Start Logga In Skriv Artikel Om Oss
Vad söker du?
Allt om 'Black Army'

Black Army

http://www.blackarmy.se/Multimedia/Ovrigt/bildarkiv.jpg

Black Army är AIK:s supporterklubb.

Black Army - Stockholm är en fristående supporterförening till Allmänna Idrottsklubben. Föreningen grundades år1981, då under namnet "AIK - Black Army". Föreningen Black Army - Stockholm leds av en styrelse som väljs på årsmöte.Medlem i Black Army blir man genom att betala in 100 kr på postgiro 4 66 99 - 5. Black Army är en ideell och opolitisk förening som tar avstånd från det mesta.

AIK - Black Army bildasÅr1981 bildades "AIK - Black Army", men redan på 1970-talet fanns det en klack på AIK:s matcher, som på ett eller annat sätt såg till att synas lite utöver den övriga publiken.Det var när det började bli lite väl stökigt runt AIK:s matcher som klubben beslöt sig för att försöka få kontakt med "klackfolket" och komma tillrätta med de problem som blev lite för ofta förekommande. En av de som var aktiv i klacken var Jonas Almqvist. Han kallades till ett möte med Stockholmsalliansen, en allians där AIK, Hammarby IF och Djurgårdens IF försökte få bukt på gemensamma problem. Efter några möten där åsikterna var många men förslagen på åtgärder inte alltid var av slaget imponerande, tog Almqvist kontakt med annat känt klackfolk: Gösta Mölleby, Jan Schenström och Roger Nilsson, för att lägga grunden till vad som skulle bli Sveriges största och mest omskrivna fristående supporterförening. Efter ett konstituerande möte på Stadiongården, Råsunda, var så föreningen ett faktum.Efter en tävling så valdes "AIK - Black Army" som namn. Som förening skulle man organisera resor, producera souvenirer, ge ut en medlemstidning och i största allmänhet organisera det som från början "bara" var en samling AIK:are. För AIK var föreningen en möjlighet att få bättre kontakt med klacken. Den första organiserade bortaresan skedde dock långt innan föreningen grundades. År1977 reste ett inte allt för trevligt sällskap upp till Gävle för en ishockeymatch mot Brynäs. Bråk och tidningsrubriker var vad den resan utmynnade i. Därefter så uppstod dubbla bortaresearrangemang, där AIK ock Black Army höll med separata resor.Men under hockeysäsongen 1978-79 dog så AIK:s reslust ut och sedan dess har Black Army stått för samtliga resor. År1986 lades föreningen ner p g a bristande intresse att sköta den. Ett år senare uppstod föreningen under det nuvarande namnet "Black Army - Stockholm".

