Aspartam
Innehåll- 1. Användning - 2. HälsofrågorAspartam är ett sötningsmedel som är 160-200 gånger sötare än vanligt socker (sackaros) vilket innebär att en aspartamsötad produkt blir betydligt kalorifattigare än om den hade sötats naturligt trots att aspartamets energiinnnehåll är likvärdigt med sockrets. Produkten har marknadsförts under namnet Nutrasweet, Canderel och Aspartil. Aspartam räknas som en tillsats och har E-nummer E951.
Kemiskt sett är aspartam en dipeptid bestående av aminosyrorna asparaginsyra och fenylalanin. Dess egenskaper som sötningsmedel upptäcktes år1965 av kemisten James Schlatter vid G.D. Searle. Produkten lanserades i början av 1980-talet och tillverkades länge av Monsanto som köpte upp Searle år1985. Under år2000 avvecklade dock Monsanto sina sista aspartamrelaterade engagemang för att koncenterar verksamheten på andra områden. Köpare var olika investmentbolag och den sammanlagda köpeskillingen uppgick till cirka 15 miljarder kronor.
http://w1.311.telia.com/~u31116662/aspartam.gif
1. Användning
Aspartam är billigare att framställa än vanligt socker. Detta tillsammas att det även är betydligt sötare innebär stora kostnadsfördelar för livsmedelsproducenterna. För diabetiker är aspartam en möjlig ersättning av socker. En nackdel med aspartam är att ämnet har begränsad hållbarhet, sötman avtar med tiden. Nedbrytningen accelereras av uppvärming och sura pH-förhållanden.Bland annat läsk, cider, brustabletter, tuggummi, sylt, godis och marmelad sötas med aspartam. År1996 godkände FDA medlet för sötning av alla typer av livsmedel i USA.
2. Hälsofrågor
Genom åren har aspartam beskyllts för att orsaka allt från humörsvängningar till cancer. Tidvis har anklagelserna nästan varit av konspirationsteoretisk karaktär, vilket är föga förvånande med de stora ekonomiska intressen som finns bakom såväl anhängar- som motståndarlägret. All kritik har lett till att sötningsmedlet särskådats i en mängd olika sammanhang, med resultat som oftast går att härleda till undersökarens egna intressen - opartiska undersökningar är, av finansieringstekniska skäl, få och har inte gett några odiskutabla resultat. Många av alla beskyllningar om hälsofarlighet har anhängarsidan hunnit med att motbevisa med fullgod vetenskaplig säkerhet, men samtidigt beskylls man av motståndarsidan för att välja att endast motbevisa absurda påståenden för att mörka att de verkliga farorna inte går att motbevisa. Det är således oklart vilken av parterna som vinner mest på att överösa sötningsmedlet med anklagelser om hälsovådlighet. Slutsatsen är att aspartam, bortsett från en liten grupp PKU-sjuka människor för vilka aspartam är otvetydigt hälsofarligt, förblir en mycket osäker och omdiskuterad produkt.Då aspartam bryts ned i kroppen bildas bland annat fenylalanin, som är en aminosyra. Personer som lider av sjukdomen PKU (fenylketonuri) klarar inte av att hantera fenylalanin i kroppen, och det kan leda till hjärnskador. Därför bör den som lider av PKU undvika aspartam. En annan nedbrytningsprodukt är den giftiga alkoholen metanol. Mängden, ca. 10% av det intagna aspartamet, är dock så liten att dosen betraktas som ofarlig.
Aspartam kan vid stort intag ha en lätt laxerande effekt.
Det har hävdats att aspartam kan vara cancerogent och att aspartam kan ge nedsatt syn. Både EU och USA:s Food and Drug Administration har sammanställt rapporter som motsäger detta.
Bryggeriet Carlsberg uppger att man kan dricka upp till fyra liter aspartamsötad läsk per dag utan att komma över några gränsvärden.
Artikeln skriven 2009-01-17 av Learning4sharing
Inga kategorier för denna artikel än...Intresserad av fler artiklar?
E954E957
E959
Sockeralkohol
Nutrasweet
Smakpräst
Gratinerad ugnsfalu
Pasta à la Roso
Pastasallad