Crème
Innehåll- 1. Etymologi - 2. Gräddan - 3. Matlagning - 4. Kosmetika - 5. Färgord - 6. Övrigt1. Etymologi
Crème eller creme, som närmast kan översättas med kräm är ett franskt ord som närmast betyder grädde eller betecknar något med "gräddig" karaktär eller konsistens. Cremè är även en likör.Ordet cremè är förmodligen en kontamination av senlatinets cramum (grädde) och det latinska ordet chrisma med betydelsen smörjelseolja eller eller salva, vilket kan vara en förklaring till ordets dubbla betydelser.
2. Gräddan
Crème de la Crème (gräddens grädde) är även en beteckning för den finaste societeten eller eliten d.v.s den finaste grädden som flyter ovanpå. I svenskan finnsordet grädda som bl.a. innebär att ta vara på grädden "skumma" som flyter ovanpå mjölken, gett upphov till uttrycket gräddan.3. Matlagning
I finare recept och matlagning används ofta cremè i namn på olika rätter som antingen har krämig konsistens eller innehåller grädde eller likör.4. Kosmetika
Inom kosmetikabranschen är ordet nästan vanligare än ordet kräm eller salva. Möjligen kan detta bero på branschens tidigare anknytning till Frankrike, eller att det helt enkelt låter finare.5. Färgord
Crème är även ett färgord d.v.s envanlig benämning på en nyans. Färgen kallas även gräddfärgad och kan beskrivas som blekt gulvit eller gråvit. Bengt Grive kanske skulle ha sagt "mörkvitt". Jämför även med beige.6. Övrigt
Se även:- Café Crème en nättidning
Artikeln skriven 2009-01-17 av Learning4sharing
Inga kategorier för denna artikel än...Intresserad av fler artiklar?
NutidsPolarpriset
Lök villig laxen
Dromedar
Mahjong
Multiplayer
Sid Meier
Dramaturg
Ljusdals BK