Bondepraktikan
Bondepraktikan var en slags föregångare till vår moderna almanacka.Den första Bondepraktikan trycktes år1508 på tyska. Det var ursprungligen ett litet häfte på tolv sidor och avhandlade till största delen de tolv juldagarnas inflytande över det kommande årets tolv månader. Om juldagen till exempel inföll på en torsdag, kunde förutsägelsen lyda:"Om juledag på en torsdag komma vill då kommer god vinter och regn därtill i våren skall det blåsa allmännelig, sommaren god, hösten temperera sig".
I senare upplagor av bondepraktikan lades nytt material till, bland annat medicinska råd i relation till klimatet. En dansk upplaga publicerades år1597 och en svensk år1662 vilken i stor utsträckning grundade sig på den danska.
http://www.gvc.gu.se/ngeo/rcg/pic/bonde1.jpg
Redan på omslaget skryter Bondepraktikan en aning om sig själv:Fromme läsare köp mig nuMycket förstånd lärer jag digBonde-Praktika är mitt namnLäs mig, det länder dig till gagnDet hela årsens lopp vill jag dig lära,Varefter du dig skall regera.
Den mest kända varifrån de flesta verser och uttryck kommer är från 1875 års bondepraktika.Den innehåller diverse förutsägningar om väder och vind , helg- och märkes dagar samt hälsoråd och 33 kritiska dagar på året.
Även många kända uttryckoch minnesverser kommer härifrån. t.ex.
- "Östanväder och kärringträta börjar med storm och slutar med väta."
- "Anders braskar och julen slaskar". 30 november.
Artikeln skriven 2009-01-17 av Learning4sharing
Inga kategorier för denna artikel än...Intresserad av fler artiklar?
MellanstadiumPensionär
Polära koordinater
Passare
Förhållande
Pater noster
Sigvard Bernadotte
Mount Everest
Kling Klang