Start Logga In Skriv Artikel Om Oss
Vad söker du?
Allt om 'Ärkeängel'

Ärkeängel

Innehåll- 1. Ärkeängel betyder den främste eller den högste av änglarna och det finns således bara en, Ärkeängeln Mikael. - 2. Ärkeängeln Gabriel - 3. Ärkeängeln Mikael - 4. Ärkeängeln Rafael - 5. Ärkeängeln Uriel - 6. Den fallne ärkeängeln Lucifer

1. Ärkeängel betyder den främste eller den högste av änglarna och det finns således bara en, Ärkeängeln Mikael.

Ärkeängel(grek. archaggelos) är en titel och/eller en andevarelse som är över alla andra änglaroch som används om ängeln Mikael i Bibeln.De enda ställena som nämner ärkeängel i något som helst sammanhangär i 1 Tessalonikerna 4:16 där det talas om "ärkeängelns röst"och då i bestämd form samt i Judas 1:9 där det talas om just "Ärkeängeln Mikael".Ärkeängel är ett missbrukat uttryck i traditionen och används om flera "framstående" änglar och andra.Något som ytterligare bör nämnas i detta är att "ärke-"betyder just den främsta eller den högste,inte dom eller de högsta. I Uppenbarelseboken talas det även om Mikael och hans änglar.Ett utryck som inte används om någon annan ängel.Enligt Bibeln så finns det bara en Ärkeängel och det är Mikael,övriga "ärkeänglar" är bara religiösa trosuppfattningar och inte fakta enligt Bibeln.

En ärkeängel är en av de främsta änglarna.

Ärkeänglarnas antal kan variera, men Tobits bok och Uppenbarelseboken tolkas ibland som att de är sju stycken ([bibeln:Tob 12:15], [Upp. 1:4], [Upp. 8:2]), annars räknas de ofta som fyra eller sex stycken. Tobits bok är en apokryfisk bok, som inte finns i bibeln utgiven 1917-1999.

Ärkeänglarna har ca 300 år var att råda över. I vår tid ska det vara Mikael som ska råda.

2. Ärkeängeln Gabriel

Ärkeängeln Gabriel var den som meddelade om Jesu födelse. Det var även han som kom med bud om Johannes döparens födelse till föräldrarna. Han räknas som sanningens, bebådelsens och uppståndelsens ängel. Han är Guds budbärare och änglarnas furste. Det är han som verkställer de gudomliga straffdomarna över fallna änglar.

I kristen konst avbildas han med en lilja, som står för nåd. Bilderna av honom föreställer ofta Marie bebådelse, och det är just vid Marie bebådelsedag han firas (vid vårdagjämningen). Hans element är elden.

3. Ärkeängeln Mikael

Ärkeängeln Mikael är ljusets ängel. Han och Gabriel kallas för uppenbarelsens änglar. Förutom att han är de dödas beskyddare är han också Israels särskilde skyddsängel. Han verkställer den himmelska överhetens befallning i fältslag och andra historiska tilldragelser.

Han sköter bokföringen i höjden och antecknar alla våra debet- och kreditposter i Livets bok. Det är han som väger människornas själar. Det var även han som körde ut Adam och Eva ur paradiset.

På yttersta dagen är det han som ska inleda uppståndelsen med sin trumpetsignal. Därefter för han det militära befälet över sina änglaskaror mot Satan och strider personligen mot honom med sitt svärd. Man vinner en avgörande seger.

Mikael avbildas med sina två attribut vågen och svärdet. Ibland har han en penna istället för vågen.

4. Ärkeängeln Rafael

Ärkeängeln Rafael är läkekonstens ängel. Han är härskare över kunskaperna, dygderna och Livets träd i Eden.I Tobits bok berättas hur Rafael fick i uppdrag att få Tobits syn tillbaka, samt att ge Sara, Raguels enda barn, som blev jagad av den onda anden Asmodeus, till hustru åt Tobias, Tobits ende son. Sara, som bodde i Medien, hade blivit lovad till sju män, efter varandra, men Asmodeus hade dödat dem i tur och ordning, innan de hade kunnat göra några närmanden, och nu skulle denna demon oskadliggöras av Rafael.

