Start Logga In Skriv Artikel Om Oss
Vad söker du?
Allt om 'Aachenstudier'

Aachenstudier

Innehåll- 1. Att plugga i Aachen - 2. Själva studierna - 3. Kurser - 4. Byråkrati - 5. Att se i Aachen - 5.1 Marchiertor - 5.2 Ponttor - 5.3 Domkyrkan - 5.4 Elisenbrunnen - 5.5 Rådhuset - 5.6 Couvenmuseum - 5.7 Lausberg - 6. Vart du kanske vill gå i Aachen - 6.1 Café zum Mohren - 6.2 Feuerzangenbowle - 6.3 B9 - 6.4 Starfish - 6.5 Chico Mendez - 6.6 Mensa I, II eller VI - 6.7 Carolus Thermen - 6.8 Nudeloper - 6.9 Dreiländereck - 6.10 Sausalitos - 6.11 Sultan (syltan) - 6.12 Vodafone - 6.13 Westpark - 6.14 Wappu (Valborg) - 6.15 Kyrkor - 7. Vart du inte vill gå i Aachen(?) - 7.1 Antoniustrasse - 8. Andra tips - 8.1 Resor - 8.2 Fritid - 8.2.1Sport - 8.3 Praktiska saker - 9. Vad du kommer tycka är konstigt i Aachen

En sammanfattning av erfarenheter när det gäller att studera som utbytesstudent i Aachen, Tyskland.

 • Mer information om staden Aachen.

1. Att plugga i Aachen

Aachen är känt för den mångsidiga maskinutbildningen med grenar i aerodynamik, fordonsteknik och andra spännande saker. Även informatik (d.v.s. IT) och elektroteknik är stora institutioner (institution = Lehrstuhl). Annars kan man läsa arkitektur, eller varför inte på Klinikum (medicin)?

Ett utbytesår med din utbildning i Sverige är att rekommendera. I brist på sådan erfarenhet är det svårt att rekommendera att studera hela utbildningen här, men det är det ju förstås många som gör.

Ett utbytesår börjar gärna med en sexveckors språkkurs Deutsch als Fremdsprache som börjar i början av september. Man måste anmäla sig till den och det gör man lättast genom att skicka ett e-postmeddelande till Akademisches Auslandsamt (AAA). Under språkkursen får man lära känna andra utbytesstudenter, vilket är det viktigaste, men också lite om högskolan, staden, omgivningen (Maastricht, Köln, Bonn) och om förutfattade meningar mot tyskar och mot utbytesstudenter. Det ger en bra start.

En ingenjörsutbildning i Aachen kan börja med en repetitionskurs i matte. Den börjar i början av september. Där kan man lära känna andra som ska läsa samma utbildning. Läser du språkkursen är du ju utbytesstudent, har redan läst på högskola och ska därför inte läsa mattekursen.

2. Själva studierna

Först och främst är terminerna annorlunda. Det är sommar- och vintertermin. Vinterterminens föreläsningar börjar runt den 15:e oktober. (ERASMUS språkkurs börjar redan i början av september.) Det är ett juluppehåll från typ 22:a december tills 6:e januari. Terminen fortsätter sedan tills slutet av februari. Sommarterminens föreläsningar börjar i mitten av maj och sträcker sig till sista juli. I juni finns det en exkurstionsvecka som motsvarar pingstledigheterna. Eftersom en utbytesstudent troligtvis vill vara tillbaka vid hemuniversitetet när höstterminen börjar i augusti är det smart att börja tentaplugga tidigt så att man kan lägga tentorna till början av augusti. Det är nämligen så att många tentor är muntliga och man avtalar en tid med professorn. Det gäller speciellt elektrotekniska ämnen, men även informatik. Sådär i slutet av terminen vill man ju hinna med allt grillande med avskedsfester (i den ordningen) och födelsedagskalas...