Black Army - Stockholm bildas Föreningen AIK - Black Army, som bildades 1981, hade år1985 som vanligt årsmöte på Stationsgården i Råsundas Norra läktarbyggnad. Till årets årsmöte hade det dock lämnats in en motion om föreningens upplösande. Ett sextiotal armémedlemmar var närvarande och till mångas förfäran så gick motionen igenom. Den sittande styrelsens motivering till varför den ansåg att föreningen skulle läggas ner var bristande intresse från medlemmarna att vara med och arbeta.Redan efter mötets slut så började några medlemmar planera för hur det nya Black Army skulle se ut. Ett år av planering och raggande av folk till en ny styrelse gick. Under året ordnades visserligen resor och annat, men många ansåg att AIK-klacken fungerar bäst om det finns en förening som kan sköta de praktiska göromålen och organisera verksamheten. Den 15 februari 1987 kallades till konstituerande årsmöte i Stationsgårdens lokaler. Mötet blev dock genast utslängt av solnapolisen, som hetsat upp sig över några affischer på Hovet. Mötet fick förläggas till en närbelägen pub som snabbt blev mer än fullsatt. Bland några olika förslag så valdes namnet "BLACK ARMY - STOCKHOLM" och till förste ordförande utsågs enhälligt Lasse Håkansson. Bland övriga "kändisar" som valdes in kan nämnas Kaliszczak, Marie, Abbe, "Räkan", Jonas Svensson och Olle Sandberg. I brist på lokal samlades styrelsen dåförtiden i en ABF-lokal i Västra Skogen som den delade med några tanter som drejade krukor. Möten ägde också rum på McDonalds och olika krogar.Som alla kan förstå var arbetsförhållandena inte de bästa men föreningen fortskred och under våren kom första numret av GNAGAREN ut. Inslag som "Supportervärlden" och "Tema hat" hade sina givna platser och AIK tillhörde väl inte dem som stod upp och applåderade. AIK och föreningens styrelse hade vid starten över huvud taget helt olika uppfattningar om hur föreningsarbetet skulle bedrivas och en del kontroverser uppkom. Så småningom kunde man dock enas och sedan dess har samarbetet föreningarna emellan vuxit sig starkare.Graden av verksamhet under de nästkommande åren gick upp och ner, beroende på vilka som satt i styrelsen. Föreningen levde vidare och fick något av en "boom" under åren 1991-1992, när medlemsantalet steg brant till 3.500. I samband med det kom föreningen i det ekonomiska läge att den kunde skaffa sig en egen lokal att sammanträda och förvara souvenirer i. Detta underlättade och effektiviserade arbetet så att verksamheten kunde anpassas till att Black Army - Stockholm blev Skandinaviens största supporterklubb.I det dagliga föreningsarbetet ingår anordnande av supporterresor till AIK:s bortamatcher, framtagande av föreningens egna souvenirer, kontakt med massmedia, arrangemang runt AIK:s hemmamatcher samt aktiviteter för föreningens medlemmar.Sammanfattningsvis kan sägas att föreningen utvecklats från ett kompisgäng på ett par hundra individer till en "klubb i klubben" som engagerar tusentals ungdomar över i stort sett hela Sverige.

Länkar

Redigera?

Artikeln skriven 2009-01-17 av Learning4sharing

Inga kategorier för denna artikel än...

Vi behhöver hjälp att kategorisera våra artiklar. Kan du skriva ett nyckelord för denna artikel? Du kan skriva upp till 3 olika nyckelord för denna artikel, vi uppskattar din hjälp!

Skriv nyckelord som du tycker beskriver denna artikel på ett bra sätt. Du kan ange 3 olika nyckelord för denna artikel, max 20 tecken per nyckelord.

  1. Lägg till fler
    Skriv in svaret på frågan: 5+2

Intresserad av fler artiklar?

Valutakurs
Magdalena Ribbing
Traugott Koch
Nollvision
Löntagarfonder
Max Romeo
Milkshake
Unna
Trollstav

Senaste sökningarna

adagio har fått 1414 sökningar. Den senaste gjordes 2021-11-29 01:08:40.

Nellie Bly har fått 1247 sökningar. Den senaste gjordes 2021-11-29 01:08:10.

tutti frutti har fått 1030 sökningar. Den senaste gjordes 2021-11-29 01:06:14.

Vattenrikaste floder har fått 1501 sökningar. Den senaste gjordes 2021-11-29 01:03:58.

claes emil tholin har fått 1139 sökningar. Den senaste gjordes 2021-11-29 01:03:29.

isaks har fått 1334 sökningar. Den senaste gjordes 2021-11-29 00:58:40.

imper har fått 1376 sökningar. Den senaste gjordes 2021-11-29 00:57:19.

tvillingarna har fått 1010 sökningar. Den senaste gjordes 2021-11-29 00:54:18.

platinametall har fått 2201 sökningar. Den senaste gjordes 2021-11-29 00:52:40.

per myrberg har fått 1069 sökningar. Den senaste gjordes 2021-11-29 00:50:58.

san har fått 1474 sökningar. Den senaste gjordes 2021-11-29 00:49:25.

Sisyfosarbete har fått 1374 sökningar. Den senaste gjordes 2021-11-29 00:41:23.

Designed by: template world
Learning4sharing.nu
All Rights Reserved. 0.34 SEK

Logga in

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar!

Ingent Konto?

Skaffa konto för att redigera och skapa nya ariklar Nytt Konto.

Ny Användare

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar! Skapa konto nedan.


Ett verifieringsmail kommer att skickas till din E-post som du måste öppna och verifiera din E-post med

Lägg till artikel

Du är inte inloggad.

Logga In eller Skapa konto.