Dekokt
Innehåll- 1. Dekokt1. Dekokt
Namn på slutprodukten man får då man kokar färska eller torkade växtdelar (t.ex bark, rötter, hårda frukter, blad & frön) och filtrerar bort slaggprodukterna efteråt. Meningen är att vätskan ska ta åt sig färg, smak lukt och andra ev. medicinska egenskaper från växtdelarna.
Som regel tar man 1 del växtdel till det som ska bli 10 delar fädig dekokt. Vatten som dunstas av under kokningen ersätts efterhand så att proportionerna bibehållas. Det kan sedan dunstas bort till ett starkare extrakt. Hettar man upp vätskan med lägre temperatur får man i stället en infusion eller ett Macerat.
Artikeln skriven 2009-01-15 av Learning4sharing
Inga kategorier för denna artikel än...Intresserad av fler artiklar?
ElverkGrin
Grina
Nästevaj
Skidderøv
Skånska ord/stolpepäror
Dela
Referenssystem
Diger