Start Logga In Skriv Artikel Om Oss
Vad söker du?
Allt om 'Astrologi'

Astrologi

Astrologi - stjärntydningslära med ursprung i babylonisk spådomskonst och antikens religiösa föreställningar. Enligt vissa traditioner var de vise män från "österns länder" som besökte Jesus födelseplats (Bibeln, Matt. 2) stjärntydare.

Den grundläggande teorin bakom hur astrologin skulle kunna fungera är oftast ett av följande alternativ:

 • Ödet/Gud har bestämt våra liv och skrivit om det i stjärnorna, i form av avstånd, vinklar och liknande.
 • Våra liv påverkas rent fysiskt av vissa himlakroppars positioner vid vår födsel, och formar även våra karaktärer.
 • Himlakropparna påverkar oss inte fysiskt, men omloppsbanorna är pga kosmiska samband synkroniserade med olika biologiska rytmer. (När det gäller solen är detta verkligen sant eftersom solljuset styr vår dygnsrytm.)

Astrologi spelade en central roll inom magi och alkemi under antiken och långt in i modern tid.

Det var vanligt att astronomer även var astrologer en bit in på 1600-talet. Till exempel var både Tycho Brahe och Johannes Kepler (död1630) såväl hovmatematiker, -astronomer och -astrologer i Prag och var därmed skyldiga att ställa horoskop inför viktiga beslut. Isaac Newton var högst intresserad av både horoskop och alkemi.

Numera betraktas dock astrologin som en ren pseudovetenskap. Vetenskapliga tester av astrologins effektivitet har genomförts, och astrologiska förutsägelser gav då inte bättre utslag än slumpen. Det är även så att den lista som astrologerna använder över vilket datum som hör till vilket stjärntecken inte längre stämmer med hur det ser ut om man tittar på himlen. På grund av jordaxelns precession har vårdagjämningspunkten flyttat sig i djurkretsen. Se Stjärntecken.

Astrologin är dock fortfarande mycket populär. Förklaringar till detta kan t ex vara att den är fantasieggande, tillfredsställer behov av mystik i tillvaron och stimulerar känslan av personlig samhörighet med kosmos. Astronomin beskriver avlägsna solsystem, stjärnor och galaxer och lär oss att vi är oansenliga varelser i ett undanskymt hörn av universum. Astrologins budskap å andra sidan handlar om mig, och den särskilda roll just jag har i de stora sammanhangen. Bland berömda sentida storheter som engagerat sig i astrologi märks C.G. Jung. Även USA:s förre president Ronald Reagan lär ha anlitat astrologer inför viktiga politiska framträdanden.

i uggleupplagan av Nordisk familjebok, andra bandet, 1904

Se även:

 • Horoskop
 • Kinesiskt horoskop
 • Vattumannens tidsålder
 • New Age
 • Stjärntecken
 • - Kan stjärnorna ge svar?
 • Astrologi håller inte för vetenskaplig prövning

Huvudanledningen till att seriösa astrologer ägnar sig åt astrologi, är förstås att de via sina studier funnit att den faktiskt förefaller stämma.

Eller på grund av att de läst något som de valt att tro på, något de anser står över empiri. Eller för att de inser att det finns pengar att tjäna på lättlurade om man verkar veta vad man pratar om.

Det där tycker jag var ojuste skrivet, för jag talade ju om SERIÖSA astrologer. Avarter finns ju inom det mesta, men man kategoriserar ju inte exempelvis företagare utifrån de värsta avarterna? Kan du inte bara inse att det faktiskt finns personer som seriöst, och mha empiri, lägger mycket tid på att studera astrologi? Det är tråkigt att bara för att vissa personer här är emot astrologin (ofta utan att ha ens ha satt sig in i den), och dömer ut både astrologin och dem som faktiskt lagt ner tid på att studera ämnet.

Rättelse: "personer som utger sig för att vara seriösa, och kanske till och med tror det själva". Efter vad jag förstått finns det inga som helst exempel på astrologisk "forskning" som givit några konkreta resultat inom ramen för de klassiska kraven på vetenskaplighet (falsifierbarhet, reproducerbarhet, statistisk konfidens etc.). - Tournesol

Om nu astrologi verkligen fungerade; varför regeras vi inte av världens astrologer?

