Start Logga In Skriv Artikel Om Oss
Vad söker du?
Allt om 'Asperger syndrom'

Asperger syndrom

Asperger syndrom kallas även högfungerande autism och är en lindrig form av funktionshindret autism. Begreppet är uppkallat efter en viss Hans Asperger och gjordes känt i Sverige av psykiatern Christopher Gillberg. 4 av 1000 grundskolebarn beräknas ha syndromet och pojkar är starkt överrepresenterade.

Trots att benämningen "Aspergers syndrom" (med genitiv-s) vore mer i linje med svensk grammatik, är det "Asperger syndrom" (utan genitiv-s) som vunnit hävd.

De första intrycken en medelsvensson får av någon med Asperger är förvirrande - de har imponerande kunskaper, men står samtidigt helt handfallna inför saker som man ser som en självklarhet. Asperger syndrom ger bland annat en ojämnt balanserad begåvningskurva (t.ex problem med basal matematik men istället språkförmåga över genomsnittet), lindriga till allvarliga svårigheter med social kontakt och empati, olustkänslor till ångest inför förändringar, vissa motoriska problem samt ett snävt intressefält. Världen blir lätt indelad i svart eller vitt, gamla oförrätter närs i nära nog all framtid, obehagliga tankar blir svåra att släppa och man blir lätt distraherad av sinnesintryck som de flesta kan ignorera, särskilt kontinuerliga sådana. Om mycket och snårig information förvirrar och frustrerar en vanlig människa, blir det minst dubbelt så jobbigt när man har Aspergers - inte sällan är tårarna (eller ett tuppjuck) nära när man för femte gången försökt få mikrovågsugnen eller videon att göra som man vill och misslyckats. Alla val utan ordentligt underlag blir svåra val, även vad gäller triviala saker, och att ha ont om tid gör saken ännu värre. Tidsuppfattningen kännetecknas över lag av att man drar ut på saker som är jobbiga till förmån för annat och sällan beräknar tidsåtgång korrekt - saker får ta den tid de tar.

Kaoset som livet ställer till med försöker man hantera genom att skaffa sig fixa vanor som sällan är det bästa eller snabbaste sättet att uppnå något, men de fungerar och kan därför ofta hänga med resten av livet. Tar de mer tid än man har så får annat vänta. Personer med Asperger är inte helt förvånande mycket dåliga på att improvisera. Men människor är individer och beter sig gärna irrationellt, varför de är svåra att hantera. Att lära sig kommunikationens regler och att förutsäga vad de flesta förväntar sig av en gör de flesta med Asperger som har ett tryggt liv efter hand som de växer upp, men deras villkor är annorlunda. De som inte är livrädda för att göra bort sig inför andra pratar gärna, men framför allt om sådant som intresserar dem eller för att be om en tjänst. Kontrollen över det egna kroppspråket är inte särskilt god och man är mer intresserad av vad människor säger än hur de framför det. Vanliga människor blir ofta frustrerade över att någon med Aspergers förstått något de sagt som fakta fast det inte var meningen eller missat innebörden eftersom de tolkat det sagda bokstavligen. Vid motstridiga budskap eller order utan förklaring mottas eller utförs vad som verkar vettigast, eller senast givna, eller inget alls.

Asperger syndrom gör en inte oemottaglig för yttre influenser, snarare tvärtom. När man hittat något man tycker är intressant fastnar man ofta för det och blir helt besatt i veckor eller år, för att sedan prompt tröttna och byta till något annat. Människor i ens omgivning blir ofta utleda på att man spelar samma musik hela dagarna eller ens närmast outsinliga entusiasm för ens favoritämne. Man stämplas lätt som nörd och därför undviker man att prata med andra utan anledning för att slippa pinsam tystnad. Kallprat är en konst de flesta faktiskt klarar, men inte är benägna att initiera förrän de känt in sin omgivning och även då är det ganska sällsynt. Människor med Asperger har fått ett viktigt hjälpmedel i och med Internet, där de lätt kan finna vänner, nya intressen och uppskattning utan att behöva bekymra sig för att behöva läsa andra människors kroppsspråk och att bli missförstådda för sitt eget. De bästa vännerna i verkliga livet är sådana som kan konsten att hålla igång konversationer i många ämnen, men utan att vara dryga.

