Bacon
Innehåll- 1. Fläsk - 2. Efternamn1. Fläsk
Bacon är detsamma som tunna skivor rimmat och rökt sidfläsk. Vanligen används det knaperstekt och ger en extra krydda åt såväl varma som kalla maträtter.Ordet bacon lär vara en anglisering av ett franskt ord, som i sin tur är en förfranskning av det tyska ordet Backe som betyder ungefär "bak" eller "skinka". Ordet har alltså vandrat i cirkel!
Konsumtionen av bacon i Sverige ökar och vi sätter varje år i oss 5 500 ton bacon. Svenskt bacon är främst sidfläsk samt en del av bröstet.
Industriell tillverkning av bacon går till på så vis att köttet rimmas genom att en saltlösning sprutas in i fläsket. När köttet sedan röks försvinner en del vatten. Man fryser köttet så att man kan göra tunna skivor.
De största producenterna av bacon i Sverige är:
- Scan (som även gör Signum Bacon)
- Atria Lithells (som även gör ICA Bacon och Änglamark Bacon)
- Tulip (som även gör Coop X-tra Bacon, Willys Bacon och Lidl:s variant)
- Pärsons (som även gör Hemköp Bacon)
Scan är störst och har 40 procent av marknaden. Ica private label och Tulip är ungefär jämnlika med 20 procent var. Bacon förpackas oftast i förpackningar om 140 gram. Övriga varianter är:
- Skånekött/Bacon
2. Efternamn
Bacon är även ett efternamn buret av några kända personer:- Roger Bacon, engelsk munk och forskare på 1200-talet
- Francis Bacon, en känd filosof och en annan känd konstnär
- Kevin Bacon, skådespelare
Artikeln skriven 2009-01-17 av Learning4sharing
Inga kategorier för denna artikel än...Intresserad av fler artiklar?
FullmånePåskägg
Estlandssvensk
Gustave Eiffel
Diskret matematik
Soda
Godahoppsudden
Antigua samt Barbuda
Benstomme