Äventyrsspel
Innehåll- 1. Datorspelsgenre - 2. Rollspelsförlag1. Datorspelsgenre
Äventyrsspelär en generell benämning på en genre av datorspel, som kännetecknas av att tyngdpunkten ligger på problemlösning inom ramen för en mer eller mindre utstuderad handling. De två grenarna är textäventyr (som t.ex. Zork) och grafiska äventyr (som t.ex. Monkey Island); vanligtvis betecknar termen äventyrsspel grafiska spel.Traditionellt sett har äventyrsspelen varit animerade och spelaren har sett rollfiguren i en scen eller en vy. Tillsammans med ett peka-klicka-gränssnitt med kommandon som "Titta på", "Plocka upp", "Använd" etc. har spelaren kunnat interagera med saker och andra personer i vyn. Genom att klicka i utkanten av scenen så gick rollfiguren vidare till nästa scen. De tidigaste grafiska äventyrsspelen (tidigt 80-tal) hade rudimentära ljudeffekter och textad dialog. Efterhand fick spelen musik, och 1990 kom Sierra med Kings Quest 5, det första äventyrsspelet med förinspelat tal.
Några av giganterna i äventyrsspelens historia är
- Infocom, som gjorde textäventyr som Zork och Hitchhikers Guide to the Galaxy
- Sierra On-Line, med titlar som Kings Quest, Space Quest, Leisure Suit Larry och Gabriel Knight
- LucasArts, som har gjort bl.a. Monkey Island, Full Throttle, Day of the Tentacle och Grim Fandango
- Revolution Software, med Beneath a Steel Sky och Broken Sword
Några framgångsrika titlar på senare år är Den längsta resan och Syberia. Äventyrspelsgenren är långtifrån död (som vissa vill göra gällande), även om den från mitten av 90-talet har fått stå tillbaka för speltyper med mer action och ofta stöd för spel i nätverk, såsom First person shooter, RPG och strategispel. Typiskt för äventyrsspelare är att de tycker om att sitta och klura på ett problem utan tidspress.
http://dmoz.org/World/Svenska/Spel/Videospel/Stilar/%c4ventyrsspel/
2. Rollspelsförlag
Äventyrsspel var namnet på det förlag som gav ut de flesta svenska rollspelen under 1980-talet och början av 1990-talet, t.ex. Mutant, Drakar och Demoner och Chock. Äventyrsspel ombildades i slutet av 1980-talet till aktiebolaget Target Games och Äventyrsspel blev då ett av företagets varumärken. Varumärket avvecklades helt till förmån för Target Games i mitten av 1990-talet.Artikeln skriven 2009-01-18 av Learning4sharing
Inga kategorier för denna artikel än...Intresserad av fler artiklar?
ExamensarbeteTryffel
Prinsessan villig ärten
Mogen
HomeRF
Köpråd för basstationer mot trådlösa nät
Madrid Wireless
Personal Telco
WECA