Carl Gustaf Tessin
http://www.akero-sateri.se/bilder/tessin_bild.gifCarl Gustaf Tessin, politiker, kanslipresident
- Född 5 september 1695 son till Nicodemus Tessin d.y., sonson till Nicodemus Tessin d.ä.
- Hovintendent år1719, Överhovintendent år1723 och Riksråd år1741
- Gift år1724 med Lovisa Ulrika Sparre
- Hovintendent år1719, Överhovintendent år1723 och Riksråd år1741
- Död 7 januari 1770
Den tredje Tessin fick det kungligt klingande namnet Carl Gustaf och familjens status krävde privatlärare åt pojken. Pappa Nicodemus undervisade i arkitektur, för arkitekt skulle pojken bli. Men det ville inte Carl Gustaf bli. På bildningsresan i utlandet gällde hektiskt nöjesliv. Förgäves tillhöll honom fadern att studera arkitektur samt uppmanade honom att undersöka hur franska [[Ecole des Beaux Arts] fungerade, som tänkt modell för en svensk konstakademi. Förgäves. Carl Gustafs håg stod till politik, diplomati och till konst, inte att själv producera, men att samla.
Kometkarriären som politiker började då han var 25 år. Han blev med tiden lantmarskalk, ridderskapets och adeladelns ordföranden vid riksdagarna. Han sändes på treårigt diplomatiskt uppdrag till Paris för att skaffa pengar till ett anfall på Ryssland (som blev ett blodigt svenskt nederlag). han var ledande i hattpartiet, ivrade för inhemsk industri. Han slutade sin bana som kanslipresident, att jämföra med vår tids statsminister.
Carl Gustaf Tessin tog år1735 initiativet till Kongl Ritarakademien, nuvarande Kungliga Akademien för de fria konsterna, han var medlem av Vetenskapsakademien, kansler för Åbo universitet. Han stod hovet nära, dels som övermarskalk, dels som drottning Lovisa Ulrikas förtrogna och som guvernör för lille kronprins Gustav.
Att samla var tidens mani och Carl Gustaf Tessin hade en ruinerande drift att köpa högklassig konst, böcker, mynt, medaljer, kuriosa som mest ägde han tusen målningar. Han tvingades sälja palatset vid Slottsbacken, senare även Åkerö. Han gjorde av med hustru Ullas förmögenhet, han sålde av sina samlingar till kung Fredrik I, till kronprinsparet Adolf Fredrik och Lovisa Ulrika och till prins Gustav. Föremålen har sedan till större delen övergått till statens ägo. Delar finns bevarade på Kungliga slottet, Drottningholms slott, Nationalmuseum, Kungliga biblioteket och Kungliga myntkabinettet.
Efter en djup schism med, nu kungaparet, Adolf Fredrik och Lovisa Ulrika, lämnade Tessin år1754 hovet och varefter sina offentliga uppdrag och drog sig slutligen med hustru Ulla tillbaka till Åkerö säteri i Södermanland. Han sålde även Åkerö men fick bo kvar till sina döddagar. Där ägnade han sig åt ett rikt författarskap som i Åkerödagboken där ämnet är hans liv, hans tankar, allvar och humor blandat. Han var i likhet med sin far och farfar gudfruktig. Carl Gustaf Tessin dog utfattig 7 januari 1770 och begravdes enkelt i Bettna kyrka.
Artikeln skriven 2009-01-17 av Learning4sharing
Inga kategorier för denna artikel än...Intresserad av fler artiklar?
Werner HerzogRose McGowan
Moseböckerna
Sinaiöknen
Kanaan
Periodisk
Irrationella tal
En tredjedel
Edgar Rice Burroughs