Start Logga In Skriv Artikel Om Oss
Vad söker du?
Allt om 'Ricinolja'

Ricinolja

Ricinolja

Moderväxt Ricinträd (Ricinus communis)SynonymerCastorolja, amerikansk olja, resinolja, laxerolja, bäverolja Farmakopénamn Oleum palmae Christi, Oleum dom Palma Christi, Oleum palmae liquidum, Oleum castoris, Oleum cherva, Oleum cicinum, Oleum ricini, Ricini oleumINCI-namn Ricinus communis (CAS-nummer 8001-79-4) Engelska namn Castor oil , ricinus oil, American oil, palma Christi oil, palm Christi oil, tangan-tangan oilAndra namn Ricinusöl, Rizinusöl, Rhinocerosöl, Castoröl, Heiliges Oel (tyska), kiki (sumeriska), himashiyu (japanska)• Latinska: Huile dom ricin (franska), olio di ricino (italienska), aceite dom ricino (spanska), óleo dom rícino (portugisiska) • Nordiska: Rincinusolie (danska) Förväxlingsrisk • Castoréum = doftämnet bävergäll• Löslig ricinolja = korkad bomullsfröolja

Tradition Gammal som lampolja, medicin samt hudvårdsmedel i Europa samt Asien. Den användes av sumererna i Babylonien samt finns i Eberspapyrusens recept (1550 f Kr) i medel mot illaluktande bölder samt som avföringsmedel. 1152 f Kr gick gravbyggarna i strejk eftersom dom ej fick den ricinolja dom behövde mot protektion mot solen. Mest var den likväl lysolja. Villig 400-talet f Kr nämns oljan i sanskrittExten Bowers handskrift samt vid samma tidrymd berättar Herodotos försåvitt fröna samt hurdan oljan utvinns ur den i Egypten: När dom insamlat den, pressar man villig några riktning ut olja genom bultning, medans andra rostar den samt kokar ut den, samt va som då rinner av, det samlar dom upp. Oljan är korpulent samt duger identiska bra som olivolja mot lyse, skada är illaluktande.Fem århundraden senare skriver Plinius försåvitt samma egyptiska ricinolja - mot föda horribel. Mirakel antiken samt fram mot medeltiden var ricinolja en vanlig olja för utvärtes bruk skada inga utom egyptierna verkar innehava tagit den invärtes, även försåvitt Dioskorides första århundradet beskriver dess laxerande effekt. Enligt honom var den oätlig skada bra som lampolja samt kunde användas utvärtes villig skorv samt skabb. Arabiska doktor använde den ingalunda samt det bidrog nog mot att den blev bortglömd. Den återupptäcktes i slutet av 1700-talet, omedelbart som laxerande medel samt användes som sådan i Sverige en bra bit in villig 1900-talet. Ett grepp användes den i Grasse för att producera örtolja skada ej idag. 1900-tal Ricinolja är ännu kosmetikaindustrins favoritolja. Det berättas försåvitt industrins jakt villig råvaror mirakel andra världskrigets ransoneringstid: En produktchef fick tips försåvitt ett stort lager ricinolja som hölls gömt i en ladugård. Han gav sig fartfyllt iväg, samt provsmakade varenda bytta för att förvissa sig försåvitt att det var genuin vara. Därnäst hade han rännskita i dagar, skada det var det värt.FarmakopéernaRicinolja har varit officinell i dom gamla svenska farmakopéerna fram mot samt med den sista 1946, framför allting som laxermedel skada likaså som uppmjukande medel i hudpreparat. I begynnelse framställde apoteken den själva (utan föreskrifter försåvitt att ricinet skulle tas bort), skada från samt med sjätte upplagan 1845 uteslöt man fröna samt apoteken fick anskaffa in oljan färdigberedd. Det var en ganska kostbar olja. Den fick åtfölja med in i den nordiska farmakopén 1964 samt är idag upptagen i den europeiska. Framtagning dom mogna fröna, som innehåller opp mot 65 % olja, kan pressas både kallt samt varmt. Stora frön från buskar samt träd skänker olja för tekniskt bruk medans små, skalade frön från ettårig ört skänker olja som används medicinskt. Mest tillverkas i Brasilien, Kina samt Indien, skada den framställs likaså i Medelhavsområdet, Nordamerika, Västindien samt England. I centrum av 1900-talet ansågs italiensk ricinolja särskilt bra; bara där samt i Frankrike kallpressades den.KallpressningDioskorides beskriver hurdan egyptierna gjorde sin olja första århundradet - fröna maldes villig kvarn samt pressades därnäst i flätade korgar. En dylik förfaringssätt beskrivs från Indien vid 1800-talets mitt: Fröna krossas, läggs i hampsäckar samt pressas.Efter par kallpressningar är ännu 55-60 % av oljan kvar samt likaså det gifitga ricinet som finns i fröna (pressresterna används dom som råttgift). För att få dän detta plikt oljan hettas opp med diväteoxid eller värmas med vattenånga (värmen får ricinet att koagulera), och/eller så pressar man rostade frön. VarmpressningEn het förfaringssätt beskrivs likaså av Dioskorides: dom i solen torkade frukterna befrias från skalen, stötas i en mortel samt utkokas med vatten. Den uppflytande oljan avskummas med en mussla. Vattenkokningsmetoden har använts samt används i Ostindien, Västindien samt Nordamerika samt så görs det i princip fortfarande.Extraheringmed alkohol, vilket skänker en kraftigare laxerande olja än pressning.