Oj, det var visst lite annorlunda här. Jo, det är mer teoretiskt, eller rättare sagt mindre praktiskt. Om du inte går på ett praktikum såklart. Det är att tolka som labb/projektkurs. Sedan finns det seminarier också. Det är något du själv måste förbereda. Du får ett ämne att presentera för det andra seminariedeltagarna. Räkna med att det går åt mycket tid till praktikum och seminarier.

Den vanligaste är föreläsningar. Det är oftast 1,5h långa undervisningspass i lektionssal eller hörsal utan paus. Ta med något att dricka så blir det lättare att hålla ut.

Till föreläsningarna hör ofta övningstillfällen. Det är att betrakta som storseminarie eller motsvarande hemma i Sverige. Alltså, någon löser uppgifterna på tavlan. Man kan ställa frågor bättre än på föreläsningarna. Om du inte får några läxor så är det inte någon som begär att du ska lösa några uppgifter själv... ... förrän vid tentan. Se till att hitta någon att plugga med så att du inte väntar tills sista veckan.

Oftast används videoprojektor eller OH-apparat för att leda lektioner och föreläsningar. De skriver på OH-projektorn som har en inbyggd rulle av OH-film så att de kan snurra bort det fullklottrade när de är klara. Därför kan det vara bra att skriva fort när det är något viktigt på gång.Är det däremot med en videoprojektor så får du stå ut med att få färdiga "skripts", d.v.s. en kopia av powerpointpresentationens sidor utskrivet på papper.

Poängen räknas i SWS (Semesterwochenstunden). En SWS är 45min undervisning per vecka under en termin. Varje Lehrstuhl har olika sätt att räkna om SWS till ECTS (European Credit Transfer System). Det duger inte att bara skatta hur mycket schemalagd undervisning du brukar ha i Sverige och fylla schemat här tills det blir lika fullt som vanligt. Det kan lätt bli för mycket, eftersom du troligtvis vill arbeta en hel del hemma utöver det schemalagda. I alla fall om du studerar tekniskt. (Skribenten har inte någon annan erfarenhet.) Man får rejält med ECTS för språkkursen, så det borde gå att fixa på något sätt utan att arbeta ihjäl sig. Frågan blir då om man får tillgodoräkna sig så mycket humaniora i exeman på det program man går i Sverige.

Däremot är det smart att ta på sig lite extra i början för att kunna välja bort tråkiga, dåliga, överflödiga eller för krävande kurser senare under terminens gång. Ett tips är ju då att verkligen välja bort något sen...

Smart är det att lämna utrymme för språkundervisning i schemat. Vinterterminen år2002/2003 var de flesta tyskkurserna för utbytesstudenter förlagda runt kl 14 på eftermiddagarna, två dar i veckan. Det råkar vara då de flesta föreläsningar ligger överhuvudtaget, så det blir lätt kollisioner.

Om du vill läsa något mer språk än tyska så får du vara tidigt ute. Platserna till introduktionskurser i spanska, franska o.s.v. släpps ungefär en vecka in i terminen och då brukar det bli köbildning, för det finns bara ett begränsat antal platser.

Sedan är det ju också det där med tentor (Klausur - en skriftlig tenta). De flesta skriftliga prov är förhållandesevis korta, typ 1.5-2h.Det är däremot vanligt med muntlig examination. Man bestämmer en tid med professorn och själva provet sker typiskt i hans kontor. Med sitter också en som för anteckningar. Det blir 20 minuter av frågor, sedan får man gå ut i några minuter, medan professorn och den andre bestämmer betyget. Så man får reda på vad man fick för betyg innan man går. Det kan kännas ganska godtyckligt ibland hur betyget sätts. Om man håller sig rakryggad och vågar se professorn i ögonen trots att man kanske är osäker går det oftast bra.

