Start Logga In Skriv Artikel Om Oss
Vad söker du?
Allt om 'Bromölla kommun'

Bromölla kommun

Innehåll- 1. Grannar - 2. Kyrkligt - 3. Politiskt - 4. Museer - 4.1 Brukshusen - 4.2 Iföverkens industrimuseum - 4.3 Ängabackens lantbruksmuseum - 4.4 Övrig kultur - 5. Idrott - 6. Övrigt

Bromölla kommun är en kommun i Skåne län i Sverige.

http://goto.glocalnet.net/elias/vapen/bromolla.gif

Bromölla kommun bildades år1942 genom en delning av dåvarande Ivetofta kommun, främst för att lösa "tätortsproblemen" som uppstod genom tätorten Bromölllas stora och kraftiga utveckling.

I Bromölla kommun ingår nu Edenryd, Gualöv, Ivetofta, Näsum, Åby, Grödby och Råby. Kommunen har en väldigt omväxlande natur. I kommunen ligger Ryssberget med norra Europas största bokskogsbestånd. I söder finner du steniga slättområden, och i väster Ivösjön, Skånes största sjö.

Kommunen gränsar till Olofströms kommun i Blekinge i norr, Sölvesborgs kommun i Blekinge i öster och Kristianstads kommun i Skåne i väster.Bromölla kommun är således den östligaste kommunen i Skåne och placeras ofta felaktigt i Blekinge av media. Detta upprör ortsborna som alltid hållit styvt på att de är skåningar och inget annat. För att spä på förvirringen delar Bromölla riktnummerområde med Sölvesborg i Blekinge. Ett faktum som kommunledningen försökt ändra på utan framgång. Huvudorten för Bromölla när det gäller offentlig service är Kristianstad i Skåne.

I kommunen finns det även ett flertal företag verksamma inom andra branscher som t ex: , Stora Nymölla (skrivar- och kopieringspappret MultiCopy), LB-hus (tidigare Sveriges största småhuskoncern), WM-data (betydande serviceverksamhet) + ett flertal små och medelstora företag. En av Europas få tillverkare av utrustning för stärkelseindustrin finns här bl a. De har en världsomfattande export.

Ivötrakten har en mycket spännande och intressant geologisk historia. Den sträcker sig genom flera hundra miljoner år. Slätt- och skogsbygdens förutsättningar, strandängar som ligger på lagom höjd över vattnet och högt belägna bokskogar kan sökas i landskapsförändringar för längesedan.På torget finns världens största stengodsskuptur, Scanisaurus, som föreställer två urtidsödlor. Fossil av urtidsödlor har hittats i trakten. Ödlorna designades av Gunnar Nylund som under 60 års tid var designer på Rörstrands Porslinsfabrik bl a. I bassängen som omger ödlorna finns keramiska plattor med motiv från den geologiskt mycket intressanta bygden.Det intressanta med ödlorna är att de inte alls föreställer Scanisaurusödlan, som fått sitt namn efter det latinska namnet på Skåne, utan en annan ödla som Gunnar Nylund fann vackrare! Detta enligt honom själv.

Vid kommunens soptipp, Åsen, har geologer gjort utgrävningar under tio års tid. Här hittades bl a fossil av en 78 miljoner år gammal komplett blomma, endast ett par mm i längd, av en stenbräcksväxt från en överkretaceisk lagerserie. Dess släktnamn Silvia fick växten efter vår drottning. Samma växtsläkte återfinns idag i Sydafrika! Detta fynd är världsunikt och har dokumenterats av den världsberömde fotografen Lennart Nilsson.

I kommunens norra del ligger Näsum, en gammal kulturbygd. Där finns bland annat gravsättningen "Gudahagen" från yngre järnåldern. Näsum har utvecklats stort som bostadsort under senare år.

Humleslingan är en så kallad kulturväg på vackra vägar kring Ivösjön.Humleodlingarna har sitt centrum i bygden. Landets enda humletork finns i Näsum. Den är från 1926.Humletorken har restaurerats på senare tid och än idag odlas humle till bl a det lokala öl som finns att köpa i trakten.Under sommartid är humletorken öppen för visning, servering finns.

Området kring humletorken är ett centrum för fruktodling. Mycket stora odlingar av bl a äpple och jordgubbar finns här. Utsikten över Ivösjön mot Ivö klack med blommande fruktträd i maj har i turistbroschyrer och fotoböcker kallas "en av Skånes absolut vackraste".

1. Grannar

Bromölla kommun gränsar till Kristianstads kommun, Sölvesborgs kommun och Olofströms kommun.

2. Kyrkligt

Kommunen är en del av Villands och Gärds kontrakt.

3. Politiskt

Socialdemokraterna styr i Bromölla kommun. I kommunfullmäktige finns 41 platser och Johnny Ohlsson är ordförande.

4. Museer

4.1 Brukshusen

Brukshusen byggdes som arbetarbostäder av Iföbolagen under åren 1905-1907. Detta var unikt för sin tid och har rönt stor uppmärksamhet. Från början fanns det 20-30 hus. Idag finns åtta stycken bevarade. Ivetofta hembygdsförening disponerar två av dem. Ett av dem är inrett efter hur en arbetarbostad såg ut i början av seklet, det andra är inrett som en handelsbod. Under sommaren är de öppna för besök.

4.2 Iföverkens industrimuseum

Museet visar Iföbolagens utveckling genom 100 år. Här visas bl a de olika modeller av toalettstolar som gjorts genom åren. Värt att notera är att Ifö (som det står på den vita knoppen) var först med snålspolande toaletter. Detta är av enorm betydelse i många av världens storstäder där färskvatten är en akut bristvara. Även högspänningsisolatorer, arbetsklädsel och allt annat som gjorts på Iföverken, visas. Hit hör udda saker som askfat i keramik bl a.

