Start Logga In Skriv Artikel Om Oss
Vad söker du?
Allt om 'Anarkism'

Anarkism

Innehåll- 1. Olika former av anarkism - 2. Nutida svensk anarkism - 3. Kända anarkistiska tänkare - 4. Äldre svensk anarkism - 5. Externa länkar - 6. Se även

http://members.odinsrage.com/polrum/images/Concepts/anarchy.jpg

Anarkismär en politisk ideologi. Ordet anarkism härstammar från grekiskans "an archos" vilket betyder ungefär "utan härskare, utan herre". Grunden för den anarkistiska ideologin är att människan organiserar sig själv bäst utan hierarkiska institutioner såsom staten, näringslivet och liknande. Anarkismen förkastar exempelvis parlamentarismen.

På bilden ovan syns ett anarkistiskt A, ett A i en ring, en av flera anarkistiska symboler. En annan symbol för anarkism är den femuddiga svarta stjärnan. Stjärnan varieras ofta i olika färger med svart.

Anarkister är emot alla former av organiserat förtryck som t.ex. sexism, kapitalism, rasism, patriarkat, matriarkat, o.s.v.

Vissa anarkister anammar teorin om den såkallade förtrycksamverkan. Alla anarkister anammar inte denna teori, och många har en klar rangordning på vilka av de olika förtrycken som skall räknas som viktigast att bekämpa. Andra menar att de olika förtrycken hör intimt samman och inte kan skiljas åt utan måste motarbetas som klump. Denna gren av anarkismen är kraftigt influerad av postmodernismen och poststrukturalismen.

Anarki i betydelsen politisk ideologi är inte en synonym till kaos. Däremot finns det de som tror/anser att kaos utbryter då folk inte har någon ledare som styr över dem (därav uttrycket anarki, vilket inte är att förväxla med anarkism), en åsikt som inte delas av anarkister.

1. Olika former av anarkism

Anarkismen indelas vanligen i två huvudgrupper:

 • Kommunistisk anarkism - företräds främst av Pjotr Kropotkins arvtagare och är huvudsakligen centralelementet i det som idag kallas frihetlig socialism. Dess anhängare tenderar att framhäva gruppgemenskap exempelvis i form av syndikalistiska organisationer.
 • Individualistisk anarkism - företräds av Max Stirners och Pierre-Joseph Proudhons tankeverk. Denna sätter alltid den fria individens rättigheter och förmåga före alla gruppers rättigheter. Observera att även den så kallade individualistiska anarkismen är socialistisk.

Den mest kända formen av anarkism är den frihetliga socialismen, eller syndikalismen. Att anarkisterna enbart är den frihetliga varianten av vänstern precis som liberalerna är den frihetliga varianten av högern är dock ett missförstånd.

Ett betydande inslag är sk grön anarkism - beskriven av bl.a. John Zerzan, Bob Black m.fl. Grön anarkism utgår från en "civilisationskritik" som uppfattar socialismen och liberalismen som industriella systemideologier vars teknologiska strävan förtrycker människor, djur och miljö. Grön anarkism omfattar bland annat djurrättsaktivism, queeraktivism, ekofeminism till ekoanarkism.

Det finns även anarkokapitalister som förespråkar en kapitalistisk ekonomi. De anses dock inte av alla som anarkister i egentlig mening.

2. Nutida svensk anarkism

I Sverige har anarkismen aldrig varit någon stor rörelse. Den viktigaste anarkistiska eller anarkistinfluerade organisationen är SAC, som räknar sitt ursprung till ungsocialisterna, det urspungliga socialdemokratiska ungdomsförbundet ur vilket det sedermera bröt sig ut och bildade ett eget förbund. SAC är en fristående fackförening som organiserar arbetare i alla yrkeskategorier.

3. Kända anarkistiska tänkare

 • William Godwin
 • Pierre-Joseph Proudhon
 • Mikael Bakunin
 • Emma Goldman
 • Pjotr Kropotkin
 • Max Stirner
 • Ursula K LeGuin

4. Äldre svensk anarkism

Den äldre svenska rörelsens förmodligen viktigaste tänkare är Hinke Bergegren och Albert Jensen, båda tidvis redaktörer för den anarkistiska tidningen Brand.

