Ådalshändelserna
Innehåll- 1. Sammanfattning - 2. Bakgrund - 3. Skotten - 4. Påföljder - 5. Länkar1. Sammanfattning
Ådalshändelserna eller Skotten i Ådalen eller Ådalen -31 syftar på händelserna i Ådalen 14 maj 1931 då fyra demonstranter och en åskådare dödades när militären öppnade eld mot ett demonstrationståg som försökte ta sig fram till ett antal strejkbrytares förläggningar.
2. Bakgrund
Vid löneförhandlingar år1930 på Långnäs sulfatfabrik krävde arbetsgivaren lönesänkningar då tiderna var kärva och många företag gick i konkurs. På diverse anläggningar i närheten utbröt sympatistrejker, oftast organiserade av kommunister, men bland de strejkande ingick även många socialdemokrater.
För att ordna lastning och lossning av pappersmassa rekryterade Graningeverken, våren 1931, strejkbrytare, vilket väckte ilska hos de strejkande. De strejkande anordnade protestmöten och försökte ta sig fram till strejkbrytarna för att läxa upp dem. Minnet av vad som hade hänt i Malmö trettio år tidigare när ungsocialisten Anton Nilsson sprängde strejkbrytarnas fartygslogement Amalthea i luften, med en död och flera allvarligt skadade som följd, var aktuellt. Strejkbrytarna tillfångatogs av de strejkande och tvingades med bakbundna händer marschera i täten för demonstrationståget. Polisen saknade resurser att ingripa (se Påföljder).
Eftersom polisen tappat kontrollen över ordningen i Ådalen beslöt länsstyrelsen att rekvirera militär från regementet i Sollefteå. Sextio man kommenderades under befäl av kapten Nils Mesterton.
Natten till den 14 maj gick en folkmassa till angrepp mot strejkbrytarna vid Lunde i Ådalen, varpå militären svarade med rökbomber och lösa skott.
3. Skotten
Påföljande dag höll de strejkande ett möte i Folkets Hus. Från mötet tågade tusentals personer mot strejkbrytarnas förläggning i Lunde. Folkmassan stannade inte på order och när den var 100 meter från strejkbrytarnas förläggning kommenderade Mesterton eld riktad mot marken framför demonstranterna. Fyra demonstranter och en åskådare dog av kulorna. En person som deltog i den orkester som gick först i demonstrationståget lyckades stoppa skottlossningen genom att blåsa signalen "eld upphör" i sin trumpet.
Den 15 maj drogs militären tillbaka.
4. Påföljder
En undersökningskommission tillsattes för att granska vad som hänt. Kommissionen innehöll representanter för rättsväsendet, fackföreningarna och arbetsgivarna. Kommissionen drog slutsatsen att kravallerna hade kunnat avvärjas av en relativt ringa polisstyrka om de inträffat i en större stad. Men i Ådalen fanns inga sådana resurser. Alltså hade militär tillkallats. Kommissionens slutsats var att det var olämpligt att anlita militär för att upprätthålla ordningen.
Kapten Mesterton och hans kollega kapten Beckman åtalades och dömdes till arrest. Även furiren Tapper fick arrest. Landshövdingen Stenström och landsfogden Påhlman åtalades, men frikändes och förflyttades. Sammanlagt blev det 21 dagars arrest för arbetarmördarna.
Av demonstranterna åtalades och dömdes A Nordström för ledarskap vid upplopp och brott mot annans frihet till 2 1/2 års straffarbete, H. Sjöndin för upplopp och misshandel till 8 månaders straffarbete, G Forsman för upplopp till 4 månaders straffarbete och J E Törnkvist för brott mot annans frihet till villkorlig dom.
5. Länkar
- http://www.skalman.nu/adalen/
- http://dmoz.org/World/Svenska/Vetenskap/Humaniora/Historia/Tidsperioder/1900-talet/%c5dalen_1931/
Se även diskussion kring ämnet.
Artikeln skriven 2009-01-17 av Learning4sharing
Inga kategorier för denna artikel än...Intresserad av fler artiklar?
FjärdJenny Åkerström
Dragränna
Ã…s
Barnlekar
Ny Dag
APK
Laplacetransform
Drägg