Asperger syndrom är inte en sjukdom eller ens ett handikapp så mycket som en uppsättning personlighetsdrag och går därför inte att bota (liksom psykopati), däremot kan man med hjälp träna upp sig i de områden man brister i. De med Asperger syndrom som har lyckats i livet och känner självtillit ser ofta sin personlighet som en tillgång - man ger sig inte förrän något är precis som man vill ha det, har ofta okonventionella idéer, är principfast och är smart nog att lära sig nya metoder med lätthet. Man är även oemottaglig för subliminala budskap i reklam och subtilt manipulativa människor. Dock är man samtidigt känslig för livets stötar och utvecklar lätt fobier och tvångshandlingar, samt måste trugas för att orka lära sig saker som inte ligger innanför ens snäva intressesfär. En människa med Asperger syndrom har nära till ångest, depression och självförintelse - en livskris kan vara nog för att man ska mista tron på livet över huvud taget. Därför är det viktigt att man har någon man litar på som man kan prata med men också rådfråga om praktiska problem, t.ex. vilken inställning tvättmaskinen ska ha för vilken sorts tvätt. Det är mycket sällsynt att någon med Asperger syndrom blir aggressiv och våldsam mot andra människor och absolut inte mot främlingar.

Det är vanligt att nördar har Asperger i någon grad - i samhällen där många nördar arbetar och får barn tillsammans, t.ex. Silicon Valley, är det mycket vanligt att barnen har Asperger eller autism. Man misstänker att kung Karl XII led av Asperger syndrom, och Bill Gates visar många av de vanliga dragen, såsom nervöst gungande medan han pratar med främlingar. Albert Einstein och Leonardo DaVinci är andra vanliga namn i sammanhanget.

Se även

  • DAMP
  • Savant syndrom

Vad för slags arbeten har Asperger-personer typiskt?

Redigera?

Artikeln skriven 2009-01-18 av Learning4sharing

Inga kategorier för denna artikel än...

Vi behhöver hjälp att kategorisera våra artiklar. Kan du skriva ett nyckelord för denna artikel? Du kan skriva upp till 3 olika nyckelord för denna artikel, vi uppskattar din hjälp!

Skriv nyckelord som du tycker beskriver denna artikel på ett bra sätt. Du kan ange 3 olika nyckelord för denna artikel, max 20 tecken per nyckelord.

  1. Lägg till fler
    Skriv in svaret på frågan: 7+1

Intresserad av fler artiklar?

Riksföreningen Autism
Ida Bah
Johannes Kuhnke
Lekredskap
Testa
Coroner
Grevinnan samt betjänten
FSF
Alléparken

Senaste sökningarna

tt har fått 1663 sökningar. Den senaste gjordes 2024-06-22 07:53:44.

ewing sarkom har fått 1617 sökningar. Den senaste gjordes 2024-06-22 07:45:30.

dipolantenn har fått 1390 sökningar. Den senaste gjordes 2024-06-22 07:43:31.

rune elmqvist har fått 1793 sökningar. Den senaste gjordes 2024-06-22 07:38:24.

fokker 50 har fått 1201 sökningar. Den senaste gjordes 2024-06-22 07:26:05.

landskapssvamp har fått 1406 sökningar. Den senaste gjordes 2024-06-22 07:26:00.

systemkamera har fått 1581 sökningar. Den senaste gjordes 2024-06-22 07:25:53.

valvbro har fått 2081 sökningar. Den senaste gjordes 2024-06-22 07:25:40.

Bäng har fått 1137 sökningar. Den senaste gjordes 2024-06-22 07:25:21.

bok har fått 1404 sökningar. Den senaste gjordes 2024-06-22 07:25:03.

psaltaren har fått 1109 sökningar. Den senaste gjordes 2024-06-22 07:24:58.

rullmaskin har fått 1169 sökningar. Den senaste gjordes 2024-06-22 07:24:41.

Designed by: template world
Learning4sharing.nu
All Rights Reserved. 0.06 SEK

Logga in

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar!

Ingent Konto?

Skaffa konto för att redigera och skapa nya ariklar Nytt Konto.

Ny Användare

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar! Skapa konto nedan.


Ett verifieringsmail kommer att skickas till din E-post som du måste öppna och verifiera din E-post med

Lägg till artikel

Du är inte inloggad.

Logga In eller Skapa konto.