Alungröt
Innehåll- 1. Förberdelser - 2. recept - 3. Degen - 4. Skinnet - 5. Liggtid - 6. varning - 7. Det sista - 8. Se också:För garvning av pälsskinn kan det ofta vara enklast att breda med en sorts gröt bestående av salt , alun, mjöl som breds ut på köttsidan.
1. Förberdelser
Skinnet veks och räcks. Pälsen tvättas med såpa eller schampo. Därefter låter man pälsentorka i det närmaste torr. Köttsidan ska dock bibehållas fuktig och mjuk. Har köttsidan blivitsmutsig får man skrapa den lite igen.2. recept
Till alungröt för ett fårskinn kan följande förhållande vara lämpliga, 5 msk alun, 2,5 msk salt,0,5 liter vatten och vetemjöl.3. Degen
Degen ska vara trögflytande och breds ut på skinnets köttsida i ett täckande lager.4. Skinnet
Skinnets viks ihop med köttsidor mot varandra.5. Liggtid
Ju varmare det ihopvikta skinnet ligger desto fortare går processerna. Tiden kan kortas nerytterligare genom att man lägger en tyngd på skinnpaketet. För ett fårskinn i rumstemperaturtar garvningen ca 5 dygn. Ett tunnare skinn tar kortare tid. Skär i huden för att se om skinnetär färdiggarvat. Är snittet vit och fast är det troligen garvat till skillnad från ett blåaktigt ochdegigt snitt. Vänd skinnet efter halva tiden.6. varning
Ligger skinnet för länge med gröten kan en förruttnelse, rötning med hårlossning som följd inträffa. För kort garvningstid gör det svårt att få skinnet mjukt senare.7. Det sista
När man bedömt skinnet till färdiggarvat viks det upp och får torka till varefter man skraparbort degen.8. Se också:
- garvning
- garvare
Artikeln skriven 2009-01-17 av Learning4sharing
Kategorier för Alungröt
döden nalkasr(1)Intresserad av fler artiklar?
GlacegarvningKromgarvning
Svensklädret
Sämskgarvning
Zildjian
Klassisk kompositör
Andre Agassi
Interahamwe
Albert Bonnier jr