Under 1930- till 1950-talet tillverkades cementstaket vid Iföverken. Det sattes upp drygt 2 mil sådana staket på villatomter runt om i Bromölla. Många av dem står fortfarande kvar. Då restprodukter från keramiktillverkningen användes till en del staket är de av dålig kvalitet och vittrar sönder. Många är emellertid i utmärkt skick. Dessa staket finns endast mycket sparsamt på ett fåtal platser i närheten. Därför kan de sägas vara unika för Bromölla och har därför K-märkts. Idén med cementstaket lär ursprungligen komma från 1930-talets Tyskland.

4.3 Ängabackens lantbruksmuseum

Ängabacken är ett gammalt museum som visar upp traktorer, motorer och det gamla bondehemmet. Det speglar tiden mellan 1800-1950 talet, alla redskap fungerar fortfarande. Museet är öppet sommartid då även en skördedag i gammal stil arrangeras här.

4.4 Övrig kultur

Bland cineaster i Sverige är Bromölla känt som samhället med biografen som blivit utsedd till Sveriges bästa. En plakett på väggen intygar detta. Resultatet är till stora delar en mans verk, en inflyttad entusiast som väckte liv i den insomnade biografen Mosaiken. Han totalrenoverade biografen och försedde den med stolar av högsta komfort och den allra senaste tekniken. När biografen öppnade hade den bytt namn till Filmpalatset som är det namn den blivit känd under. Cineaster från stora delar av södra Sverige, särskilt Småland, kan ses köa utanför biografen när det är dags för premiär.

5. Idrott

Idrotten i kommunen är nära förknippad med den dominerande industrin, Iföbolagen. Fotbollslaget Ifö Bromölla IF firade framgångar i slutet av sextiotalet och början på sjuttiotalet. Man föll bl a mot Växjölaget Öster i kvalet till dåtidens motsvarighet till allsvenskan. Landslagsspelare som Inge Danielsson (proffs i Ajax, anfallare tillsammans med Johan Cruyff), Dag Szepanski (allsvensk skyttekung i Malmö FF år1967, senare i AIK) och på senare tid Marcus Lantz har fostrats i föreningen. Lite intressant "trivia" är att Jonas Therns pappa spelade i klubben på 60-talet.

Bromölla vattenskidklubb har bl a arrangerat SM på Levrasjön, en sjö som ligger intill Ivösjön och som erbjuder unika möjligheter till vattenskidåkning. Klubben har under många år haft åkare i Sverige- och Europaeliten på både herr och damsidan.

Bromölla Skytteförening har haft skyttar i yppersta världsklass. Annelie Bohlin ingår i damlandslaget som nyligen tog silver i VM.

BSK/BAIK heter Bromöllas handbollsklubb. Den startade år1945 som Ivetofta AIK med huvudinriktningen bandy men bytte namn till BAIK år1950 och även idrottsinriktning till handboll år1969.

6. Övrigt

Kända personer från Bromölla:

  • Annelie Bohlin, skytt
  • Inge Danielsson, fotbollsspelare
  • Sanna Nielsen, (sångerska) som utsågs till årets skånska år2003.
  • Johanna Sjöberg, (simmare)
  • Dag Szepanski, fotbollsspelare
  • Martin Thulin, sångare

Redigera?

Artikeln skriven 2009-01-18 av Learning4sharing

Inga kategorier för denna artikel än...

Vi behhöver hjälp att kategorisera våra artiklar. Kan du skriva ett nyckelord för denna artikel? Du kan skriva upp till 3 olika nyckelord för denna artikel, vi uppskattar din hjälp!

Skriv nyckelord som du tycker beskriver denna artikel på ett bra sätt. Du kan ange 3 olika nyckelord för denna artikel, max 20 tecken per nyckelord.

  1. Lägg till fler
    Skriv in svaret på frågan: 1+5

Intresserad av fler artiklar?

Karl XV
Alexander Bard
Genèvekonventionerna
Dekor
Akademiska Föreningen
Bal
The Kristet Utseende
Troendedop
David Berg

Senaste sökningarna

clavister har fått 1136 sökningar. Den senaste gjordes 2022-01-24 23:34:21.

meditation har fått 1215 sökningar. Den senaste gjordes 2022-01-24 23:33:35.

pitch har fått 1140 sökningar. Den senaste gjordes 2022-01-24 23:25:22.

an har fått 1580 sökningar. Den senaste gjordes 2022-01-24 23:24:44.

Vattenrikaste floder har fått 1513 sökningar. Den senaste gjordes 2022-01-24 23:20:58.

Ny Demokrati har fått 1358 sökningar. Den senaste gjordes 2022-01-24 23:18:59.

CHARTER har fått 1173 sökningar. Den senaste gjordes 2022-01-24 23:17:43.

irv har fått 1310 sökningar. Den senaste gjordes 2022-01-24 23:16:13.

adekvat har fått 1197 sökningar. Den senaste gjordes 2022-01-24 23:15:31.

18 har fått 1480 sökningar. Den senaste gjordes 2022-01-24 23:13:17.

stieg trenter har fått 1088 sökningar. Den senaste gjordes 2022-01-24 23:10:19.

gamla testamentet har fått 1365 sökningar. Den senaste gjordes 2022-01-24 23:08:38.

Designed by: template world
Learning4sharing.nu
All Rights Reserved. 0.32 SEK

Logga in

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar!

Ingent Konto?

Skaffa konto för att redigera och skapa nya ariklar Nytt Konto.

Ny Användare

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar! Skapa konto nedan.


Ett verifieringsmail kommer att skickas till din E-post som du måste öppna och verifiera din E-post med

Lägg till artikel

Du är inte inloggad.

Logga In eller Skapa konto.