaliska domäner]

Redigera?

Artikeln skriven 2009-01-16 av Learning4sharing

Inga kategorier för denna artikel än...

Vi behhöver hjälp att kategorisera våra artiklar. Kan du skriva ett nyckelord för denna artikel? Du kan skriva upp till 3 olika nyckelord för denna artikel, vi uppskattar din hjälp!

Skriv nyckelord som du tycker beskriver denna artikel på ett bra sätt. Du kan ange 3 olika nyckelord för denna artikel, max 20 tecken per nyckelord.

  1. Lägg till fler
    Skriv in svaret på frågan: 10+7

Intresserad av fler artiklar?

Volkswagen Beetle
Osynliga berömma enhörningen
Västvärlden är egocentrisk
Elegant Gothic Lolita
Volkswagen Golf
Little Computer People
Meningen med livet
Volkswagen Jetta
Dvärgbjörk

Senaste sökningarna

atommassa har fått 1417 sökningar. Den senaste gjordes 2023-02-05 15:11:44.

flash har fått 1298 sökningar. Den senaste gjordes 2023-02-05 15:11:23.

KOL har fått 1727 sökningar. Den senaste gjordes 2023-02-05 15:11:19.

peter har fått 1288 sökningar. Den senaste gjordes 2023-02-05 15:08:58.

cajunkrydda har fått 1370 sökningar. Den senaste gjordes 2023-02-05 14:54:35.

satkärring har fått 925 sökningar. Den senaste gjordes 2023-02-05 14:48:12.

Gamla Tyresövägen har fått 990 sökningar. Den senaste gjordes 2023-02-05 14:47:27.

wep har fått 1475 sökningar. Den senaste gjordes 2023-02-05 14:46:25.

lindorm har fått 1458 sökningar. Den senaste gjordes 2023-02-05 14:45:24.

nätverksmarknadsföring har fått 954 sökningar. Den senaste gjordes 2023-02-05 14:42:36.

spikning har fått 1037 sökningar. Den senaste gjordes 2023-02-05 14:27:08.

Cytoplasma har fått 1205 sökningar. Den senaste gjordes 2023-02-05 14:26:54.

Designed by: template world
Learning4sharing.nu
All Rights Reserved. 0.85 SEK

Logga in

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar!

Ingent Konto?

Skaffa konto för att redigera och skapa nya ariklar Nytt Konto.

Ny Användare

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar! Skapa konto nedan.


Ett verifieringsmail kommer att skickas till din E-post som du måste öppna och verifiera din E-post med

Lägg till artikel

Du är inte inloggad.

Logga In eller Skapa konto.