Start Logga In Skriv Artikel Om Oss
Vad söker du?
Allt om 'Amatörradio'

Amatörradio

Amatörradioär en icke yrkesmässig verksamhet utan vinningssyfte, inriktad på experiment med utrustningar för radiokommunikation samt med radiovågors utbredning. Den som innehar licens för att utöva amatörradio kallas sändar- eller radioamatör. Amatörradio är politiskt och religiöst obunden och når ut över alla nationers gränser. Den ger därigenom en unik möjlighet till internationell gemenskap. I slutet av 1980-talet fanns mer än 1,5 miljoner sändaramatörer runt om i världen; i Sverige fanns närmare 11 000.

Sändaramatörerna har mycket skiftande bakgrund såväl socialt som i fråga om tekniskt kunnande. De tillåts kommunicera med varandra inom ett stort antal frekvensband, vilka tilldelats dem av världens teleadministrationer. I gengäld krävs av sändaramatörerna ett mått av kunnande, som skall dokumenteras genom avläggande av stipulerade kompetensprov. Varje licensierad sändaramatör tilldelas en unik anropssignal, t.ex. SM5XYZ. Även föreningar kan få en anropssignal. Den får då formatet SK6SSA. Siffran i anropssignalen anger det distrikt man bor eller har sin verksamhet i.

Idag finns två licensklasser, Klass 1 och Klass 2 (f.d CEPT 1 resp. 2). Under våren 2004 kommer man att endast ha en klass. Detta innebär att en person med giltligt tillstånd och med ett amatörradiocertifikat kan utnyttja samtliga idag tillåtna frekvensband upplåtna för amatörradiotrafik.Enkelt sett kan man säga att den senare medger tillstånd att använda sändare över frekvensen 30 MHz. Klass 1 medger användning av sändare såväl under som över 30 MHz, men här krävs förutom ett prov i teoretiska kunskaper om reglemente och teknik, att man avger ett praktiskt telegrafiprov. Detta telegrafiprov kommer under hösten att ersättas med ett annat poraktiskt prov då kravet på telegrafikunskaper tas bort i samband med ändringen till en enda klass.

Amatörradion har stundtals svarat för teknisk utveckling inom radioteknikområdet. En rad ledande uppfinnare inom radioteknikfinns här; vilket är en oerhörd resurs. En del av dem kan man direkt kalla barfotastudenter vilkas törst på kunskap och likaledes införskaffande av erfarenhet är oberoende av högskola eller gymnasium. En del har aldrig tidigare bekantat sig med den matematik som används på proven. En del med svåra problem att tillgodogöra sig matematik har genom amatörradion fått motivation och vilja till förståelse. För dessa elever krävs ett oerhört tålamod eftersom självförtroendet hos dem ibland är obefintligt. Ändock är vinsten och "Heureka faktorn" så glädjande att se att det är väl värt besväret. Via ett tänt intresse och det nätverk som amatörradion består av har de kunnat lösa olika problem och frågeställningar. För många funktionshindrade personer utgör amatörradion en glädjekälla och möjlighet till att delta i en världsomspännande gemenskap.

Amatörradion består av personer med vitt skilda intressen vilket gett upphov till en rad skiftande användningsområden. Den som skickat SMS och trott att detta är det enda sätt som finns för att skicka text på tror gravt fel. Man kan skicka "SMS" över amatörradion också men då heter trafikmetoden paketradio. För en tillståndsavgift om f n 365 SEK per år får man skicka hur många meddelanden och ha hur många förbindelser som helst per år. Det mest intressanta med trafikmetoden paketradio är att man kan hoppa mellan de radioapparater som är inom varandras räckviddsområde och på så sätt nå väldigt långa sträckor. Stockholm-Göteborg är ingen omöjlighet om tillräckligt många användare finns på vägen, då varje paketradio användare kan vara lika mycket länk mellan andra användare som användare av länknätet.

En variant av paketradio som på senare tid blivit mycket populär är APRS (Automatic Positioning Reporting System). Med hjälp av en mobil sändare och en GPS-mottagare kan radioamatören skicka ut sin position via paketradionätet. Det finns ett stort antal bryggor till Internet runt om i världen så radioamatörens position blir via dessa känd över hela världen på någon sekund. Det går också att skicka meddelanden mellan stationer i APRS-nätet. Nätet är uppbyggt så att man inte behöver veta den väg som meddelandet behöver ta fram till mottagaren. Det räcker med mottagarens anropssignal. APRS används bl a vid samhällsuppdrag så som naturkatastrofer, cykeltävlingar etc. Alla deltagande stationer, som t ex en följebil, syns då som symboler på en karta och sambandsledningen ser i varje ögonblick exakt var varje station befinner sig.

