Bungie
Bungie är ett amerikanskt spelföretag som grundades år1991 av Alexander Seropian och Jason Jones. Bungie gjorde från början spel till Mac, började senare även utveckla spel för PC och köptes av Microsoft år2000 för att utveckla spel till deras nya spelkonsol X-Box.År2002 slutade Alexander Seropian på Bungie, för att två år senare starta ett nytt företag, Wideload. Sex andra före detta Bungie-medlemmar jobbar också på Wideload.
Innan Halo var Bungie mest kända för spel-trilogin Marathon. Marathon 1 släpptes till Mac år1994 och trilogin har fortfarande massor av anhängare. Spelets story har kallats den bästa storyn i datorspelens historia.
Bungie är kända för att vara innovativa och nyskapande, och har ofta varit först med saker. De gjorde bland annat världens första Äventyrs/Actionspel, det första Mac-spelet med texture mapping i realtid, det första Mac-spelet som enbart var till för nätverk, och de uppfann multiplayer-speltyper som Kill the man with the Ball och King of the Hill. De ogillar också uppföljare, och anser att man ska göra nya coola saker istället för att kopiera gamla coola saker. Bara tre av deras spel har fått uppföljare, och de har (till trångsynta fans missnöje) vägrat göra fler uppföljare till Marathon efter Infinity.
En fördel och tillika nackdel med Bungie är deras detaljnoja. När de lyckats hålla släppdatum i sina djupare spel har de blivit mästerverk. Men Oni led både handlingsmässigt och vad gällde antalet banor (för att inte tala om det indragna multiplayerstödet) eftersom det drog ut så mycket på tiden. Sorgebarnet Halo hade dragit över på tiden när Microsoft köpte Bungie och tvingade dem att Xbox-anpassa spelet (alltså skriva om det helt och hållet), vilket gjorde att det inte blev grafiskt lika banbrytande som när det visades första gången 1998, tredjepersonsperspektivet blev till förstapersonsperspektiv, handlingen kortades ner och varken lagspel och banor blev så bra som spelarna hade hoppats samt att det kom ut flera år för sent. Ändå blev det en dundersuccé som fem år senare i oktober 2006, efter att uppföljaren Halo 2 kommit och gått, är det mest säljande datorspelet i Japan. Macintoshversionen av Halo dröjde i två år, ett hårt slag mot företagets närmast kultstatus bland Mac-användare.
Bungie har gjort följande spel, i kronologisk ordning:
- Gnop! - en svartvit Pong-klon. (1991)
- Operation Desert Storm - ett 2D-pansarvagnsspel med mycket efterforskning bakom. (Se gulfkriget) (1991)
- Minotaur: The Labyrinths of Crete - det första Mac-spelet som var enbart avsett för nätverksspel, där rollspelskaraktärer slogs mot varandra med vapen och magi i en labyrint. (1992)
- Pathways Into Darkness - det första Mac-spelet med texture mapping i realtid. (1993)
- Marathon - se ovan. (1994)
- Marathon 2: Durandal - uppföljaren till Marathon. Släpptes senare till PC. (1995)
- Marathon Infinity - det tredje och sista spelet i Marathon-trilogin. (1996)
- Myth: The Fallen Lords - ett strategispel i realtid som även släpptes till PC. (1997)
- Myth II: Soulblighter - uppföljaren till Myth.
- Oni - ett nyskapande anime-actionspel som dock floppade på grund av tidspress. (2001)
- Halo - ett actionspel som vagt bygger på Marathons story, som först planerades till Mac och PC men som istället släpptes till X-Box ett par år före de andra versionerna, på grund av att Microsoft köpte upp Bungie. (2001)
- Halo 2 - uppföljaren till Halo. Den här gången gav Bungie inget releasedatum förrän de visste med säkerhet att de skulle kunna hålla det. Trots att det enda datum Bungie uppgav var den 9 november år2004 (vilket de också höll), envisades spelreportrar med att säga att Halo 2 blivit uppskjutet flera gånger.
- Halo 3 - det tredje och antagligen sista Halo-spelet från Bungie. SSläpps någon gång 2007. (Ytterligare spel som utspelar sig i Halo-världen planeras av andra utvecklare.)
Se /7.
Länkar:
- , Bungies officiella webbplats
- , Bungies officiella fanclub
- , Bungies största inofficiella fansida
Artikeln skriven 2009-01-21 av Learning4sharing
Inga kategorier för denna artikel än...Intresserad av fler artiklar?
MetanolMiranda Otto
Internet 5
Linköpings domkyrka
Döderhult
Hvetlanda Målilla Järnväg
Lysdiod
Raseri
Herman Hofberg