Brattsystemet
Brattsystemet var ett alkoholpolitiskt system som användes i Sverige mellan 1917 och 1955. I samband med disskussionerna om totalförbud lanserade Ivan Bratt sina idéer. Han ansåg (insåg) attett totalförbud skulle vara omöjligt att upprätthålla och dessutom direkt skadligt för nykterheten då kontrollen av alkoholen skulle riskera att gå förlorad till kriminella kretsar.(På samma sätt som ju senare hände i USA, under förbudstiden).Systemet byggde på s.k. individuell kontroll av köparen eller konsumenten som var tvungen att ansöka om motbok för att kunna köpa alkohol. I motboken fanns en maximerad ranson som kunde variera från person till person beroende på ålder, kön, yrke och civilstånd. Den största ranson som någon kunde få var 4 liter starksprit per månad. Under andra världskriget sänktes maxnivån till 3 liter per månad och person. Alkoholförsäljning på restaurang blev även den ransonerad. Vin och sprit fick dessutom endast serveras tillsammans med mat. Varav den s.k. assietten skapades. På ölshappen introducerades den klassiska ostmackan som beställdes in till pilsnern. Den kunde vara flera dagar gammal då ingen åt mackan, servitrisen bar ut den till köket igen när ölen var urdrucken och nästa kund fick samma macka.
Se även:
- Systembolaget
- Alkoholpolitik
Artikeln skriven 2009-01-18 av Learning4sharing
Inga kategorier för denna artikel än...Intresserad av fler artiklar?
PortsApache::ASP
Fri DNS
Dedicerad server
MPL
Fredrik Hübinette
MalacoLeaf
IRIX
Caudium