Bokmoms
Momssatsen på böcker har diskuterats i många år. Krav på en lägre (eller helt slopad) moms på böcker har förts fram.Den 1 jan 2002 genomfördes en sänkning av momssatsen för bland annat böcker. Åtgärden syftade till att stimulera läsandet i landet. (Läs om varför det behövs på: http://www.lasrorelsen.nu).
Trots att åtgärden omfattar mer än bara böcker har det varit så stort fokus på just böckerna att den sänkta momsen fått namnet bokmoms.
Den lägre momssatsen (6 %) gäller för böcker, broschyrer, tidningar, tidskrifter, musiknoter, kartor, häften och program.
För vissa varor gäller inte den lägre momssatsen. Till exempel är momssatsen fortfarande 25 % på varor som helt eller huvudsakligen avser reklam, typ resekataloger och turistreklam. Inte heller almanackor omfattas av den lägre momsen.
För en mer fullständig beskrivning av de nya momsreglerna se: http://www.rsv.se/pdf/57303.pdf
Som alltid hamnar man i gränsdragningsproblem när det gäller differentierade momssatser. En intressant notering är att kassettböcker eller motsvarande, som i tal återger innehållet i en vara som omfattas av den lägre momsen, också omfattas av momssänkningen. Det måste dock föreligga en fysisk vara för att den lägre momssatsen ska komma i fråga. E-böcker eller ljudböcker distribuerade via nätet omfattas inte av den lägre momssatsen. Inte heller nättidningar omfattas av den lägre momsen.
Artikeln skriven 2009-01-17 av Learning4sharing
Inga kategorier för denna artikel än...Intresserad av fler artiklar?
HounfourAndré Marie Ampère
Systemanrop
Chaos
REACTOS
SINTRAN
TRIPOS
OS-fråga
Scientific American