Start Logga In Skriv Artikel Om Oss
Vad söker du?
Allt om 'Deep Purple'

Deep Purple

Deep Purple, Rockband f.n. bestående av Ian Gillan (sång), Steve Morse (gitarr), Roger Glover (bas), Don Airey (orgel) och Ian Paice (trummor). De var senast i Sverige i slutet av november år2003, då de spelade i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Bandet bildades år1968, då bestod det av: Ian Paice, Jon Lord, Ritchie Blackmore, Rod Evans och Nick Simper. Denna upplaga hade en pophit med låten "Hush" samma år som bildandet, och även en mindre hit med "Kentucky Woman". Redan vid slutet av år1969 splittrades bandet och Ian Gillan och Roger Glover ersatte Rod Evans och Nick Simper på sång respektive bas. Nu ändrades bandet från att ha spelat pop och lösrock till mer hårdrock. Men först han de spela in en symfoniplatta.

År1970 kommer först singelhiten "Black Night" och sedan Deep Purple In Rock, -och en sån jävla bra platta!! En av de första riktiga hårdrocksplattorna... Sedan följde skivorna Fireball, Machine Head (med überhiten Smoke on the water) och Who Do We Think We Are? Dock uppstod osämja mellan Ian Gillan och Ritchie Blackmore vilket medförde att Ian Gillan och även Roger Glover fick sparken. Så var det slut på Mk II för tillfället.

Nya medlemmar blev David Coverdale (sång) och Glenn Hughes (bas). Mark III-uppsättningen hade ett sound ganska starkt inspirerat av funk. Blackmore lämnade gruppen efter två album och Tommy Bolin kom in som ny gitarrist på ett album och Mark IV fortsatte med funk-experimenten, men sedan splittrades gruppen för gott. Trodde man, dock så återförenades Mark II två gånger (år1984, år1993) Första gången resulterade i en lovordad platta, men även att Ian Gillan fick sparken igen. Andra gången fick Blackmore nog och hoppade av. Sedan dess har han inte återvänt. Deep Purple har dock varit fortsatt aktivt i olika konstelationer. Bandet är för närvarande inne på sin 8:e sättning (tror jag, kan vara sjunde också)

Diskografi, urval:

  • Shades of Deep Purple, 1968
  • Deep Purple, 1969
  • Deep Purple in Rock, 1970
  • Fireball, 1971
  • Machine Head, 1972
  • Made in Japan, 1971 live! dubbel-LP
  • Who Do We Think We Are, 1973
  • Burn, 1974
  • Stormbringer, 1974
  • Come Taste the Band, 1976
  • Perfect Strangers, 1984
  • The House of Blue Light, 1987
  • Purpendicular, 1996
  • Bananas, 2003
  • Rapture of the Deep, 2005

Externa länkar

http://www.deep-purple.com

Kanske bör innehålla lite mindre "egna åsikter" --Hunt

Redigera?

Artikeln skriven 2009-01-17 av Learning4sharing

Inga kategorier för denna artikel än...

Vi behhöver hjälp att kategorisera våra artiklar. Kan du skriva ett nyckelord för denna artikel? Du kan skriva upp till 3 olika nyckelord för denna artikel, vi uppskattar din hjälp!

Skriv nyckelord som du tycker beskriver denna artikel på ett bra sätt. Du kan ange 3 olika nyckelord för denna artikel, max 20 tecken per nyckelord.

  1. Lägg till fler
    Skriv in svaret på frågan: 0+4

Intresserad av fler artiklar?

Ludwig von Mörner
Anna von der Grünau
Fideikommiss
Stackmaskin
Valsedel
Hemsida
Playdough
Millimeterrättvisa
2003

Senaste sökningarna

kvasi har fått 1075 sökningar. Den senaste gjordes 2020-03-31 18:22:18.

limerick har fått 991 sökningar. Den senaste gjordes 2020-03-31 18:21:05.

psilocybin har fått 1180 sökningar. Den senaste gjordes 2020-03-31 18:20:53.

Elin har fått 1350 sökningar. Den senaste gjordes 2020-03-31 18:19:45.

oxar har fått 1233 sökningar. Den senaste gjordes 2020-03-31 18:18:03.

bahrain har fått 1017 sökningar. Den senaste gjordes 2020-03-31 18:17:59.

douglas har fått 1211 sökningar. Den senaste gjordes 2020-03-31 18:16:19.

batteri har fått 981 sökningar. Den senaste gjordes 2020-03-31 18:15:19.

omoral har fått 1042 sökningar. Den senaste gjordes 2020-03-31 18:15:15.

hårddisk har fått 973 sökningar. Den senaste gjordes 2020-03-31 18:14:52.

lindö har fått 887 sökningar. Den senaste gjordes 2020-03-31 18:13:21.

Vätö har fått 913 sökningar. Den senaste gjordes 2020-03-31 18:10:15.

Designed by: template world
Learning4sharing.nu
All Rights Reserved. 0.13 SEK

Logga in

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar!

Ingent Konto?

Skaffa konto för att redigera och skapa nya ariklar Nytt Konto.

Ny Användare

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar! Skapa konto nedan.


Ett verifieringsmail kommer att skickas till din E-post som du måste öppna och verifiera din E-post med

Lägg till artikel

Du är inte inloggad.

Logga In eller Skapa konto.