Många transmissionssätt kan idag köras enbart m h a datorns ljudkort, t ex paketradio som nämnts ovan. För interkontinentala förbindelser på kortvågsbanden har trafiksättet PSK31 blivit mycket populärt. Med hjälp av mycket avancerad kodningsteknik fås en signal som är blott 31Hz bred och i och med detta möjliggörs interkontinentala kontakter med endast ett par Watts uteffekt till en enkel dipolantenn. Sverige-Australien är vardagsmat m h a detta trafiksätt. Här är radioamatörerna återigen föregångare och ett stort antal andra digitala transmissionssätt för bl a bildöverföring experimenteras det livligt med på anvisade frekvenser. I Sverige finns det tex slavsändare för TV-sändningar från radioamatörer på Söderåsen i Skåne och i Kaknästornet på Djurgården i Stockholm. Sändningarna måste naturligtvis vara av "icke-kommersiell natur". Det kan t ex röra sig om en demonstration av något radioamatören nyligen konstruerat eller bilder på det s k "schacket" som radiorummet kallas bland radioamatörer.

En annan egenskap som amatörradion har är att den, till skillnad från alla andra radiosystem som är kända, är oberoende av infrastrukturen i samhället. Det går att med enkla medel i stort sett var som helst upprätta en station med bilbatterier, vindsnurra och solceller för laddning av batterierna. Detta görs i stor omfattning på avlägset belägna relästationer runt om i världen. Relästationerna har en mottagare som lyssnar på en frekvens och återutsänder detta på en annan frekvens. För att det skall fungera krävs s k kavitetsfilter som förhindrar att mottagaren blockeras av sändaren. Därför är det alltid ett stort frekvensavstånd mellan sändare och mottagare, vanligen 600kHz eller 1.6MHz beroende på frekvensband. Dessa relästationer utnyttjas ofta vid samhällsinsatser av olika slag: säkerhetssamband vid tävlingar, skogsbränder etc. Flera räddningskårer i Sverige har avtal med lokala radioamatörklubbar om sådana insatser vid behov.

Amatörradion är alltså svår att slå ut i orostider. Den baserar sig inte på några som helst kommersiella intressen eller komunikationsprotokoll som gör att den är beroende av någon. De komunikationsprotokoll som används måste nämligen enligt ITU (Internationella TeleUnionen), det FN-organ som är högsta internationella organ i radiofrågor, vara av allmänt tillgänglig natur. Krypterad kommunikation är förbjuden om inte myndigheterna i respektive land påbjuder detta vid samhällsinsatser t ex. Det handlar istället om människors totala hängivenhet och idella intresse att få saker och ting att fungera med ett långsiktigt ansvar.

teknisk utveckling finns här

Se även /Prefix

Se även http://www.ssa.se hemsida för Sveriges Sändare Ammatörer, SSA.

Forum för radioamatörer: http://www.ham.se/

Redigera?

Artikeln skriven 2009-01-17 av Learning4sharing

Inga kategorier för denna artikel än...

Vi behhöver hjälp att kategorisera våra artiklar. Kan du skriva ett nyckelord för denna artikel? Du kan skriva upp till 3 olika nyckelord för denna artikel, vi uppskattar din hjälp!

Skriv nyckelord som du tycker beskriver denna artikel på ett bra sätt. Du kan ange 3 olika nyckelord för denna artikel, max 20 tecken per nyckelord.

  1. Lägg till fler
    Skriv in svaret på frågan: 10+10

Intresserad av fler artiklar?

Bohem
Meta
Lukas Moodysson
Jopen
Maury Chaykin
Ölmage
Kalaskula
Ister
Helböj

Senaste sökningarna

vind har fått 1289 sökningar. Den senaste gjordes 2024-04-14 12:49:09.

signalement har fått 1382 sökningar. Den senaste gjordes 2024-04-14 12:49:04.

mens har fått 1761 sökningar. Den senaste gjordes 2024-04-14 12:48:57.

rabaeus har fått 1244 sökningar. Den senaste gjordes 2024-04-14 12:47:58.

parasit har fått 1472 sökningar. Den senaste gjordes 2024-04-14 12:47:42.

pandoras ask har fått 1240 sökningar. Den senaste gjordes 2024-04-14 12:47:32.

kloster har fått 1656 sökningar. Den senaste gjordes 2024-04-14 12:47:23.

renklor har fått 1337 sökningar. Den senaste gjordes 2024-04-14 12:46:44.

vänsterpartiet har fått 1177 sökningar. Den senaste gjordes 2024-04-14 12:46:22.

proposal har fått 1125 sökningar. Den senaste gjordes 2024-04-14 12:45:20.

ledamot har fått 1360 sökningar. Den senaste gjordes 2024-04-14 12:45:11.

Snitsel har fått 1294 sökningar. Den senaste gjordes 2024-04-14 12:45:03.

Designed by: template world
Learning4sharing.nu
All Rights Reserved. 0.06 SEK

Logga in

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar!

Ingent Konto?

Skaffa konto för att redigera och skapa nya ariklar Nytt Konto.

Ny Användare

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar! Skapa konto nedan.


Ett verifieringsmail kommer att skickas till din E-post som du måste öppna och verifiera din E-post med

Lägg till artikel

Du är inte inloggad.

Logga In eller Skapa konto.