Curry
Curry är en blandning av många olika kryddor, bland annat cayennepeppar, ingefära, koriander, spiskummin, bockhornsklöver, gurkmeja (som ger curryn dess gula färg), svartpeppar, kardemumma och nejlikor. Smaken är mild och aromatisk. Passar i ris- och grönsaksrätter, till kyckling, lamm och såser.På t.ex. Sri Lanka belyses blandningen av olika kryddor i och med att man inte använder beteckningen curry i singularis utan i pluralis, alltså att det i egentligen heter curries.
Ej att förväxla med det engelska utrycket curry, som betyder maträtt med curry i, eller det indiska ordet curry som är en sås gjord av yoghurt, mjöl, fett och kikärtsmjöl.
Förväxla inte med matematikern Haskell Curry eller Currylinjer.
Artikeln skriven 2009-01-21 av Learning4sharing
Inga kategorier för denna artikel än...Intresserad av fler artiklar?
Anna LindhAllvarlig psykisk störning
Socialstyrelsen
Mikael Nilsson
Saltsea
Violast
Kock
Matskribent
Guldmedalj