Start Logga In Skriv Artikel Om Oss
Vad söker du?
Allt om 'Carl Browallius'

Carl Browallius

Carl Browallius, skådespelare (sök IMDb, Projekt Runeberg)

  • född den 7 juni 1868 i Uppsala som Carl Axel Andersson
  • död den 7 november 1944 i Stockholm

Gift med Gerda Pisani. Fick dottern Irja Browallius som blev författarinna.

Carl Browallius var från år1885 - år1906 engagerad vid många olika teatersällskap. Han kom till Dramaten år1906 och blev sedan kvar där under resten av sitt liv. Särskilt under 1910- och 1920-talen gjorde han väldigt många roller där. Bland bemärkta rolltolkningar bl.a. Påsk som Lindkvist och i Kung Lear som Kent.

På film gjorde han några större stumfilmsroller, men när talfilmen kom gjorde han mest små okrediterade roller. Undantaget finns i filmen Sol över Sverige år1938 där han har en stor roll som kyrkoherde. Gjorde en sista liten filmroll år1942 som advokat i komedin Livet på en pinne.

Filmografi:

  • Regina von Emmeritz och Konung Gustaf II Adolf, år1910
  • Hans nåds testamente, år1919
  • Dunungen, år1919
  • Carolina Rediviva, år1920
  • Familjens traditioner, år1920
  • Karin Ingmarsdotter, år1920
  • Thomas Graals myndling, år1922
  • Kärlekens ögon, år1922
  • Mälarpirater, år1923
  • Anna-Clara och hennes bröder, år1923
  • Grevarna på Svansta, år1924
  • 33.333, år1924
  • Livet på landet, år1924
  • Damen med kameliorna, år1925
  • Hennes lilla majestät, år1925
  • Kalle Utter, år1925
  • Karl XII - senare del, år1925
  • Två konungar, år1925, ej krediterad
  • Ingmarsvarvet, år1925, ej krediterad
  • En perfekt gentleman, år1927
  • Synd, år1928, ej krediterad
  • Bränningar, år1935, ej krediterad
  • Våran pojke, år1936
  • Han, hon och pengarna, år1936
  • Stackars miljonärer, år1936
  • Äventyret, år1936, ej krediterad
  • På Solsidan, år1936, ej krediterad
  • Sara lär sig folkvett, år1937, ej krediterad
  • Familjen Andersson, år1937
  • Sol över Sverige, år1938
  • En kvinnas ansikte, år1938, ej krediterad
  • Folket på Högbogården, år1939
  • Efterlyst, år1939, ej krediterad
  • Vi på Solgläntan, år1939, ej krediterad
  • Landstormens lilla Lotta, år1939, ej krediterad
  • Livet på en pinne, år1942, ej krediterad

Redigera?

Artikeln skriven 2009-01-17 av Learning4sharing

Inga kategorier för denna artikel än...

Vi behhöver hjälp att kategorisera våra artiklar. Kan du skriva ett nyckelord för denna artikel? Du kan skriva upp till 3 olika nyckelord för denna artikel, vi uppskattar din hjälp!

Skriv nyckelord som du tycker beskriver denna artikel på ett bra sätt. Du kan ange 3 olika nyckelord för denna artikel, max 20 tecken per nyckelord.

  1. Lägg till fler
    Skriv in svaret på frågan: 10+9

Intresserad av fler artiklar?

Thord Carlsson
Jantelagen
Gustav Adolfsbakelse
Svenska dagen
U 137
Joe Cocker
Walter Mondale
Adolphe Sax
John Philip Sousa

Senaste sökningarna

imperfekt har fått 1279 sökningar. Den senaste gjordes 2024-07-18 14:03:07.

logos har fått 1293 sökningar. Den senaste gjordes 2024-07-18 14:03:01.

crust har fått 1459 sökningar. Den senaste gjordes 2024-07-18 14:01:17.

Liberalism har fått 1676 sökningar. Den senaste gjordes 2024-07-18 14:01:08.

erotik har fått 2049 sökningar. Den senaste gjordes 2024-07-18 14:00:57.

sparv har fått 1179 sökningar. Den senaste gjordes 2024-07-18 14:00:07.

osteosarkom har fått 1601 sökningar. Den senaste gjordes 2024-07-18 13:54:48.

husgud har fått 1349 sökningar. Den senaste gjordes 2024-07-18 13:54:29.

skuru har fått 1366 sökningar. Den senaste gjordes 2024-07-18 13:52:02.

anestesi har fått 1288 sökningar. Den senaste gjordes 2024-07-18 13:51:45.

drasut har fått 1537 sökningar. Den senaste gjordes 2024-07-18 13:50:35.

miljonprogrammet har fått 1197 sökningar. Den senaste gjordes 2024-07-18 13:49:19.

Designed by: template world
Learning4sharing.nu
All Rights Reserved. 0.07 SEK

Logga in

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar!

Ingent Konto?

Skaffa konto för att redigera och skapa nya ariklar Nytt Konto.

Ny Användare

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar! Skapa konto nedan.


Ett verifieringsmail kommer att skickas till din E-post som du måste öppna och verifiera din E-post med

Lägg till artikel

Du är inte inloggad.

Logga In eller Skapa konto.