Gustav Adolfsbakelse
Gustav AdolfsbakelsenDen 6 november 1632 låg dimman tät över Lützen, där vår hjältekonung stupade. Hans dödsdag ihågkoms med en särskild bakelse, Gustav Adolfsbakelsen. År1880 skapade den kände konditorn Carl Brautigam denna på sitt legendariska konditori på Avenyn i Göteborg. Konditoriet, som drivits i fem generationer, avvecklades 1993.
Bakelsen kan ha olika innehåll vilket kan anses märkligt. Silhuetten av Gustav II Adolf kan vara av marsipan eller choklad. Inte heller här är man överens om vilket som är det rätta. Detta till trots har bakelsen blivit mycket populär över hela landet.Man tar två mördegsplattor, den översta med rom, fondant och gräddrosett och pipskäggssilhuetten i choklad på grädden. Mellan mördegsplattorna en god zolakräm (vaniljfromage med ägg). Tilläggas kan att modell för silhuetthuvudet av hjältekonungen är en gipsfigur som Curt Arnhult, som öppnade konditori i Göteborg på 1890-talet, köpte av en kringresande försäljare.
Den 6 november 2003 lanserade Livrustkammarens vänförening och Gastronomiska Akademiens vänförening en ny Gustav Adolfsbakelse. Detta gjordes genom att en tävling utlystes. Reglerna var att man skulle skapa en helt eller delvis ny kaka eller bakelse som innehåller sådana ingredienser som fanns i Sverige på 1600-talet: smör, ägg, mjöl, socker, mjölk och grädde. Petra Gunnarsson i Trollhättan vann med en cylinderformad bakelser med röd topp ich bär mellan lätta sockerkaksbottnar.
http://www.lsh.se/livrustkammaren/press/Tumbild/Vanner/nyGAbtum.jpgFoto: Katarina af Sillén
Petra Gunnarssons Gustav Adolfbakelse (8 bakelser)
- Bottnarna
Vispa ägg och socker poröst. Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem i smeten. Bred ut på bakplåtspappper och grädda på en plåt i 200 graders ugnsvärme cirka 5-8 minuter. När denna stora "kaka" har svalnat tas 24 små rundlar ut med pepparkaksmått.
För bygget av bakelserna tar man antingen fram dricksglas, obs helt raka måste de vara, och klär dem med gladpack inuti, gör som en strut av gladpacken så att den inte fastnar på glaskanterna innan den hunnit ner i botten på glaset. Eller så gör man 5 cm höga cylindrar av transparent film för kopiering, som klipps i remsor, fem-sex cm höga, och tejpas ihop.
Bygg bakelsen genom att lägga en sockerkakbotten i glaset, eller i cylindern. Fyll på med svartvinbärskräm. Lägg ännu en botten över och fyll på med fläderkräm. Lägg den sista bottnen ovanpå fläderkrämen. Ställ i kylskåp över natten eller en halv dag.
- Fläderkräm:
- Svartvinbärskräm:
- Toppen
Rör ihop ingredienserna och häll lite av den som en topp över bakelserna. Runt kanterna ställs tre tringlar av mörk choklad. Spetsarna på trianglarna bildar en stiliserad krona.
Artikeln skriven 2009-01-17 av Learning4sharing
Inga kategorier för denna artikel än...Intresserad av fler artiklar?
U 137Joe Cocker
Walter Mondale
Adolphe Sax
John Philip Sousa
Gus Dahlström
Joakim Nätterqvist
The Eagles
Brad Davis