Bayerskt öl
Bayerskt öl, öl. Introducerades i Sverige av grundaren av Tyska bryggeriet, Fredrik Rosenquist.1843 återvända Rosenquist från en längre utlandsvistelse och hade då med sig "en af Tysklands skickligaste bryggmästare" Franz Adam Bechmann ifrån Sommersfelden i Bayern.
Med Bechmans hjälp lät Rosenquist bygga om ett gammalt bryggeri på Tullportsgatan 42 efter bayerskt mönster för att kunna tillverka den nya ölsorten. Namnet blev "tyska bryggeriet", eftersom det bayerska ölet även kallades "tyskt öl".
Introduktionen av bayerskt öl i Sverige fick draghjälp av för den tidens moderna marknadsföringsmetoder samt att Kungliga Slottet blev en av de bästa kunderna. Kungadrottningens moder, Josephina, (hustru till kung Oscar I), som var av tysk härkomst, hade tills nu köpt in sitt öl från Tyskland. Men med Tyska Bryggeriet runt hörnet blev det den nya leverantören. Efter bara något decennium var bayerskt öl det mest populära i Sverige.
Värt att nämna är att ölet i Sverige har fört en hård och ofta orättvis kamp mot brännvinet ända sedan medeltiden. Bryggarna hade monopol på den mycket lönsamma brännvinstillverkningen och var därför inte intresserade att höja ölkonsumtionen och hålla kvaliteten på ölet uppe.
I och med det bayerska ölets ankomst bröts denna trend och svenskarna fick ett välsmakande alternativ till brännvinet.
Man odlar sedan de svåra frostnätterna under 1300-talet och 1400-talet knappast något vin i Bayern, istället är delstaten berömt för sitt goda öl. Särskilt på sommaren dricker många Bayrare weizenbier, ett tunnt friskt veteöl som serveras i höga glas som är smala i basen och blir större på höjden.
Artikeln skriven 2009-01-17 av Learning4sharing
Inga kategorier för denna artikel än...Intresserad av fler artiklar?
Hermann KöhlMidlands
Flöde
Universitetsstad
Tjänster
Rugby
Slutkonsument
Behov
MIF Redhawks