Start Logga In Skriv Artikel Om Oss
Vad söker du?
Allt om 'Alf Kjellin'

Alf Kjellin

Alf Kjellin, skådespelare, filmregissör (sök IMDb, Projekt Runeberg), Sverige

  • född Alf Gunnar Helgesson Kjellin den 28 februari 1920 i Lund, Skåne
  • död den 5 april 1988 i Beverly Hills, Kalifornien, Förenta staterna

Svensk skådespelare som medverkat i många uppmärksammade filmer, framför allt på 1940-talet. Han regisserade även några filmer.

Fick sitt genombrott i filmen Hets år1944 (regi: Alf Sjöberg, manus: Ingmar Bergman) där han gör huvudrollern som eleven Jan-Erik som plågas i skolan av sin latinlärare Caligula (Stig Järrel). En annan uppmärksammad roll gjorde han som spelman i Driver dagg faller regn år1946. Då liksom i Hets spelade han mot Mai Zetterling. Var verksam som tv-regissör i USA under senare delen av karriären. Dog år1988 efter att ha fått en hjärtattack.

Filmografi i urval:

  • Gläd dig i din ungdom, år1939
  • Striden går vidare, år1941
  • Den ljusnande framtid, år1941
  • Herre med portfölj, år1943
  • Jag dräpte, år1943
  • Natt i hamn, år1943
  • Hets, år1944
  • Prins Gustaf, år1944
  • Appassionata, år1944
  • Vandring med månen, år1945
  • Iris och löjtnanthjärta, år1946
  • Driver dagg faller regn, år1946
  • Det är min modell, år1946
  • Kvinna utan ansikte, år1947
  • Tösen från Stormyrtorpet, år1947
  • Singoalla, år1949
  • Sånt händer inte här, år1950
  • Den vita katten, år1950
  • Frånskild, år1951
  • Sommarlek, år1951
  • Bärande hav, år1951
  • Ingen mans kvinna, år1953
  • Göingehövdingen, år1953
  • Flicka utan namn, år1954
  • Flickan i regnet, år1955
  • Främlingen från skyn, år1956
  • Egen ingång, år1956
  • Gäst i eget hus, år1957
  • Sommarnöje sökes, år1957
  • Lek på regnbågen, år1958
  • Karneval, år1961
  • Min kära är en ros, år1963
  • Assault on a Queen, år1966
  • Ice Station Zebra, år1968

Redigera?

Artikeln skriven 2009-01-18 av Learning4sharing

Inga kategorier för denna artikel än...

Vi behhöver hjälp att kategorisera våra artiklar. Kan du skriva ett nyckelord för denna artikel? Du kan skriva upp till 3 olika nyckelord för denna artikel, vi uppskattar din hjälp!

Skriv nyckelord som du tycker beskriver denna artikel på ett bra sätt. Du kan ange 3 olika nyckelord för denna artikel, max 20 tecken per nyckelord.

  1. Lägg till fler
    Skriv in svaret på frågan: 3+8

Intresserad av fler artiklar?

Robert Altman
Darren Aronofsky
Brian dom Palma
David Fincher
Tom Hanks
Ed Harris
Ron Howard
Robert Redford
John Wayne

Senaste sökningarna

krut har fått 1760 sökningar. Den senaste gjordes 2022-01-23 01:03:35.

ecklesiastik har fått 1085 sökningar. Den senaste gjordes 2022-01-23 01:02:36.

australien har fått 1188 sökningar. Den senaste gjordes 2022-01-23 01:02:32.

de har fått 1448 sökningar. Den senaste gjordes 2022-01-23 00:55:43.

sinaiöknen har fått 992 sökningar. Den senaste gjordes 2022-01-23 00:55:22.

broder daniel har fått 1102 sökningar. Den senaste gjordes 2022-01-23 00:54:23.

atlas har fått 2114 sökningar. Den senaste gjordes 2022-01-23 00:51:20.

mat har fått 1643 sökningar. Den senaste gjordes 2022-01-23 00:44:23.

knas har fått 1122 sökningar. Den senaste gjordes 2022-01-23 00:44:14.

knop har fått 1276 sökningar. Den senaste gjordes 2022-01-23 00:44:09.

choklad har fått 1402 sökningar. Den senaste gjordes 2022-01-23 00:44:05.

xantippa har fått 1178 sökningar. Den senaste gjordes 2022-01-23 00:44:02.

Designed by: template world
Learning4sharing.nu
All Rights Reserved. 0.31 SEK

Logga in

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar!

Ingent Konto?

Skaffa konto för att redigera och skapa nya ariklar Nytt Konto.

Ny Användare

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar! Skapa konto nedan.


Ett verifieringsmail kommer att skickas till din E-post som du måste öppna och verifiera din E-post med

Lägg till artikel

Du är inte inloggad.

Logga In eller Skapa konto.