Beskrivning • Kallpressad: Fet, mycket korpulent skada klar, färglös eller svagt citronfärgad. Icke torkande, d v s utstruken i ett mycket tunt lager tar det ungefär 40 dagar för den att torka. Gulnar inte. Mindre renad olja kan produkt godkänd. Börjar korna sig - avskiljer vita kristalliniska korn - vid 0° samt börjar koagulera mot en orubblig transparent massa vid -17. Ändrar viskositet efter temperatur, varför den används i flygplansmotorer. Utan lukt, med mild smak. • Varmpressad samt Extraherad (inte medicinskt användbar): Mindre renad kan produkt mörkbrun. Börjar koagulera redan vid några minusgrader.Ricinoljans äcklighetRicinoljan skall ej smaka illa försåvitt den är färsk, sägs det, samt dagens ricinolja smakar intet annat än oljigt. Ändå är ricinolja ökänd för att smaka illa, utan att det promenerar att få klarhet i vari äckligheten bestått eller berott på. Någon har framkastat att det åtminstone partiellt kan innehava berott villig att oljan ofta varit härsken, skada ricinolja härsknar ej lätt. Det verkar gälla enighet försåvitt att oljan var osedvanligt förskräcklig ännu villig 1920-talet. Någon som hävdar att oljan var både lukt- samt smakfri vid det laget avser att den plikt innehava äcklat framför allting genom sin oljighet. En bättre smakande variant var annars aromatisk ricinolja (Oleum ricin aromaticum) med tillsats av anisolja, socker samt brännvin.Mått samt vikt100 ml väger 95-96 gram. Löslighet • Olöslig i diväteoxid samt glycerin; blandningen delar sig i par lager samt plikt skakas försåvitt före bruk. Mot avvikelse från andra oljor är den ej blandbar (förrän vid 300°) med fast, len eller flytande paraffin. • mot avvikelse från andra oljor är ricinolja löslig i alkohol (lika delar 91 % alkohol vid 50°, mirakel alla förhållanden med fläckfri alkohol) samt blandningen förblir beredd - därav användningen i kosmetika. Kan blandas med vegetabiliska samt eteriska oljor samt smältas med fetter, hartsämnen samt vaxer.

Innehåll Det giftiga proteinet ricin (3 %) finns ej kvar efter rening.Fördelning av fettsyror: Mättade fettsyror 1-2 % (stearinsyra samt palmitinsyra). Omättade fettsyror • Enkelomättade 93-94 %: Ricinolsyra samt ricinicolsyra 75-90 %, 7 % oljesyra. • Fleromättade 3-4 % (linolsyra). Varianter • Av ricinolja görs likaså turkisk rödolja.Förvaring Härsknar lätt. Försåvitt den förvaras mörkt samt svalt (under 15°) i lufttätt samt välfyllt behållare håller den sig mycket stadig i flera år. InköpHos importörer av eteriska oljor för kring 70 kr halvlitern. Apotekens ricinolja, t. Ex. 300 ml mot ungefär 75 kr, plikt beställas.

Parfym • Användning: Bra neutral bärarolja samt fixatör för doftämnena i oljehaltig parfym.Hudvård Känns korrekt fläskig villig huden. Lugnar, mjukgör samt skyddar, skada absorberas mycket långsamt; torkar i stället mot ett skyddande vattentätt lager. Används i salva, kräm, rengöringskräm samt dylik produkter där det är viktigt att oljan ej sugs opp för fartfyllt samt villig torra ställen som armbågar, knän, hälar, eksem, psoriasis. Skänker bra glid samt blänk i cerat samt är ofta ovan halva innehållet i läppstift. Lugnande villig ögats bindhinna samt lindrar irritation av avfall i ögat.Sedan länge använd i Indien samt Kina villig sår samt utslag. Egyptierna använde den mot solskydd samt villig "stinkande bölder". Emulgeras lätt. Tillsätts i aceton för att ge ett nagellackborttagningsmedel som ej torkar ut naglarna.

