Start Logga In Skriv Artikel Om Oss
Vad söker du?
Allt om 'Bernadotte'

Bernadotte

Släkten Bernadotte är den nuvarande svenska kungafamiljen.

Hur släkten Bernadotte kom att styra över Sverige

Början av 1800-talet var svår för Sverige. Sveriges största exporter stål, järn och trä hade minskat i värde runt om i världen och arbetslösheten i Sverige steg. Mitt i allt detta hamnade dessutom Sverige i krig mot Napoleon i Pommern (1805). Den svenska kungen Gustav IV Adolf vägrade att förlika sig med Napoleon trots att läget förvärrades allvarligt. Ryssland allierade sig nämligen med Napoleons trupper och 1808 angreps den svenska östra rikshalvan av ryska trupper i det så kallade finska kriget. Sverige förlorade då Finland inklusive Åland. Hundhuvudet för alla olyckor fick bäras av kungen Gustav IV Adolf som avsattes i en oblodig statskupp 1809. Gustaf med familj förvisades ur landet och levde sedan med hjälp av de europeiska hovens godhet. Den avsatte kungens son Gustaf skulle turnera friskt mellan hoven i Europa och under namnet Prins av Vasa hävda sin rätt till tronen. Detta retade den framtida kungen Karl XIV Johan väldigt, speciellt på äldre år då han visade upp synnerligen kraftig paranoia.

När Gustav IV avsattes tillsattes hans åldriga och sjuke farbror på tronen. Farbrodern Karl XIII var inte fostrad till kung och var mest bara en marionett för adelsmännen som egentligen styrde och arbetade i kulissen för att finna en tronföljare. Sveriges band med Danmark gjorde att en dansk prins vid namn Carl Christian valdes till tronföljare 1809. Dennes namn ändrades sedan till Carl August då Christian hade en dålig klang i landet sedan Kristian Tyranns dagar. Men den danske prinsens karriär i Sverige blev kort och den 20 maj 1810 föll han av sin häst. Det visade sig sedan att kronprinsen fått ett slaganfall och han avled kort därefter.Svenska folket som inte ville att deras kronprins skulle gå ur tiden började leta efter en syndabock och blickarna föll på den mest förnäma släkten i landet näst efter Vasa, nämligen von Fersen.

Den familjens överhuvud hette greve Axel von Fersen och han var riksmarskalk vid tiden för Carl August begravning. Då kungen inte närvarade var Axel von Fersens vagn den förnämaste och von Fersen den mest prominenta närvarande. Men Stockholms innevånare var vid denna tidpunkt övertygade om att Axel och hans syster Sophie Piper förgiftat kronprinsen. Flera varningar kom till kungen om folkets ilska, men denne tog dem inte på allvar och kommenterade dem bara: "Det skadar inte om fine herrn får lite smuts i sin vagn.". Man kan tänka att kung Karl XIII hyste visst agg mot Axel von Fersen då han i erfarenheter och kunskap vida överskred kungens egna färdigheter. Axel von Fersen hade under franska revolutionen funnits vid det franska kungaparets sida, och det sägs att han var Marie Antoinettes älskare. Von Fersen var väl ansedd vid alla Europas hov undantaget det franska. Troligtvis på grund av hans inblandning under franska kungafamiljens försök till flykt ut ur landet strax innan de arresterades. Under Carl Augusts begravningsprocession lynchades riksmarskalken på öppen gata av den uppretade Stockholmska pöbeln. Pöbeln skändade honom och trampade ihjäl honom. Det finns anledning att tro att andra av hög börd, kanske till och med kungen hade något med detta att göra. Rapporter om höga herrar som hetsade folksamlingen finns och militär och polis som var helt nära var endast åskådare. Fersens syster Sophie Piper undkom raseriet och hon och hennes döde bror skulle senare bli helt rentvådda då Carl Augusts obduktionsprotokoll gjordes officiellt, lägligt försenat till efter att Fersens öde beseglats.

Vid denna tidpunkt hade Sverige förlorat Finland, och de politiska inriktningarna var antingen att vinna tillbaka Finland eller Norge. För att vinna Finland skulle man vara tvungen att föra en mer franskvänlig politik då fransmännen och ryssarna hade ett vänskapligt förhållande. Två viktiga män inom den franskorienterade delen av den svenska politiken var utrikesstatsministern Lars von Engerström och hovkanslern Gustaf af Wetterstedt. Wetterstedts fästmös bror, friherre Carl Otto Mörner inträdde och kom att spela en betydande roll i framtiden. Efter Carl Augusts död skickades kurirer till alla Europas hov för att rapportera om händelsen och Mörner ansökte åtskilliga gånger om att få följa med den kurir som skulle till Frankrike med nyheterna till Napoleon. Slutligen beviljades Mörners önskan och väl i Paris tog han kontakt med Jean Baptiste Bernadotte, fransk riksmarskalk och hertig av Ponte Corvo. I alla Mörners anteckningar efter händelsen så skriver han att han agerade ensam, men det är inte troligt. Det troliga var att hans blivande svåger höll i tömmarna. Mörner erbjöd Bernadotte den svenska tronen och denne visade sig intresserad, något som fick Mörner att skynda sig hem och rapportera till Sverige. En annan tronföljarkandidat vad den framlidne Carl Augusts bror Frederik Christian. Frederik Christian var kungens kandidat och sågs av många som den självklara tronföljaren.