De tyska studenterna har samlingsprov för att gå från grundstudium till huvudstudium och för att få bli färdig att göra examensarbete (Diplomarbeit). Det kan innebära 7-25 kurser som sammanfattas i en tenta med flervalsfrågor.Sedan behöver inte tyska studenter tenta av alla kurser för sig. Till exempel i deras fördjupningsområde (Vertiefungsgebiet) ska de göra ett antal prov och ett par övningsdiplom (Übungsschein). Därför kan det bli ganska godtyckligt med tentamensdatumen. Det bestäms ganska sent och oorganiserat.

De tyska studenterna behöver anmäla sig till proven hos ZPA (Zentrale PrüfungsAmt). Som ERASMUS-student räcker det oftast med att anmäla sig på instutitionen (der Lehrstuhl).

Terminstider

3. Kurser

VLSI-Architekturen für digitale Signalverarbeitung

Compilerbau 1 & 2

Speicherarchitekturen

Introduction to databases

Implementation of databases

VLSI-Praktikum

ASIP-Praktikum

Seminar: Ausgewählte Kapitel der Elektrotechnik

Management of software developement processes

Rechnergestürtzer VLSI-Entwurf

DSP-Design Methodologies and Tools

4. Byråkrati

En självklarhet i Tyskland. Detta är det som du som utbytesstudent ska klara av de första dagarna.

Du ska: (den angivna ordningen är att föredra)

 • Betala första hyran
 • Skriva under hyreskontraktet
 • Hitta din Hausmeister (Vaktmästare) och flytta in. Han kan också hjälpa dig tillrätta med internetuppkoppling, telefon, tvättrutiner, trasiga glödlampor och stolar och så vidare.
 • Bli inskriven på högskolan och få ett matrikelnummer
 • Anmäla dig som boende i Aachen. Det gör du i förvaltningsbyggnaden vid järnvägsstationen (Hauptbahnhof). Kontrollera deras öppettider innan du går dit. Anmälan gör man i entréplan. Man behöver ha med sig pass, hyreskontrakt och gärna även en lapp (en s.k. Bescheinigung) som man får när man skriver in sig. Detta bör du göra så snart som möjligt efter ankomsten till Aachen.
 • Fixa uppehållstillstånd. Det gör man också i förvaltningsbyggnaden. 3:e våningen (Alltså tre trappor) - dörren för EU-medborgare. Där brukar det sällan vara någon särskilt lång kö. Första gången du går dit (ta med dig passet) får du ett formulär att ta hem och fylla i. Efter en vecka eller så går du tillbaka dit, men en kopia av din Bescheinigung, ditt pass (Pass = Personalausweis), två passfoton och en kopia av ditt intyg på att du har finansiellt stöd under din vistelse i Aachen. Då får du ditt uppehållstillstånd (Aufenthalterlaubnis).
 • Lämna in E128-blanketten du fick hos Försäkringskassan hemma i Sverige på AOK (Allgemeine Ortskrankenkasse). Det ligget vid torget (Markt) framför rådhuset (Rathaus).
 • Fixa lånekort. Du vill nog ha lånekort hos RWTH-biblioteket. Du behöver ännu en gång din Bescheinigung.
 • Det kan också tänkas att du ska betala Semesterbeitrag till Studentenwerk och till ditt Wohnheim om du bor i ett av Studentenwerks hus.

Kom ihåg:

 • Lappen där det står hur du ska betala hyran.
 • Adresser: Hyreskontraket ska undertecknas (Studentenwerk Wohnraumsvermeitung) Turmstraße 3, om du bor i ett av Studentenwerks hus. Din egen adress. Eventuellt din kompis adress om du redan känner någon där.
 • Lapp från CSN som bekräftar att du får studiemedel. Motsvarande lapp från dina föräldrar går också bra.
 • Pass, 2 passfoton
 • Blankett E128
 • ...

5. Att se i Aachen

Aachen är en hyfsat populär turiststad, p.g.a. dess historia, domkyrkan, rådhuset och av någon anledning julmarknaden. Det kan vara mysigt att strosa omkring bland stånden och dricka [glühwein], men att det kommer busslaster med folk dit är svårt att förstå.

