Akvariefiskar
Akvariefiskar är ett godtyckligt urval arter av fiskar, som genom sin storlek, härdighet, och förökningsvitalitet särskilt ägnar sig att hålla i akvarier. I allmänhet rör det sig om tropiska arter vilka kan odlas i så stort antal att de inte kostar så mycket. Innna de tropiska arterna dök upp på europeisk marknad fångade man ofta själv mindre, härdiga arter som Storspigg, Elritsa, Bitterling och Dammruda och höll med mer eller midre framgång i s.k. vivarier eller (ofta hemgjorda och ganska spartanska) akvarier. Den första tropiska akvariefisken som importerades till Europa är Makropoden eller Paradisfisken (en art inom Labyrintfiskarna) som började odlas av Paul Matte i Tyskland i början av 1800-talet. Guldfisken som kom tidigare, räknas inte som tropisk.http://www.bjornwessman.nu/image/bjorn_semester.jpg
Elektricitet, konstbelysning och ett större urval av arter pga bättre transportmöjligheter ökade antalet arter. Flygtransporterna sedan 1960-talet har också sänkt priserna, dock mindre än väntat. (Påslaget från grossist är över 200%.)Flertalet av de i svenska Zooaffärer förekommende tropiska arterna är odlade i sydostasien, fram för allt i Singapore. De vildfångade arterna kommer mest från Sydamerika. Fiskarna transporteras i plastpåsar som fylls med luft och syrgas i Polysterenförpackningar som håller temperaturen konstant under flera dygn. Normalt hålls sedan fiskarna hos en grossist i karantän i några veckor innan de säljs till zooaffären. Det händer att de denna tid behandlas med antibiotika varför eventuella sjukdomsymptom (oftast s.k. ektoparasiter) hålls tillbaka och först blommar ut när fisken är hemme hos kunden. Ett sätt att minska denna risk är att försöka minska stressen för fiskarna som möjligt, och att inte belasta dem för mycket i form av avkylning, för snabba vattenbyten mm.
I några fall har odlingen av akvariefiskar räddat enstaka arter från utrotning. Det gäller t..ex. en del arter från bl.a. Viktoriasjön i Afrika, där man utplanterade icke ursprungliga karpar, vilka trängde ut de ursprungliga arterna, som dock tidigare imorterats till europa och därför existerar utanför sin ursprungsort, i väntan på framtida utplantering.
Akvariefiskar har också varit värdefulla forskningsobjekt. Konrad Lorenz gjorde viktiga studier om agression på storspigg, den välkända guppyn har lärt oss mycket om genetik och nedärvning av färger samt sebrafisken är vanlig än idag inom t.ex. sådan genetisk experientiell forskning som strävar efter att öka vikter på fiskarter i tredje världen.
- Oktober 2002 Dan Koehl
Länkar:
- Sveriges Akvarieföreningars Riksförbund (SARF): http://www.akvariet.tripnet.se/sarf/SARF.html
Artikeln skriven 2009-01-16 av Learning4sharing
Inga kategorier för denna artikel än...Intresserad av fler artiklar?
Aktivt kolHävert
S:t Hanskors
Bilbomb
Olof Dalin
Elliott Gould
Rebecca dom Mornay
Pär Rådström
Eriksberg