Efter ett bud från Frankrike med löften som sades komma från Bernadotte själv så ändrades attityderna dramatiskt. Från att ha majoriteten emot sig fick nu Bernadotte majoriteten med sig.

I brevet stod att läsa:Åtta miljoner francs att inom sex månader insättas uti svenska riksgäldskontoret emot fyra procent årlig ränta.Likvidation av de svenska handlandes fordringar hos franska regeringen varav en miljon francs skulle vid prinsens ankomst till Sverige kontant betalas och efter fordringarnas totalbelopp på vederbörande fördelasUtbyte av prinsens enskilda fasta egendomar i Frankrike och Hannover emot de av Hans Maj:t fransmännens kejsare uti svenska Pommern bortskänkta domänerDen 21 augusti 1810 valdes Jean Baptiste Bernadotte enhälligt till svensk kronprins. Det svenska kungaparet fann det som något oerhört att en son till en obetydlig fransk advokat från en sydfransk liten stad vid namn Pau skulle tvingas på dem som deras adoptivson.

Nuvarande kungen Carl XVI Gustaf är Jean Baptistes sonsons sonsons sonson och har sex svenska kungar före sig i släkten inklusive Karl XIV Johan.

Se även

  • http://hem.spray.se/walker.liden/spec/index.htm

i första upplagan av Nordisk familjebok, andra bandet, 1878Utmärkt artikel. Möjligen kan man diskutera om en del av materialet borde flyttas till andra sidor och hänvisas till istället, för det är väldigt mycket text innan man kommer fram till Bernadotte. --Hans Persson

Redigera?

Artikeln skriven 2009-01-18 av Learning4sharing

Inga kategorier för denna artikel än...

Vi behhöver hjälp att kategorisera våra artiklar. Kan du skriva ett nyckelord för denna artikel? Du kan skriva upp till 3 olika nyckelord för denna artikel, vi uppskattar din hjälp!

Skriv nyckelord som du tycker beskriver denna artikel på ett bra sätt. Du kan ange 3 olika nyckelord för denna artikel, max 20 tecken per nyckelord.

  1. Lägg till fler
    Skriv in svaret på frågan: 0+6

Intresserad av fler artiklar?

Oscar II
Invasion
Region
Union
Självstyre
Parlament
Gothia Cup
Hemsida
Svensk

Senaste sökningarna

QD har fått 1103 sökningar. Den senaste gjordes 2020-11-29 01:47:59.

dricka har fått 1075 sökningar. Den senaste gjordes 2020-11-29 01:45:55.

snigeln har fått 1142 sökningar. Den senaste gjordes 2020-11-29 01:42:53.

moderkort har fått 1480 sökningar. Den senaste gjordes 2020-11-29 01:31:47.

88 har fått 1218 sökningar. Den senaste gjordes 2020-11-29 01:28:57.

kommod har fått 1132 sökningar. Den senaste gjordes 2020-11-29 01:21:40.

acha har fått 1154 sökningar. Den senaste gjordes 2020-11-29 01:21:02.

r6 har fått 1129 sökningar. Den senaste gjordes 2020-11-29 01:18:07.

söderslang har fått 978 sökningar. Den senaste gjordes 2020-11-29 01:00:31.

bag har fått 1225 sökningar. Den senaste gjordes 2020-11-29 00:52:56.

Belgien har fått 1210 sökningar. Den senaste gjordes 2020-11-29 00:52:41.

tapas har fått 1280 sökningar. Den senaste gjordes 2020-11-29 00:46:48.

Designed by: template world
Learning4sharing.nu
All Rights Reserved. 0.27 SEK

Logga in

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar!

Ingent Konto?

Skaffa konto för att redigera och skapa nya ariklar Nytt Konto.

Ny Användare

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar! Skapa konto nedan.


Ett verifieringsmail kommer att skickas till din E-post som du måste öppna och verifiera din E-post med

Lägg till artikel

Du är inte inloggad.

Logga In eller Skapa konto.