5.1 Marchiertor

En statsmursport

5.2 Ponttor

En till statsmursport

5.3 Domkyrkan

Intressant historia, är utbyggd i många etapper, är därför mindre "ren" till utséendet. De äldsta delarna ska vara från 800-talet. Endast kyrkans fönster skadades i andra världskriget. Det sägs att folket i Aachen behövde mer pengar än de hade för att bygga färdigt kyrkan, så de gick i förbund med djävulen. Djävulen skulle ge pengar till bygget men skulle få den första själen som gick in i kyrkan efter invigningen. När kyrkan då var färdigbyggd skickade de kloka invånarna i Aachen in en varg. Djävulen blev jättearg. Därför står det en vargstaty innanför ingången till kyrkan. Säga vad man vill om det, men det är ju något man kan berätta vidare om man känner för det.

5.4 Elisenbrunnen

Varma svavelhaltiga källor! Aachen har alltid varit en kurort på grund av källorna. Vattnet är 70-80 grader varmt så om du ska känna på det får du se upp så att du inte bränner dig.

5.5 Rådhuset

Ser fint ut på utsidan i.a.f.. Undrar just hur det ser ut där inne.

5.6 Couvenmuseum

Om man tycker om gamla skåp. De har inte något som är äldre än 500 år.

5.7 Lausberg

En kulle som, likt många andra kullar här, börjar plötsligt och sträcker sig en bit upp. Det är fin utsikt över Aachen. Här kan man med fördel ta en joggingrunda. Det sägs att djävulen var inblandad in domkyrkobygget. Folket i Aachen lurade djävulen så att han blev så tvär att han ville begrava domkyrkan under massor med sand. Så han gick runt med en säck sand och letade efter kyrkan, men kunde inte hitta den. Så mötte han en kvinna från Aachen och frågade var kyrkan var, men hon var listig och hade sett klövarna som djävulen inte lyckats dölja riktigt så hon sa att det var just där Lausberg nu är och inte där domkyrkan är. Säga vad man vill om det, men det kan du ju berätta för någon så kanske de blir imponerade eller nåt.

6. Vart du kanske vill gå i Aachen

6.1 Café zum Mohren

Stans bästa glassbar

6.2 Feuerzangenbowle

En tysk film från år1944 (sägs det). För att vara gjord mitt under rasande världskrig är det en överraskande film. Den visas varje år i Aachen som ett slags kultarrangemang. Ta med den gamla sortens väckarklocka och ficklampa. Själva drycken Feuerzangenbowle är en glöggliknande dryck. Rom och rödvin hettas upp och över ångorna tänder man eld på en stor sockerbit. Det hela blir ganska sött.

6.3 B9

Ett diskotek, blandad musik och mestadels yngre publik.

6.4 Starfish

Ett stort diskotek lite utanför centrum, men ändå nåbart med cykel (i alla fall för oss svenskar som inte tycker att mössa är konstigt). Tre dansgolv med olika publik, ordentligt ljus och bra pyntat. Kostar några Euro i inträde, 3? för cola och 4? för bärs, helt enkelt diskopriser (priser från 2002).

6.5 Chico Mendez

En pub (pub = Kneipe) där utbytesstudenterna har ett stambord (rättare sagt hela stället) på måndagkvällar.

6.6 Mensa I, II eller VI

Prisvärda studentrestauranter, maten är sponsrad med 50%.

6.7 Carolus Thermen

Ett badhus som utnyttjar de varma källorna. Det är inga simbassänger av 25-meterstyp vi snackar om här utan mer ett relax-ställe. De har mixad bastu. Väldigt fint ställe, men såpass dyrt att man inte gärna går dit varje vecka.

6.8 Nudeloper

En restaurang på Nikolausstrasse, inte långt från Markt, har all-you-can-eat för endast 7€. Man beställer in nya rätter så länge man är hungrig! De serverar pasta, pizza och mexikanskt. Smakar gör det också!