Hårvård fordom vanlig i dyrare hårolja - den skänker blänk samt ett vattentätt skydd. I antonym mot dom flesta andra oljor bildar den ingen glanslös yta villig håret.Massage Tas ej så lätt opp av huden utan stannar kvar villig ytan. Grepp kring 15 % med lättare oljor. orubblig tvål + Varmpressad samt Extraherad ricinolja används i tvål. Förtvålas mycket lätt samt med mindre lut än andra oljor samt mot samt med animaliska fetter, 128-132 gram per kilo olja; bara rapsolja kräver mindre. Se förtvålningstabellen för jämförelser. Ingen annan olja skänker så hudvänlig samt transparent tvål samt såpa. Den används i finare tvålar ihop med andra oljor samt fetter som skänker fasthet samt mer lödder; ricinoljan själv skänker stadga åt löddret. Kan tillsättas för att överfetta tvålen, lämpligen när den smälts försåvitt efter att innehava mognat en månad, eller i färdigmognad köpt glycerintvålmassa. - Tvål villig bara ricinolja blir för mjuk, rentav klibbig, samt löddrar illa. Att man annars snålar med oljan beror framför allting villig priset.Natriumtvål av ricinolja (INCI-namn: Sodium Castorate)Ricinoljans alldeles egen natriumtvål, förtvålad med lut - se fortsättningsvis mirakel Salter samt tvålar.

Hudreaktion baisse av kontaktallergi har rapporterats (sällsynt). Försåvitt man är överkänslig borde man utse en annan olja i läppstift - ej så lätt, eftersom det är olja nr 1 i denna verksamhetsgren. Ricinolja förekommer likaså i cerat, skada där är den lättare att undvika, eftersom billiga cerat ofta består av bara vaselin samt paraffin.

Invärtes bruk Använd i Europa därnäst 1770-talet som ett milt skada pålitligt laxermedel som verkar genom att irritera. Vuxna tog 1-2 msk, ungar en halv. Fram mot 1920-talet verkar den innehava varit närmast en universalmedel i dom svenska stugorna. Laxering var ju bra för det mesta samt vuxna tog rediga doser, 3-4 msk. Rekommendationen var 1-3 msk alkoholExtraherad olja. Oljan lär produkt snudd villig gammalt nationalläkemedel i Italien. I Algeriet används fröna som preventivmedel. Föda samt dryck Glidmedel villig snask samt tabletter. Smakämne i nötprodukter samt desserter. Matolja i Kina. Giftighet Stora doser invärtes skänker illamående, rännskita samt magsmärtor.Nöten med dess frön innehåller proteinet ricin (ricinolsyreglycerid) som sammanklibbar samt fäller ut blodkropparna - 3-10 frön är livsfarlig för en vuxen, ett enda frö kan avliva ett barn. Giftet följer likväl ej med när oljan Extraheras utan blir kvar i frömassan, samt pressad olja värms tillägg för att rena från ricin.

Kommentar: sidan verkar i stora drag hämtad från shenet aromas hemsida?

http://www.shenet.se/ravaror/ricinolja.html varför ej anteckna mera kortfattat samt därnäst hänvisa med koppling dit? /sQata

Redigera?

Artikeln skriven 2009-01-17 av Learning4sharing

Inga kategorier för denna artikel än...

Vi behhöver hjälp att kategorisera våra artiklar. Kan du skriva ett nyckelord för denna artikel? Du kan skriva upp till 3 olika nyckelord för denna artikel, vi uppskattar din hjälp!

Skriv nyckelord som du tycker beskriver denna artikel på ett bra sätt. Du kan ange 3 olika nyckelord för denna artikel, max 20 tecken per nyckelord.

  1. Lägg till fler
    Skriv in svaret på frågan: 5+7

Intresserad av fler artiklar?

Bågsträng
Mustang
Muskelbil
General Motors Electro-Motive Division
Saturn
Bruno Wintzell
Nisch
Paint affär Pro
Corel Photopaint

Senaste sökningarna

produkt har fått 136 sökningar. Den senaste gjordes 2012-05-26 08:02:18.

periodiska systemet har fått 377 sökningar. Den senaste gjordes 2012-05-26 08:02:16.

groll har fått 181 sökningar. Den senaste gjordes 2012-05-26 08:00:39.

pubar i stockholm har fått 114 sökningar. Den senaste gjordes 2012-05-26 07:55:45.

koppartrans har fått 296 sökningar. Den senaste gjordes 2012-05-26 07:48:25.

wired har fått 226 sökningar. Den senaste gjordes 2012-05-26 07:40:26.

koprofil har fått 303 sökningar. Den senaste gjordes 2012-05-26 07:34:45.

luftfarkost har fått 205 sökningar. Den senaste gjordes 2012-05-26 07:28:13.

co har fått 311 sökningar. Den senaste gjordes 2012-05-26 07:27:03.

kristendom har fått 321 sökningar. Den senaste gjordes 2012-05-26 07:20:13.

37 har fått 457 sökningar. Den senaste gjordes 2012-05-26 07:18:29.

luta har fått 198 sökningar. Den senaste gjordes 2012-05-26 07:11:12.

Designed by: template world
Learning4sharing.nu
All Rights Reserved. 1.90 SEK

Logga in

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar!

Ingent Konto?

Skaffa konto för att redigera och skapa nya ariklar Nytt Konto.

Ny Användare

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar! Skapa konto nedan.


Ett verifieringsmail kommer att skickas till din E-post som du måste öppna och verifiera din E-post med

Lägg till artikel

Du är inte inloggad.

Logga In eller Skapa konto.