Start Logga In Skriv Artikel Om Oss
Vad söker du?
Allt om 'Dragon Ball'

Dragon Ball

Innehåll- 1.Historia - 2. Handlingen - 3. Om den svenska utgåvan - 4. Karaktärer - 4.1 Dragon Ball (bok 1-17) - 4.2 Dragon Ball Z (bok 17-42) - 5. För mer info om Dragon Ball:

1.Historia

Dragon Ball är en manga skapad av Akira Toriyama 1984, Toriyama slutade teckna den 1995 efter att ha hållit på i över 10 år. Det har under den tiden utvecklats till ett helt fenonomen med en ofantlig mängd merchandise, en lång rad TV-spel (nya utvecklas fortfarande) samt blivit anime, ett antal långfilmer har också gjorts (även dessa anime).

2. Handlingen

Protagonisten är en pojke vid namn Son-Goku som bor ensam ute i skogen när det en dag kommer förbi en flicka vid namn Bulma på besök som söker efter en drakkula som hon lokaliserat där. Hon berättar då för Son-Goku som aldrig sett en flicka i hela sitt liv att om man samlar ihop alla drakkulorna uppenbarar sig en drake som kan uppfylla en önskning. Son-Goku som själv är ägare till en kula beslutar sig för att följa med då han gärna vill se en drake. Serien är i dess början starkt influerad av en känd kinesisk folksaga, många av karaktärerna man möter i början har direkta motsvarigheter därifrån.

De första delarna kantas av mycket slapstick men serien byter succesivt fokus till långa mera utdragna kamper. Det märks mest i och med att karaktärerna åldras under handlingens gång. Dragon Ball Z som den andra delen av mangan heter tar sin början vid volym #17.

3. Om den svenska utgåvan

Dragon Ball har under de senaste åren givits ut på svenska och danska (översättningarna baseras på den tyska versionen) av Carlsen Comics och finns att köpa hos de större bokhandlarna. Det finns totalt 42 böcker i serien.

En rolig sak med Carlsens utgivning är att de publicerar mangan i dess originalform, dvs att du läser från höger till vänster precis som man gör i Japan samt att man bibehållit många av de japanska originalnamnen som i sin tur ofta är ordvitsar.

Som vanligt blir det problem när man översätter till svenska utan att ta med de japanska namnsuffixen men det är ingen direkt katastrof då man istället valt att använda sig av gammaldags svenska som att tala i Ni-form samt att använda titlar i stil med fru, fröken och herr. Dock kan det på några ställen bli lite skumma dialoger pga det ovannämnda där personer blir förolämpade för att de inte tilltalas i Ni-form, något som lätt kan förbrylla svenska läsare.

4. Karaktärer

Försök skriva utan spoilers för de som inte läst serien och ta inte med karaktärer som mest innehar biroller oviktiga för serien. Men nja den regeln behöver ni inte följa såvärst mycket :). Och håll er till mangan, vill ni skriva karaktärsgalleri för DBZ animen gör det på en separat DBZ-sida.

Tanken är iallafall att man ska kunna läsa om karaktärer man redan läst om utan att behöva känna att man läst någonting avslöjande för handlingen.

Först står de svenska namnen som Bonnier använder sig av och inom parentes de japanska originalen (de är hämtade från de svenska volymerna och från Dragonball-se.com). Undantaget är engrish där engelskan står inom parentes även om det kan vara den karaktärerna använder mest.

4.1 Dragon Ball (bok 1-17)

Son Goku (Son Gokuu): Har lärt sig kampsport av sin farfar som heter Gohan. Som har uppfostrat honom till en trevlig ung pojke. Goku är extremt stark, rör sig ovanligt snabbt och han är knappt rädd för någonting. Han tar sig an alla fighter oavsett hur dåliga hans odds är. Han vinner oftast, med det är for att Goku inte är som vanliga människor. Han har en svans, kan flyga korta sträckor och bär med sin en magisk stav som kan sträcka ut sig till otrolig längd (Till månen om man ska tro bok nummer 2)

Bulma (Buruma): Utåtriktad och beslutsam.Hon har beslutat sig för att leta reda på alla de mystiska Drakkulorna. Hon möter Goku av en ren tillfällighet och imponerad av hans snabbhet och styrka beslutar hon att ta med honom på sin resa.Goku blir som en slags livakt åt Bulma då han gör sitt bästa för att skydda henne från alla faror som stöter på.