6.9 Dreiländereck

Där möts Tyskland, Belgien och Nederländerna. Ta med pengar för det kostar att gå upp i utkikstornet där. Man kan även gå i en labyrint om man tycker att man har råd. Det är fint där.

6.10 Sausalitos

En mexikansk restuarant vid torget framför rådhuset. Rekommenderas kan deras Margarita, som ni kanske känner till från besök i sydligare breddgrader, serveras i kanna. Kolla upp Happy-hour(s)-tiderna.

6.11 Sultan (syltan)

En indisk restaurant på Pontstrasse. Stället ser kanske inte mycket ut för världen, men har bra mat. Fast tänk dig för två gånger innan du beställer något annat än "mild" kryddning av maten. :-)

6.12 Vodafone

De flesta utbytesstudenterna skaffar ett tyskt sim-kort till sina mobiltelefoner. Att ringa mellan Vodafoneanslutna telefoner är billigare än att ringa Vodafone till E-plus.

6.13 Westpark

En park dit man ofta går för att grilla och spela fotboll. Där finns även ett par pingisbord.

6.14 Wappu (Valborg)

De finska utbytesstudenterna anordnar varje år en traditionell wappu-fest sista april. Salmiaki är en snaps som då intas. Första maj är det sedan picknick i parken. (Se Westpark) Om finnarna behöver hjälp kanske de frågar svenskarna om hjälp. Det är en bra ide att ställa upp i så fall.

6.15 Kyrkor

Är du en kristen från Sverige vill du troligtvis hitta en evangelisk kyrka i Aachen. Annakirche ligger ganska centralt och är ganska likt Svenska kyrkan, Freie Evangelische Gemeinde är frikyrkoliknande (frikyrka) och ligger på Roemonderstrasse.

7. Vart du inte vill gå i Aachen(?)

7.1 Antoniustrasse

Jag vill inte gå dit en gång till i alla fall. Om du tycker om lättklädda damer som verkligen bryr sig om dina pengar så ska du gå dit.

8. Andra tips

8.1 Resor

 • Lås din cykel bra. Köp den i Vaals eller på en loppmarknad, "Flohmarkt".

 • Att åka tåg är grymt dyrt i Tyskland. Billigare blir det med Bahncard, men det kostar en del. Deutsche Bahns rabatter, de bästa är Schönes-Wochenende och Guten-Abend-biljetterna, hittar man på http://www.bahn.de/pv/uebersicht/die_bahn_sparangebote.shtml. Om man hittar en passande busslinje kan det också bli billigt, till exempel från Aachen till Trier, Tysklands äldsta stad, t.o.r. 23 Euro (2002)). Om man gillar bilen, tyskarnas favorittransportmedel, kan det löna sig att titta in på http://www.mitfahrzentrale.de. Där kan man enkelt hitta folk att åka med, eller söka medpassagerare om man åker själv. Fast det kan hända att det dyker upp intressanta erbjudanden. Det kan gå att hitta nattågsresor Köln-Köpenhamn för 29 Euro i sittvagn eller 39 Euro i liggvagn.

 • Flyg (1): För att ta sig till Aachen rekommenderas Ryan Air som flyger till Hahn, sen http://www.bohr-omnibusse.de till Köln. Det finns också en busslinje till Köln från Sthlm/Gbg/Malmö, men det är inte säkert det blir billigare. Flygplatsen i Charleroi, Belgien, är inte heller så långt bort. Düsseldorf och Köln/Bonn ligger närmre, SAS flyger från den förra.

 • Flyg (2): Det finns också ett bolag som heter virgin-express (.com). Bokar du i rätt tid så kan du flyga Bryssel-Bromma eller omvänt för 57Euro. Att åka tåg mellan Bryssel och Aachen kostar ungefär 32Euro tur och retur, alltså typiskt 16Euro enkel, men då gäller det också att boka i rätt tid. Tåget heter Thalys och man byter tåg på stationen Brussels Midi (Den heter också Brussels Zuid.)

