Start Logga In Skriv Artikel Om Oss
Vad söker du?
Allt om 'Analytisk kemi'

Analytisk kemi

En korsvetenskaplig gren inom kemin.

Den analytiska kemin är en gren som sysslar med att bestämma mängd eller att identifiera ett ämne i en blandning av molekyler eller båda samtidigt, detta kan uppnås genom många olika metoder som till exempel de grundläggande metoderna som separering, detektion och karakteristika. I det första fallet, separation, separerar man ämnena och "artbestämmer" dessa genom detektion för att kunna tala om man har ett visst ämne i en lösning/blandning. I det andra fallet detektion nytjar man till exempel ett ämnes/molekyls möjlighet att absorbera (ta upp) [ljus] i varierande grad över [spektrat] för att bestämma om det finns i lösningen/blandningen eller inte. I det tredje fallet karakteristika kan man utnyttja olika metoder till exempel ett ämnes reaktioner till förändringar i temperatur, tryck, våglängd av ljus och andra enheter för att kunna bestämma hur ett ämne kommer att reagera till förändringar i sin omgivning.

 • Separation
  • Separation är konsten att separera eller särskilja två eller flera ämnen åt genom att utnyttja egenskaper som skiljer det ena ämnet från det andra, en vanlig egenskap som utnyttjas inom separation är att alla ämnen löser sig olika mycket i olika medier, ett exempel är att ett ämne inte löser sig lika villigt i vatten som i alkohol. Denna lilla men signifikanta skillnad kan man utnyttja genom att lösa ämnet i ett medium och sedan låta dessa två vätskor bilda en "fas" (där ingen av de två vätskorna är lösliga i varandra ta till exempel vatten och vanlig matolja), det viktiga ämnet kommer nu att tas upp till vis del i den andra fasen (till exempel oljan) och man kan skölja ur den första fasen med den andra fasen genom att skaka dessa tillsammans ett flertal gånger.

 • Detektion
  • Detektion är när man märker att ett ämne eller en grupp av ämnen befinner sig i en lösning. Ett typexempel är när man sänder ljus av olika våglängd genom en lösning kommer endast vissa våglängder att absorberas/tas upp av vissa molekyler och varje molekyl har ett unikt sådant "uptagningsspektra" som gör att man kan identifiera och detektera ett visst ämne i en blandning.

 • Karakteristika
  • Karakteristika är hur ett ämne reagerar till olika förändringar i sin omgivning till exempel att man ändrar vågländen av ljuset som strömmar igenom provet, säg att man skickar ljus som går från rött till grönt genom en lösning av ett ämne och beroende av ämnet kommer man att få olika utslag av absorbans/upptag av ljuset beroende på dess våglängd (rött till grönt). Andra förändringar som kan utnyttjas är volymförändring vid olika temperaturer och tryck, en annan egenskap som man kan utnyttja är olika ämnens reaktioner med andra ämnen.

Separationsmetoder:

 • Extraktion
 • Kromatografi
 • Kapillärelektrofores

Obesvarad fråga: Måste inte en korsvetenskap vara en korsning mellan två (eller flera) vetenskaper?Kan det vara en korsvetenskap av enbart kemi?Och på svenska heter det väl tvärvetenskap, kanske.

Svar: Kors- och tvärvetenskap används båda inom svenskan som term för en gren som tar olika delar av vetenskapers grenar till nytta. Den analytiska kemin tar till exempel nytta av fysiken, kemin, matematiken för att lösa problem som kan uppstå. Så jo du har både rätt och fel, en tvärvetenskap/korsvetenskap tar delar ur flera vetenskaper, men den analytiska kemin består inte enbart av kemiska processer. -förf. till ovan

Obesvarad fråga: Nästan alla vetenskaper tar nytta av matematiken, utan att därför kallas för tvärvetenskaper. Det jag vänder mig emot är inledningsmeningen att analytisk kemi är en korsvetenskap av kemi. I mitt språkbruk kan man skapa en korsning av två element, men inte en korsning av ett. Det är lika tokigt som att skriva att "Hallsberg ligger mellan Stockholm" - läsaren frågar sig "och vadå?".

Varför inte vara konstruktiv och genomföra ändringen själv? Detta är ju trots allt en wikisajt.....så gjort och sagt.

Redigera?

Artikeln skriven 2009-01-17 av Learning4sharing

Inga kategorier för denna artikel än...

Vi behhöver hjälp att kategorisera våra artiklar. Kan du skriva ett nyckelord för denna artikel? Du kan skriva upp till 3 olika nyckelord för denna artikel, vi uppskattar din hjälp!

Skriv nyckelord som du tycker beskriver denna artikel på ett bra sätt. Du kan ange 3 olika nyckelord för denna artikel, max 20 tecken per nyckelord.

 1. Lägg till fler
  Skriv in svaret på frågan: 1+10

Intresserad av fler artiklar?

Tjänstehjon
Ventral
Dräktighet
Klabb
Studentbalett
Dietyleter
Blåslaget
Växthuseffekten
Psykoterapi

Senaste sökningarna

musikgenre har fått 1039 sökningar. Den senaste gjordes 2022-06-29 21:32:47.

HOPS har fått 1260 sökningar. Den senaste gjordes 2022-06-29 21:32:13.

stall har fått 1306 sökningar. Den senaste gjordes 2022-06-29 21:31:39.

syratest har fått 1113 sökningar. Den senaste gjordes 2022-06-29 21:30:25.

Bricken har fått 1273 sökningar. Den senaste gjordes 2022-06-29 21:30:20.

kättja har fått 823 sökningar. Den senaste gjordes 2022-06-29 21:27:54.

viskositet har fått 1354 sökningar. Den senaste gjordes 2022-06-29 21:27:25.

rabbin har fått 1740 sökningar. Den senaste gjordes 2022-06-29 21:24:28.

turkisk har fått 1182 sökningar. Den senaste gjordes 2022-06-29 21:22:07.

australien har fått 1210 sökningar. Den senaste gjordes 2022-06-29 21:21:51.

neptunus har fått 1618 sökningar. Den senaste gjordes 2022-06-29 21:19:16.

ebb har fått 1513 sökningar. Den senaste gjordes 2022-06-29 21:16:39.

Designed by: template world
Learning4sharing.nu
All Rights Reserved. 1.52 SEK

Logga in

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar!

Ingent Konto?

Skaffa konto för att redigera och skapa nya ariklar Nytt Konto.

Ny Användare

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar! Skapa konto nedan.


Ett verifieringsmail kommer att skickas till din E-post som du måste öppna och verifiera din E-post med

Lägg till artikel

Du är inte inloggad.

Logga In eller Skapa konto.