Kuririn (Kuririn): Kuririn är medlem av Orinji Templet, en sekt av munkar. Dom sex prickarna på hans panna är ärr som blev inbrända på alla medlemmar. Han är egentligen inte skallig utan rakar av håret. Han kommer sen till Sköldpaddornas herre och studerar kampsport tillsammans med Goku.

Oolong (Uuron):Kan förvandla sig till olika skepnader under 5 minuter. Han är väldigt svag men tack vare sin förvandligsteknik så höll han en hel by i skräck med en av sina skepnader. (Goku tog sig givetvis an honom) Och på så sätt så blir han med i gänget. Och tack vare Bulmas piller som aktiveras av orden ?Pilli pilli? så får Oolong en hemsk magvärk. Så hon kan få honom att göra som hon vill. Oolong är extremt intresserad av flicktrosor.

Yamchu (Yamucha):Är en tjuv som bor I öknen och stjäl kapslar från förbipasserande människor. Han får hjälp av sin vän Pool.

Pool (Puuaru): Puar är Yamchus vän. Han kan ändra form till nästan allt men han blir inte starkare och behålla den formen obegränsad tid pga att han till skillnad från Oolong avslutade sina studier på förvandlingsskolan.

Chi-Chi (Chichi): Den enda med tillräckligt gott hjärta för att kunna rida på jindu-jun med Goku. Hon är också kär i Goku och tror att även Goku är kär i henne.

Oxdjävulen (Gyuu Maou): Oxdjävulen är en stor man med mycket muskler. Han är större än Goku och hans vänner tillsammans. Han lovar Goku att om han släcker elden på Stekpanne berget så ska han få gifta sig med hans dotter Chi-Chi.

Kame-Sennin/Sköldpaddornas Herre (Kamesennin):Har varit den starkaste mannen på jorden och har vinnit alla Kampsportsmästerskap fram till den 22:a. Han är också en snuskig gammal man som inte drar sig för nåt om han får en chans att titta på en snygg naken brud.

Shenlong (?): Jordens drake Shenlong visar sig när man har samlat alla sju drakkulorna och säger orden ??. Shenlong kan bevilja vilken önskan som helst så länge den inte överstiger makten hos sin skapare och så länga som hans skapare fortfarande lever. Bara en önskan kan bli uppfylld varje gång han blir åkallad. När önskan är uppfylld så sprids Drakkulorna över världen igen och förvandlas till sten under ett år.

Ranchi (Ranchi): Bor hos Sköldpaddornas herre och blev tagen dit av Goku och Kuririn som det första uppdraget av sköldpaddornas herre. Hennes hår ändrar färg när hon nyser. När hennes hår är svart så är hon en lugn och trevlig kvinna men när hon har vitt håt så blir hon en aggressiv brottsling. När Goku och Kuririn hittar henna så är hon jagad av polisen för ett bankrån. Men hon nyser och får svart hår så hon blir nästan tagen av polisen, men Goku råkar vara där och räddar henne.

Upa (Upa): En liten Indian som Goku träffar under sin jakt på drakkulorna, hans far Bora är den heliga Kvittenskogens väktare.

Piccolo (Pikkoro):Piccolo är en demon fylldondska och försökte en gång för länge sedan (många hundra år innan berättelsen utspelar sig) uppnå världsherravälde men Kame-Sennins mästare Mutaito lyckades besegra honom genom att försegla Piccolo i en liten behållare som han inte kan fly från förutsatt att ingen öppnar den (Uppenbart inspirerad av Pandoras ask).

Röda Bandets Armé (Red Ribbon Army)Red Ribbon Army (eller bara Red Ribbon som de ibland kallas under seriens gång) är en av många ?terrorisera hela jordens befolkning? organisation, med mål att finna Drakkulorna så att de kan önska sig världsherravälde. De spelar en viktig roll i serien där Goku ensam tar sig an dem.

