Cider
Ciderär en dryck, traditionellt gjord av frukt som krossats till must som sedan har fått jäsa till en bubblande dryck med alkoholstyrka som varierar mellan 1.5 promille upp till 9 volymprocent.Cider som namn på dryck är inget skyddat namn, därför hittar man tre sorter drycker som går under namnet cider.
- »Saftcider« som är som kolsyrad fruktläsk med högst 2,25 volymprocent alkohol; säljs i livsmedelsbutiker
- Alkoholsatt »saftcider« på minst 4 volymprocent alkohol; säljs på Systembolaget
- Jäst frukt med alkoholhaltig på minst 4 volymprocent alkohol; säljs på Systembolaget
Av dessa tre är det den tredje som är den traditionella cidern och görs på äpplen eller päron. Den är oftast torr eller halvtorr. De andra andra två är relativt moderna och är oftast ordentligt söta. Dessa har smak av lite vilka frukter som helst - äpple, päron, fläder, jordgubb, äpple med kanel. Fantasin är stor.
Kända märken
- Ace Cider - amerikansk http://acecider.com/ http://www.acecider.com/pub.html
- Bulmers
- Halmstad Cider - essansbaserad
- Herrljunga - kanske den »saftcider« som mest liknar den traditionella i smak
- K - www.kcider.com
- Kiviks musteri - jäst, svensk (både flera på äpple, Astrakan, och en på päron, Williams)
- Kopparbergs - essansbaserad
- Le Cidre - jäst, fransk och vanlig i frankrike
- Magners
- Rekorderlig Cider - essansbaserad
- Scrumpy Jack - jäst, engelsk
- Stowford press - jäst, engelsk
- Strongbow - jäst, engelsk, http://www.strongbow.com
- Woodpecker - jäst, engelsk
- Wyders - amerikansk
Se även alkoholhaltiga respektive .
En bra översiktssida på tyska: http://www.abseits.de/apfelwein.htm, notera dock att Apfelwein inte bubblar och håller sig runt 15-20 volymprocents alkoholhalt.
Andra äppeldrycker
- Franska calvados
- Tyska Apfelwein
Här diskuterar vi artikeln
Artikeln skriven 2009-01-16 av Learning4sharing
Inga kategorier för denna artikel än...Intresserad av fler artiklar?
LinsSaltsyra
Presentkort
Karat
Count Basie
Trippel
Chalmerist
Teddybjörn
De Geerskolan