Ägg
Ägg är den kvinnliga könscellen vid tvåkönad fortplantning. Hos vissa djur lämnas de befruktade äggen att utvecklas till foster och individer utanför moderns kropp, t.ex. hos insekter, hos fiskar och grodor som lägger rom eller hos fåglar och kräldjur som lägger ägg med mer eller mindre fasta äggskal. Vissa av de senare ruvar äggen, medan andra gräver ned dem i sanden.
Ägg från höns men även ankor, vaktlar, gäss och andra fåglar och vissa kräldjur används som livsmedel hos flera djur, däribland människan. Hos oss används ägg på många sätt i matlagning och bakning. Dessa ägg består av en äggula i mitten, omgiven av en äggvita som mest består av protein.
På senare tid har frågan om etisk djurhållning kommit på dagordningen, speciellt vad gäller den industriella produktionen av hönsägg. Man har uppmärksammat hur höns hålls i trånga burar och börjat förorda hållningen av frigående höns. De sista kvarvarande svenska äggproducenterna med gammaldags burar polisanmäldes av Jordbruksverket i början på år2004 då deras dispenser sedan länge löpt ut.
Se även:
- förlorade ägg
- kokt ägg
- omelett
- pannkaka
- sockerkaka
- stekt ägg
- äggröra
- Ägg Benedict
- världsägg
- påskägg
- guldägg
- hönan och ägget
Artikeln skriven 2009-01-17 av Learning4sharing
Inga kategorier för denna artikel än...Intresserad av fler artiklar?
ASDiskett
Dolby Digital
ATRAC
MB
Freestyle
Handfyllning
Kloster
Språkvård