Red Ribbon Army är en organisation bestående av ett flertal intressanta karaktärer men själva organisationen kan inte räknas som en karaktär. Kanske underubriker med karaktärer vore något? Och vad har du fått Rosa Rosetterna ifrån. Röda bandets armé står det i alla mina volymer /masken

SVAR "Jag skaffade fakta på Engelska och jag råkade missa att dem heter röda bandets arme på Svenska //MicZe"))

4.2 Dragon Ball Z (bok 17-42)Många karaktärer från Dragon Ball återkommer även i DBZ, de som listas nedan återfinns dock endast i DBZ-mangan. Karaktärerna är sorterade i den ordningen de uppenbarar sig under seriens gång (skriv gärna vilken volym i underrubriken för att förenkla för de som inte läst volymen i fråga). Kom-ihåg: målet är inte att ha ett komplett karaktärsgalleri - mao ta bara med de som är intressanta nog att nämnas.

Son Gohan (Son Gohan) - volym #17

Son Gohan är Son Goku och Chi-Chis son som är döpt efter Gokus farfar. När han växer upp vill han bli en forskare och eftersom att hans mor är av den åsikten att studierna kommer först har inte Goku lärt honom kämpa.

Dr Gero (Dr. Gero) - volym #28

- även stavningen Dr Géro förekommer men endast i volym #28. Dr Gero är en manlig professor som arbetade för Red Ribbon tills dess att Goku förstörde armén (i DB). Han ägnar sig åt att bygga androider och cyborger och har bla Monster #8 på sin meritlista. Han fortsätter med samma mål som RR tidigare hade, fast nu med ändrade prioriteringar 1) Göra slut på Son Goku 2) Uppnå världsherravälde.

5. För mer info om Dragon Ball:

  • http://www.dragonball-se.com - All information som behövs
  • http://www.bonniercarlsen.se - Beställ serien direkt från Carlsen Comics
  • http://www.micze.internethosting4u.com/community/wiki/Dragonball - Info om dragonball och andra Anime/Manga

/diskussion - här diskuteras hur man skall hantera avslöjanden i handlingen (sk spoilers). Även diskussionen innehåller spoilers så akta er :)

Redigera?

Artikeln skriven 2009-01-17 av Learning4sharing

Kategorier för Dragon Ball

dragonball(1), akira toriyama(1), son goku(1)

Vi behhöver hjälp att kategorisera våra artiklar. Kan du skriva ett nyckelord för denna artikel? Du kan skriva upp till 3 olika nyckelord för denna artikel, vi uppskattar din hjälp!

Skriv nyckelord som du tycker beskriver denna artikel på ett bra sätt. Du kan ange 3 olika nyckelord för denna artikel, max 20 tecken per nyckelord.

  1. Lägg till fler
    Skriv in svaret på frågan: 0+9

Intresserad av fler artiklar?

Knoppix
QNX
OpenType
XFree86
Font
Partition
Formatera
Repartitionering
Fragmentering

Senaste sökningarna

kullabygden har fått 1073 sökningar. Den senaste gjordes 2022-01-25 00:46:42.

mineraler har fått 1168 sökningar. Den senaste gjordes 2022-01-25 00:45:32.

Torsten Winge har fått 1068 sökningar. Den senaste gjordes 2022-01-25 00:43:04.

cr har fått 1490 sökningar. Den senaste gjordes 2022-01-25 00:40:35.

toalett har fått 2323 sökningar. Den senaste gjordes 2022-01-25 00:39:27.

dymmelonsdag har fått 1150 sökningar. Den senaste gjordes 2022-01-25 00:38:19.

crust har fått 1314 sökningar. Den senaste gjordes 2022-01-25 00:34:01.

vrak har fått 1232 sökningar. Den senaste gjordes 2022-01-25 00:28:37.

el dorado har fått 1368 sökningar. Den senaste gjordes 2022-01-25 00:28:18.

the game har fått 1420 sökningar. Den senaste gjordes 2022-01-25 00:24:34.

vakuol har fått 1435 sökningar. Den senaste gjordes 2022-01-25 00:24:15.

gerd hagman har fått 1200 sökningar. Den senaste gjordes 2022-01-25 00:22:20.

Designed by: template world
Learning4sharing.nu
All Rights Reserved. 0.32 SEK

Logga in

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar!

Ingent Konto?

Skaffa konto för att redigera och skapa nya ariklar Nytt Konto.

Ny Användare

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar! Skapa konto nedan.


Ett verifieringsmail kommer att skickas till din E-post som du måste öppna och verifiera din E-post med

Lägg till artikel

Du är inte inloggad.

Logga In eller Skapa konto.