Cashewnöt
Cashewnöt (även kasjunöt) är frukten från acajouträdet.Cashewnötter är mörare i konsistensen än många andra nötter. Cashewnötter används oftast som snacks (rostade och saltade) men är också användbara i matlagning. Ofta tillsätter man hela nötter i slutet av lagningen i t.ex. en wokad rätt eller curryrätt. Cashewnötter kan också användas till att göra pastej eller cashewgrädde av.
Se även nöt.
Näringsinnehåll: (100 gram)
- Vatten - 2.4%
- Protein - 20.5%
- Fett -50.9%
- Mättat fett - 10.1%
- Enkelomättat fett - 29.4%
- Fleromättat fett - 9.1%
- Kolhydrater - 18.7%
- Energi - 611 kcal
- Natrium - 290 mg
- Kalium - 730 mg
- Kalcium - 35 mg
- Magnesium - 250 mg
- Fosfor - 510 mg
- Järn -6.2 mg
- Koppar -2.04 mg
- Zink - 5.7 mg
- Klorid - 490 mg
- Mangan -1.8 mg
- Selen - 34 µg
- A-vitamin - 6.0 ( I.U )
- Carotene (Karoten?) - 6.0
- E-vitamin - 1.30
- Tiamin (B 1) - 0.41
- Riboflavin (B 2) - 0.16
- Niacin (B 7) - 1.30
- Trypt. / 60 (?) - 5.20
- Folate (Folsyra?) - 68.0
- Pantithenate (Pantotensyra?) - 1.08
- Biotin (H-vitamin) - 13.0
- Arginine (?) - 650
- Histidine (?) - 130
- Lysine (lycin?) - 290
- Tryptophan (tryptofan?) - 110
- Phenylalanine (fenylalanin?) - 270
- Menthionine (metionin?) - 90
- Threonine (treonine? - 200
- Leucine (leucin?) - 510
Artikeln skriven 2009-01-17 av Learning4sharing
Inga kategorier för denna artikel än...Intresserad av fler artiklar?
Ale kommunRikard
ATC
OneWorld
SEK
TV-program/Hotell Seger
Förlossning
Proffs
William Shakespeare