Bara för att man lägger mycket tid på att empiriskt studera astrologi blir ju inte dess påståenden sanna. En seriös forskare som inte finner stöd för sina teorier i experiment överger dessa teorier. Läs gärna den länkade artikeln från Folkvett./Tycho Brahe

Jobbar astrologerna stenhårt nu för att göra om alla sina beräkningar till att vara anpassade för den nyupptäckta planeten Sedna? :-) //Fabian Norlin

Man räknar väl inte med fler planeter än som var kända långt bakåt i tiden eftersom de syns på natthimlen, alltså fram till Saturnus. Själv ser jag astrologi som ren humbug - vi vet idag att det är våra gener och vår uppväxt som styr våra personligheter, inte vilken månad vi är födda i och en bunt med stenbumlingar och gasklot långt ute i rymden. Varför skulle sättet man delar in året på spela någon som helst roll för ens personlighet? Jag har en vän som är född den 22 april och enligt vissa astrologispalter är tjur, enligt andra tvilling. Ödestro är ungefär som kvantmekanik, så fort någon säger något som de påstår vara ens framtid så påverkar det vår faktiska framtid i den riktningen, antingen genom att man tolkar händelser på ett sätt som stämmer med förutsägelsen eller att man medvetet eller omedvetet agerar mot att den ska bli verklighet. Utgår man ifrån att kulturella fenomen är skrivna i stjärnorna så gör man det extra lätt för sig att skapa självuppfyllande profetior. Att aktivt uppmuntra till ödestro är att tycka att människor inte ska tänka själva och därmed ta avstånd från demokrati och samhällsutveckling - det ska man ha klart för sig... /Kajiki

De ytttre relativt nyupptäckta planeterna har den fördelen (för den som vill tro på astrologi) att deras omloppsbanor är väldigt långsamma, så de behöver inte alls komma in och ställa till med oreda i redan ställda horoskop utan lägger bara till ytterligare dimensioner. Dessa långsamma planeter anses mera påverka generationer och tidsanda än enskilda individer. Men det finns alltid egenskaper över att tillskriva eventuella nyfunna snabbare himlakroppar också - t.ex. har man ganska nyligen kommit på att Chiron är äktenskapsplaneten, något som tydligen saknats i tidigare horoskop och kanske t.om. gjort att man inte kunnat lita på vad tidigare horoskop sagt om äktenskap ;)/ToHell

Något som ytterliggare kompliceras astrologin är att inom vissa grenar av astrologin så räknar man med fler planeter än vad som är upptäckta. Inom Esoterisk astrologi (tror jag att det kallas) räknar man med att det finns 12 planeter i solsystemet. Det skall finnas osynliga planeter innanför merkurius omloppsbana som vi inte har upptäckt eftersom de ligger i en annan dimension(?)! /Mason

Redigera?

Artikeln skriven 2009-01-17 av Learning4sharing

Inga kategorier för denna artikel än...

Vi behhöver hjälp att kategorisera våra artiklar. Kan du skriva ett nyckelord för denna artikel? Du kan skriva upp till 3 olika nyckelord för denna artikel, vi uppskattar din hjälp!

Skriv nyckelord som du tycker beskriver denna artikel på ett bra sätt. Du kan ange 3 olika nyckelord för denna artikel, max 20 tecken per nyckelord.

 1. Lägg till fler
  Skriv in svaret på frågan: 0+2

Intresserad av fler artiklar?

René Makondele
Niclas Rasck
Markus Karlsson
Johan Arneng
Samuel Wowoah
Stefan Bergtoft
Toni Kuivasto
Yannick Ngabu Bapupa
Enköpings SK

Senaste sökningarna

falkenberg har fått 1028 sökningar. Den senaste gjordes 2021-01-26 18:53:53.

gallring har fått 1106 sökningar. Den senaste gjordes 2021-01-26 18:53:34.

kombo har fått 1140 sökningar. Den senaste gjordes 2021-01-26 18:49:08.

fröväxter har fått 1488 sökningar. Den senaste gjordes 2021-01-26 18:48:48.

nudlar har fått 958 sökningar. Den senaste gjordes 2021-01-26 18:48:12.

kokott har fått 1064 sökningar. Den senaste gjordes 2021-01-26 18:48:03.

bräda har fått 833 sökningar. Den senaste gjordes 2021-01-26 18:47:37.

Ryon har fått 1332 sökningar. Den senaste gjordes 2021-01-26 18:46:44.

33 har fått 1196 sökningar. Den senaste gjordes 2021-01-26 18:45:47.

Ejakulation har fått 1164 sökningar. Den senaste gjordes 2021-01-26 18:45:20.

magnetfält har fått 947 sökningar. Den senaste gjordes 2021-01-26 18:44:37.

solen har fått 1362 sökningar. Den senaste gjordes 2021-01-26 18:44:34.

Designed by: template world
Learning4sharing.nu
All Rights Reserved. 0.25 SEK

Logga in

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar!

Ingent Konto?

Skaffa konto för att redigera och skapa nya ariklar Nytt Konto.

Ny Användare

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar! Skapa konto nedan.


Ett verifieringsmail kommer att skickas till din E-post som du måste öppna och verifiera din E-post med

Lägg till artikel

Du är inte inloggad.

Logga In eller Skapa konto.