Benfords lag
Benfords lag från 1938 säger att tal som representerar verkliga storheter som mått, priser m.m. oftare börjar med låga siffror som 1 och 2, än t ex 8 eller 9. Sannolikheten för att ett tal ska börja med siffran x är 10-logaritmen av (1+(1/x)). x är då givetvis en siffra 1 till 9.Matematikern Simon Newcomb upptäckte redan år1881 att logaritmtabeller verkade vara mest använda på de sidor som innehöll tal som började med låga siffror, men det var fysikern Frank Benford som lyckades formulera och bevisa det matematiska sambandet. Han gjorde en undersökning baserad på 20 229 olika tal från så olika områden som elräkningar, gatuadresser, sportresultat, priser, siffror i böcker och tidningar, landarealer osv. Benford fann att drygt 30% av talen börjar med en etta, 17,7 % med en tvåa osv ner till bara 4,6% för en nia och kunde så småningom formulera det matematiska uttrycket ovan. Benfords lag kan användas exempelvis för att avslöja fiffel med skatteavdrag, påhittade siffror följer sällan Benfords lag.
Benfords lag fungerar inte inom snäva områden som exemelvis lägenhetshyror för trerumslägenheter eller kostnaden för en tankning av en bil, där det i dagsläget torde vara svårt att hitta särskilt många som börjar på en etta.
Se även
- slumptal
- slumptalstabell
- sannolikhet
- statistik
- talteori
Fråga: Fungerar det för siffror i andra talbaser än tio också? (Man använde x-logaritmen för talbasen x, naturligtvis.) Det borde väl göra det... -- Sverdrup
Artikeln skriven 2009-01-17 av Learning4sharing
Inga kategorier för denna artikel än...Intresserad av fler artiklar?
NätverksmöteFunktor
Naturlig transformation
Gnuttätaren
Flaxkikare
Chris Pronger
St Louis Blues
Jerker Antoni Musik AB
Jan Lööf