 • Flyg (3): Germania Express (http://www.gexx.de/) flyger mellan Düsseldorf och Stockholm (Arlanda) eller omvänt för 55 Euro (ca 500 kr).

 • Flyg (4): Germanwings flyger mellan Köln/Bonn och Stockholm (Arlanda), och har ofta enkelbiljetter för 39 Euro (ca 360 kr).

8.2 Fritid

 • Ta med ett paraply eller regnjacka om du går ut. Även om det är strålande solsken när du går ut.

 • Apfelschorle (Äppelmust) kan smaka gott om du av någon anledning inte vill ha öl. Annars finns det många ölsorter att testa.

 • Det är ibland lite svårt att komma in i ett nytt sammanhang i Tyskland eftersom de är lite mer formella. Se till att bli presenterad av någon.

 • Gå med i en kör, frimärksklubb eller sportgemenskap, det är ett utmärkt sätt att träffa tyskar. För er som gillar klubba och boll finns det faktiskt en innebandyklubb i Aachen, info under http://www.unihockey-aachen.de. Nordisk förstärkning är också välkommen i stans ishockeylag.

8.2.1Sport

 • Det finns lite olika salsa-kurser i stan. Det kan vara bra att lära sig dansa salsa. Puben Lennet Kahn och Westbahnhof har/hade gratis salsa-kurser.

 • Schwimmhalle West är en ok simhall. Ta med studentlegitimation (legitimation = Ausweis). Man kan köpa tio-kort för 9Euro. Det betyder att det kostar dig mindre än 10kr att gå och simma.

 • Det finns en ishall en bit norr om centrum. Kan vara kul att ta med sydeuropéer dit. :-) Skridskor finns att hyra(!) på plats.

8.2.1.1Hochschulsportzentrum

 • Varje vardag kl 18.30 och 19.30 är det Fitnesspass i Sportanlage på Königshügel. Det är lite liknande LSIF:s pulspass. Alltså någon slags friskis och svettis. Man hoppar upp och ner, gör armhävningar och sit-ups tillsammans till musik. Det är gratis. Det finns ett stort gratis sportutbud, se http://www.rwth-aachen.de/hsz (Aachens Fysiken/IKSU/LSIF etc.). Fitnesspasset kallas "Kontakthüpfen" (kontakthoppande) i folkmun, eftersom det finns ovanligt många kvinnliga studenter där, inte så vanligt i det ingenjörstäta Aachen. Bland utbytesstudenterna är det dock jämnare fördelning.

 • Det finns också gratis pingiskurs som man kan gå till utan att anmäla sig först. Verkligen smidigt.

 • Vill du styrketräna får du först anmäla dig till en introduktionskurs för att få använda redskapen. "Fitness an Geräte - Quer" heter den. Det finns också en längre kurs som går över ett antal kvällar. Då får man med näringslära och hur man sätter ihop ett träningsprogram också. Den korta kursen kostar 10€ och ett terminskort för gymmet kostar 40€. Maskinerna är lite gamla och där är ofta fullt med folk, men det är ändå bra pris om man jämför med alternativa gym.

8.3 Praktiska saker

 • Ett intressant mobiltelefonkontrakt har Genion, man kan ringa till lokaltaxa inom ett visst område, kallat "Home Zone". Utanför denna zon gäller mobiltaxa. 2002 var dock Home Zone så stort som ungefär Aachen innerstad! Se under http://de.o2.com.

 • Det finns lite olika internetcaféer i stan. Det kan vara bra att veta om något sådant i början. Till exempel finns det ett ställe på 3:e våningen i ett varuhus som heter Lust for life. Det ligger i nordöstra delen av innerstaden.

 • Det finns två "ringar" av större vägar som går runt stadscentrum. Den inre heter Grabenring och den yttre heter Alleenring. Lär dig namnen på de vägar som bildar ringarna så får du det ganska lätt att orientera dig. Det kan också hjälpa att gå Pontstrasse upp och ner ett par gånger, samt mellan Elisenbrunn och Markt. När man kan det så kan man Aachen ganska bra.