Vid tiden för Rafaels ankomst till Nineve, där Tobias familj bodde, gav Tobit Tobias uppdraget att hämta pengar som han hade insatta i Medien. Tobit sa åt honom att skaffa sig ett ressällskap, och då träffade Tobias Rafael, som sa sig vara Asarias, son till Ananias, och därmed av samma ätt som Tobit, som helst inte ville ha någon från någon annan ätt som ressällskap åt sin son. När de kom till floden Tigris träffade de en fisk som ville uppsluka Tobias, men denne lyckades slänga upp fisken på land. De åt upp fisken, men Rafael rådde Tobias att spara levern, gallan och hjärtat. De kom till Saras föräldrahem, och Tobias fick henne till hustru. Bröllopsnatten förberedde Tobias genom att, efter Rafaels anvisningar, bränna lite av fiskens hjärta och lever, och lukten av detta höll Asmodeus borta från bröllopsgemaket. Nästa morgon blev de anhöriga smått förvånade över att Tobias hade överlevt, och i hemgift fick han nu hälften av deras egendom. Tobias hämtade sin faders pengar, och gav sig hemåt tillsammans med Sara och Rafael. Rafael botade därpå Tobits blindhet med hjälp av gallan.

Rafael avbildas med en fisk, och en pilgrimsstav, vilken symboliserar beskydd.

5. Ärkeängeln Uriel

Ärkeängeln Uriel är solens ängel. Han råder också över oväder och terror, och det är han som är änglahärens anförare. Han sägs också vara Dödsrikets portväktare. Jag har läst på ett ställe att det var han som brottades med Jakob. Annars brukar man höra att det var Gud själv som gjorde det.

Friedrich Gottlieb Klopstocks epos "Messias" berättar om hur Uriel åstadkom total solförmörkelse vid korsfästelsen genom att föra planeten Adamida mellan solen och jorden. Denna planet påstås vara en plats där helgonens, martyrernas och de troendes ofödda själar dväljs.

Uriel avbildas stående vid Kristi tomma grav. Hans symbol är boken, som står för visdom.Namnet Uriel betyder "Guds eld".

6. Den fallne ärkeängeln Lucifer

Också Lucifer var en ärkeängel, innan han blev "en fallen ängel" och förvisades ner i underjorden.

Redigera?

Artikeln skriven 2009-01-18 av Learning4sharing

Inga kategorier för denna artikel än...

Vi behhöver hjälp att kategorisera våra artiklar. Kan du skriva ett nyckelord för denna artikel? Du kan skriva upp till 3 olika nyckelord för denna artikel, vi uppskattar din hjälp!

Skriv nyckelord som du tycker beskriver denna artikel på ett bra sätt. Du kan ange 3 olika nyckelord för denna artikel, max 20 tecken per nyckelord.

  1. Lägg till fler
    Skriv in svaret på frågan: 10+9

Intresserad av fler artiklar?

Kerub
Vitkindad gås
Gravand
Snöängel
Änglamakerska
Fasan
Änglamat
Orientvadarsvala
Kattuggla

Senaste sökningarna

koks har fått 1009 sökningar. Den senaste gjordes 2020-08-12 10:33:51.

HONG KONG har fått 1208 sökningar. Den senaste gjordes 2020-08-12 10:33:44.

hastighet har fått 1187 sökningar. Den senaste gjordes 2020-08-12 10:33:35.

Hansjöskolan har fått 690 sökningar. Den senaste gjordes 2020-08-12 10:32:44.

bujinkan har fått 936 sökningar. Den senaste gjordes 2020-08-12 10:31:35.

hej svejs har fått 1022 sökningar. Den senaste gjordes 2020-08-12 10:31:10.

mission har fått 1268 sökningar. Den senaste gjordes 2020-08-12 10:30:47.

karboxylgrupp har fått 1411 sökningar. Den senaste gjordes 2020-08-12 10:29:23.

koprofil har fått 1391 sökningar. Den senaste gjordes 2020-08-12 10:28:50.

variabel har fått 1064 sökningar. Den senaste gjordes 2020-08-12 10:28:42.

åke arenhill har fått 683 sökningar. Den senaste gjordes 2020-08-12 10:28:34.

bag har fått 1208 sökningar. Den senaste gjordes 2020-08-12 10:28:27.

Designed by: template world
Learning4sharing.nu
All Rights Reserved. 0.22 SEK

Logga in

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar!

Ingent Konto?

Skaffa konto för att redigera och skapa nya ariklar Nytt Konto.

Ny Användare

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar! Skapa konto nedan.


Ett verifieringsmail kommer att skickas till din E-post som du måste öppna och verifiera din E-post med

Lägg till artikel

Du är inte inloggad.

Logga In eller Skapa konto.