Buddhism
Innehåll- 1. Allmänt om Buddhismen - 2. Den Buddhistiska läran - 2.1 Theravada och Mahayana - 2.1.1 Zen - 2.2 Vajrayana - 2.2.1 Lamaism - 3. Utövningen - 4. Livsstil - 5. Buddhismen i Sverige - 6. Länkar - 7. Frågor och diskussion1. Allmänt om Buddhismen
Buddhismär ett samlingsnamn på de religiösa traditioner som baseras på läran (dharma) som formulerades av Buddharunt år500 f.Kr. Många buddhister, och framstående buddhistiska lärare anser att buddhism inte nödvändigtvis bör ses som en religion, utan kan snarare som en vetenskap om medvetandet, dvs. vårt sinne och dess sanna natur.
Det är inte ett trossystem som bygger på blind tro, utan snarare en metod där man betonar den egna intelligensen, att pröva, värdera och undersöka om läran verkligen är sann. Buddha själv sade att man inte skall ta något av det han sagt för sant utan att själv ha undersökt det och själv försäkrat sig om att det är sant.
2. Den Buddhistiska läran
En grundläggande undervisning inom buddhismen är den om de fyra ädla sanningarna, den gavs för första gången av Sakyamuni Buddha i Sarnath, en litengrannstad till Varanasi i Indien. Kortfattat består den av följande fyra punkter:
Det är inte bara lidandet eller det otillfredsställande i det nuvarande människolivet som avses, utan eftersom vi återföds flera gånger i olika existenser fortsätter lidandet. Det kristna begreppet "själ" är inte tillämpligt inom buddhismen, som har den viktiga lärosatsen om ett icke-jag. Vid återfödelsen skapas ett nytt liv som är beroende av vår karma, som vi delvis står i kontakt med under våra liv.
Lidandet är alltså utsträckt över flera liv. Buddhismen söker att upphäva lidandet, och undervisar om vägen (Den åttafaldiga vägen) för att befrias från spiralen av ständiga återfödslar. Att slippa återfödas är således buddhismens "mål". Detta kallas att inträda i Nirvana.
Gemensamt för alla buddhistiska traditioner är tillflykten till de tre s.k. juvelerna, Buddha, Dharma (läran) och Sangha (församlingen).
2.1 Theravada och Mahayana
Theravada är den äldsta formen av buddhism. Grunden för theravada är palitexterna i Tipitaka som skrevs ner från den muntliga traditionen under århundradet f.v.t.b.. Den utövas främst i Thailand, Laos, Burma Kambodja och Sri Lanka. Mahayana utvecklades framför allt från en riktning som bildades redan under Buddhas livstid. Mahayanas texter skrevs ner på sanskrit vid vår tideräknings början, alltså ungefär 500 år efter Buddhas död. Mahayana har flest utövare och är utbredd i främst i Kina, Japan och Tibet. Den är mest känd framför allt genom zen.
2.1.1 Zen
Zenbuddhismen är en variant av Mahayana, som praktiseras i Japan. Ordet zen kommer från kinesiskans chan, som blev till zen när den nådde Japan. (Japan har två stora religioner, förutom buddhismen även shintoismen.)
2.2 Vajrayana
Vajrayanabuddhism är den form av buddhism man finner i Tibet, Bhutan, Mongoliet, mfl länder. Även i väst praktiseras vajrayanabuddhism som blivit känd bl.a. genom det tibetanska folkets kamp mot den kinesiska ockupationen av Tibet. Viktiga personer som fört den tibetanska buddhismen till väst är Chögyam Trungpa, Dilgo Khyentse Rinpoche, Dalai Lama, Namkhai Norbu Rinpoche, Den 16:e Karmapa och Kalu Rinpoche.
2.2.1 Lamaism
Lamaismen är en variant av vajrayanabuddhism som inkluderar tron på en återkommande andlig ledare. Se lamaism.
3. Utövningen
Som buddhist tar man Buddha som förebild, exempel och lärare, och använder hans lära som vägledning och rättesnöre. Sanghan var ursprungligen de lärjungar som följde Buddha, men i utvidgad mening är det de som fört traditionen vidare, och innefattar även alla andra utövande buddhister - dessa tar man som sina kompanjoner, följeslagare, bröder och systrar på vägen.
4. Livsstil
Den buddhistiska läran kräver ingen speciell kosthållning, men många buddhister är vegetarianer.
Den etiska livsstilen där buddhisten har "de fem levnadsreglerna" som stöd för sitt handlande är viktig. De fem innebär att man avstår från att
- döda,
- ljuga,
- stjäla.
- missbruka sexualiteten
- använda alkohol eller andra droger.
5. Buddhismen i Sverige
Kunskap om buddhismen spreds till en bredare krets i Sverige först i och med introduktionen av teosofin i slutet på 1800-talet. Hermann Hesses böcker och internationella trender från USA (bla popgruppen Beatles intresse för hinduism och buddhism) ledde till ett ökat intresse på 1960-talet. Sverige har länge haft goda kontakter med Thailand och många har säkert kommit i kontakt med religionen på semesterresor.
På senare tid har en större skara buddhister kommit till Sverige i form av invandrare.
6. Länkar
- http://www.dhamma.se
- Rangjung Yeshe Sangha Sverige: http://www.gomde.dk/sverige
- Epostlista för Tibetansk Buddhism: http://groups.yahoo.com/group/tibetansk-buddhism/
- Stockholms Buddhistcenter: http://www.stockholmsbuddhistcenter.nu/
- Karma Kagyu Sverige: http://www.buddhismen.se
- Zenbuddhistiskt Samfund: http://www.zazen.se
7. Frågor och diskussion
- Fråga: gemensamma drag mellan hinduism och buddhism, finns det?
- Direkt har vi ju tron på reinkration/återfödelse, och tron att man kan hamna i någon form av nirvana
Artikeln skriven 2009-01-18 av Learning4sharing
Kategorier för Buddhism
religon(1), kina(1), vidskepelse(1), 1(1), Budda(1), myt(1), önsketänkande(1)Intresserad av fler artiklar?
Bromölla kommunFredrika Dorothea Wilhelmina av Baden
Karl XV
Alexander Bard
Genèvekonventionerna
Dekor
Akademiska Föreningen
Bal
The Kristet Utseende