Albigenserkorståget
Albigenserkorståget eller Albigeneser korsåget. För att förstå korståget mot Albi (området kring Toulouse), som ägde rum mellan år1209 och år1229, måste man förstå bakgrunden till konflikten. På 1100-talet var Frankrike långt från dagens Frankrike, och den franska kungen styrde knappast över någon form av rike. Det område vi idag kallar Frankrike var snarare en mängd löst sammanhållna småstater i form av hertigdömen, grevskap och så vidare. Särskilt södra Frankrike, Midi-Pyrénées, var än mer decentraliserat än norröver.Det fanns dessutom flera betydande skillnader: i Midi-Pyrénées var borgarklassen mycket starkare än i norr och städerna bestämde i mångt och mycket över sig själva. Adeln var mer splittrad, främst tack vare lagarna för arvsrätten, där alla barnen ärvde lika. Detta resulterade i mycket fragmenterade ägor där en adelsman kunde äga en sextiofjärdel (1:64) av några tunnland mark, till exempel. Givetvis bygger existensen av en priviligerad klass på att de har en fördel gentemot den övriga delen av befolkningen, så adelsmännen fick gott finna sig i att ägna sig åt exempelvis affärsverksamhet. En påfallande stor del av adeln var läskunnig, något som var mycket ovanligt vid den tiden. Trubadurer hölls även högt i rang, och urvalet av sånger var väldigt sofistikerat i en tid där nästintill all konst var av sakral natur. I norr hölls städerna i schack av en stark adel, som inte ägnade sin tid åt att sjunga sånger. Adelsmännen i norr såg sina sydliga kusiner som mjuka och fjolliga, och de sydliga adelsmännen såg, i sin tur, adeln i norr som ociviliserade barbarer. Dessa kulturella skillnader var en del av orsaken till kriget.
Raymond VI, greve av Toulouse, var den som styrde över regionen, i alla fall till namnet. I slutet av 1100-talet var Toulouse mer eller mindre konstant i krig mot sin greve. Hans fjärde fru var Rickard Lejonhjärtas syster, och deras gemensamma barn Raymond VII axlade manteln när hans far gick bort 1222.
Påven Innocentius III sände bland annat Bernhard av Clairvaux och Sankt Dominikus att missionera i regionen för att få katarerna att inse att de var syndare, men allt var förgäves. Det var dock inte förrän den 14de januari 1208, då Pierre av Castelnau, som hade sänts av påven för att förkunna Raymond VIs exkommunikation, mördades. Nyheten nådde påven i februari, och ett beslut om ett korståg mot den uppenbart heretiska regionen fattades.
Efter mycken träta om vem som skulle leda korståget, utsågs Simon av Montfort till härförare.
...resten tillkommer inom kort.
Artikeln skriven 2009-01-17 av Learning4sharing
Inga kategorier för denna artikel än...Intresserad av fler artiklar?
ButtericksTända
Cigarettändare
Svets
Tecken
Teknisk högskola
Bokmärke
Simborgarmärket
Ärr