Hinke Bergegren bekände sig aldrig till anarkismen, men han tog heller aldrig avstånd från den. Hinke Bergegren gick senare över till bolsjevikerna, förmodligen därför att det var den enda starka revolutionära rörelsen, bortsett från Ungsocialistiska partiet då. Man kan inte säga att Hinke Bergegren var en anarkistsk tänkare. Vid den tiden Albert Jensen och Hinke Bergegren var redaktörer för Brand så kan denna inte ses som en anarkistisk tidning, även om den fick en allt tydligare anarkistisk profil. I tidningen fanns många porträtt av både kända individualanarkister, kollektivistiska anarkister, kommunistiska anarkister, marxister och syndikalister. En del forskare menar att Svenska Socialistiska Ungdomsförbundet var ortodox marxistiskt till en början och sedan utvecklades åt anarkosyndikalismen, för att sedan bli alltmer anarkistiskt (men det var först långt senare).

5. Externa länkar

 • http://dmoz.org/World/Svenska/Samh%e4lle/Politik/Anarkism/
 • http://www.anarchism.net/
 • http://anarchismfaq.org/
 • http://home.bip.net/timetraveller/ak/akf/
 • http://saf.motkraft.net/
 • http://www.pangea.org.se

6. Se även

 • Grön anarkism
 • Anarkafeminism
 • Autonomi
 • Marxism
 • Kommunism
 • Syndikalism

Redigera?

Artikeln skriven 2009-01-17 av Learning4sharing

Inga kategorier för denna artikel än...

Vi behhöver hjälp att kategorisera våra artiklar. Kan du skriva ett nyckelord för denna artikel? Du kan skriva upp till 3 olika nyckelord för denna artikel, vi uppskattar din hjälp!

Skriv nyckelord som du tycker beskriver denna artikel på ett bra sätt. Du kan ange 3 olika nyckelord för denna artikel, max 20 tecken per nyckelord.

 1. Lägg till fler
  Skriv in svaret på frågan: 3+7

Intresserad av fler artiklar?

Imperialism
Cyborg
Arbetarmakt
Ike Turner
Zoroastrism
Fasta
Honda
Pacojet
God Jul

Senaste sökningarna

5 februari har fått 1192 sökningar. Den senaste gjordes 2022-07-01 10:32:16.

irv har fått 1337 sökningar. Den senaste gjordes 2022-07-01 10:31:49.

Sverigedemokraterna har fått 1271 sökningar. Den senaste gjordes 2022-07-01 10:31:43.

sagodjur har fått 1548 sökningar. Den senaste gjordes 2022-07-01 10:31:18.

simon har fått 1327 sökningar. Den senaste gjordes 2022-07-01 10:31:16.

säljare har fått 1045 sökningar. Den senaste gjordes 2022-07-01 10:31:11.

frikyrkor har fått 1732 sökningar. Den senaste gjordes 2022-07-01 10:31:06.

gram har fått 1493 sökningar. Den senaste gjordes 2022-07-01 10:30:46.

Cache har fått 1346 sökningar. Den senaste gjordes 2022-07-01 10:30:25.

dreambox har fått 1343 sökningar. Den senaste gjordes 2022-07-01 10:30:20.

politik har fått 1718 sökningar. Den senaste gjordes 2022-07-01 10:30:16.

1000 har fått 1085 sökningar. Den senaste gjordes 2022-07-01 10:30:10.

Designed by: template world
Learning4sharing.nu
All Rights Reserved. 1.54 SEK

Logga in

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar!

Ingent Konto?

Skaffa konto för att redigera och skapa nya ariklar Nytt Konto.

Ny Användare

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar! Skapa konto nedan.


Ett verifieringsmail kommer att skickas till din E-post som du måste öppna och verifiera din E-post med

Lägg till artikel

Du är inte inloggad.

Logga In eller Skapa konto.