Disputation
Disputation (disputationsakt) är en tillställning där en doktorand inför publik försvarar sin doktorsavhandling. Om doktoranden adekvat försvarar sin avhandling erhålls en doktorsexamen.Vid disputationen närvarar, förutom doktoranden (respondenten), publiken och doktorandens handledare, en opponent och en betygsnämnd. Betygsnämnden består av tre eller fem ledamöter, som ska vara professorer eller docenter, men inte nödvändigtvis vara aktiva inom samma område som doktoranden. Det är betygsnämnden som avgör om doktoranden blir godkänd eller ej. Opponentens roll är att granska doktorandens avhandling, och att inför betygsnämnden och publiken ställa frågor till doktoranden.
En disputation inleds med att ordföranden presenterar respondenten, och denne bereds plats att beskriva sin avhandling och innehållet i denna. Opponenten håller därefter att anförande där denne presenterar sin syn på forskningsområdet inom vilket disputationen erläggs, samt sätter in repondentens avhandling i ett större sammanhang. Efter detta följer opponentens granskning av avhandlingen, vilken oftast består av en dialog mellan opponent och respondent.
Då opponentens granskning är genomförd får betygsnämnden ställa frågor, eller komma med eventuella synpunkter på avhandlingen eller avhandlingens framställning. Auditoriet får sedan ställa frågor till respondenten, innan betygsnämnden drar sig undan för överläggningar.
Under betygsnämndens sammanträde diskuteras huruvida respondenten lyckades försvara sin avhandling, och om doktorsexamina ska utdelas. I allmänhet godkänns doktoranden, och betygsnämnden presenterar ett positivt resultat till doktoranden. Denne har då, under glädjeyttringar, erhållit doktorsgraden och har rätt till att krönas med en doktorshatt eller lagerkrans vid en promoveringsceremoni.
Se även:
- Doktor
- Promovering
Artikeln skriven 2009-01-17 av Learning4sharing
Inga kategorier för denna artikel än...Intresserad av fler artiklar?
GiljotinFinans
Motorsågskonsult
TV-program/Percy Tårar
Teater
Project Gutenberg
Journal of Digital Information Management
Perspectives in Electronic Publishing
VäxtEko