 • Boende: I korsningen Halifaxstrasse och Ahornstrasse ligger ett bra studenthem med WG:s (Wohngemeinschaft = korridor, samboende). Det är byggt år1994 så det är ganska fräscht. Tvärs över gatan ligger en Mensa (skolrestuarant) och Informatik - alltså lokalerna för IT-relaterade studier. Det finns många privata WGs (se punkt ovan), alltså (mestadels) studenter som delar en lägenhet. Ett bra alternativ till studentlägenhet som också oftast inkluderar gratis språkkurs... Leta WG:s på: http://www.studenten-wg.de.

 • LEO http://dict.leo.org/ är ett bra verktyg för att få tag i fackord på tyska.

9. Vad du kommer tycka är konstigt i Aachen

 • Tyskarna dricker oftast inte kranvattnet direkt. De köper hellre mineralvatten. Det finns heller ingen juice som man späder själv, utan bara färdigblandad. Kranvattnet smakar ok, kanske en hel del klor, men är helt ofarligt.

 • Det finns ingen ventilation någonstans (i alla fall inte köksfläkt). Öppna fönstret när du lagar mat.

 • Ingen går mot röd gubbe. I en korsning kan det stå folk och vänta trots att det är väldigt tydligt att det inte kommer att komma några bilar på ett bra tag. Lite pinsamt. Men bra när det är barn med så de lär sig rätt.

 • Du måste köpa till ett sms-paket för att kunna skicka sms med din mobiltelefon (inte hos alla operatörer). Mobiltelefon heter på tyska "handy", ungefär lika löjligt för oss som "freestyle" för en engländare.

Redigera?

Artikeln skriven 2009-01-17 av Learning4sharing

Inga kategorier för denna artikel än...

Vi behhöver hjälp att kategorisera våra artiklar. Kan du skriva ett nyckelord för denna artikel? Du kan skriva upp till 3 olika nyckelord för denna artikel, vi uppskattar din hjälp!

Skriv nyckelord som du tycker beskriver denna artikel på ett bra sätt. Du kan ange 3 olika nyckelord för denna artikel, max 20 tecken per nyckelord.

 1. Lägg till fler
  Skriv in svaret på frågan: 3+2

Intresserad av fler artiklar?

Tore Hund
Hundöarna
Thomas Kuhn
Stefan Persson
Anders Kallur
Trauma
Burken
Dunken
Gömma nyckel

Senaste sökningarna

bly har fått 1865 sökningar. Den senaste gjordes 2022-12-03 19:31:44.

bilprovningen har fått 1271 sökningar. Den senaste gjordes 2022-12-03 19:30:14.

14 december har fått 1248 sökningar. Den senaste gjordes 2022-12-03 19:26:23.

dront har fått 1471 sökningar. Den senaste gjordes 2022-12-03 19:16:56.

rekvisita har fått 1115 sökningar. Den senaste gjordes 2022-12-03 19:12:43.

sagodjur har fått 1574 sökningar. Den senaste gjordes 2022-12-03 19:07:31.

hygglo har fått 1107 sökningar. Den senaste gjordes 2022-12-03 19:04:57.

äpple har fått 1121 sökningar. Den senaste gjordes 2022-12-03 17:47:50.

Elin har fått 1541 sökningar. Den senaste gjordes 2022-12-03 17:13:22.

filt har fått 1432 sökningar. Den senaste gjordes 2022-12-03 17:07:50.

Designed by: template world
Learning4sharing.nu
All Rights Reserved. 1.50 SEK

Logga in

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar!

Ingent Konto?

Skaffa konto för att redigera och skapa nya ariklar Nytt Konto.

Ny Användare

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar! Skapa konto nedan.


Ett verifieringsmail kommer att skickas till din E-post som du måste öppna och verifiera din E-post med

Lägg till artikel

Du är inte inloggad.

Logga In eller Skapa konto.